Закарпаття може стати прикладом розвитку зеленого туризму (ФОТО)

Закарпаття знову стало центром українського туризму - Міжнародна виставка-ярмарок "Тур'євроцентр - Закарпаття 2009", яка відкрилася цього четверга, проводиться в Ужгороді вже увосьме. Виставку-ярмарок відвідав і голова облдержадміністрації Олег Гаваші.

Закарпаття може стати прикладом розвитку зеленого туризму (ФОТО)

Як повыдомили "Закарпаття online"  в управлінны інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатськоъ облдержадміністрації, з кожним роком „Тур’євроцентр” значно розширює свою географію. З року в рік тут знаходять нових ділових партнерів, у тому числі і  зарубіжних.

Однозначно можна констатувати, що із туризмом на Закарпатті ніяк не гірше, а подеколи й краще. Як зауважив заступник голови облдержадміністрації Володимир Гоблик, наша область має надзвичайно високий туристично-рекреаційний потенціал, і його треба сповна використовувати. Останніми роками ця галузь дуже активно розвивається, відкриваються нові туристичні комплекси і санаторії тощо. На сьогодні мережа санаторно-курортних, туристично-рекреаційних та готельних закладів нашої області нараховує 318 об’єктів. Тож цілком закономірно, що все більше відпочиваючих і туристів відвідує нашу область.

Юрій Зубко, заступник міністра культури і туризму України, на виставці не вперше, тож для нього прогрес ярмарку очевидний.  

– За багатьма показниками Закарпаття – приклад розвитку туризму України, особливо зеленого. Економічна криза дала унікальну можливість туристичним регіонам, – переконаний Юрій Зубко. – Вони й запропонували якісний туристичний продукт. Нині маємо позитивну статистику і по зимовому сезону, і по літньому. Криза допомогла переорієнтувати потоки туристів, які відтепер відкривають для себе Україну.

На думку посадовця, варто ламати стереотипи у наших туристів, які звикли до так званого матрацного відпочинку: лежати під ультрафіолетовими променями протягом тижня-двох. Слід орієнтувати їх на активний відпочинок, відвідання історико-культурної спадщини. Є вже і тут позитивна динаміка. До прикладу, історичний Батурин, як повідомив Юрій Зубко, лише за І півріччя цього року відвідало вдвічі більше туристів, ніж за весь минулий рік. Ну, а Закарпаття може слугувати прикладом  розвитку зеленого туризму для інших областей.
Відтак розвивається і туристична інфраструктура. У порівнянні з іншими регіонами України, на Закарпатті відчутний й європейський підхід, констатував Юрій Зубко. Також він подякував обласній владі за увагу, яка приділяється галузі туризму.

Закарпаття може стати прикладом розвитку зеленого туризму

Марія Шетеля, директор туристичної компанії, про зелений туризм знає не з чуток. На виставці-ярмарку вона представляє міжгірську Колочаву – село музеїв. За словами пані Марії, їх у її рідній Колочаві п’ять. Відтак туристам, крім комплексного сервісу, пропонують приїхати, пожити, побачити, відпочити від кризи. Такий відпочинок зазвичай недорогий, проте якісний і цікавий. У Колочаві ж гостей селять у приватних садибах, національних хатах. Є й невеличкий готель. Годуватимуть тут місцевими стравами, зокрема колочавською ріплянкою. Не забули й про екскурсії – до озера Синевир, Хустського, Мукачівського, Ужгородського замків.
Богдан Пранничук безпосередньо опікується питаннями сільського, екологічного, садибного туризму й прагне, аби він став цілорічним. "Говоримо зелений, а розуміємо і білий (у зимовий період) туризм, – пояснює Богдан Дмитрович. –  На жаль, правове поле дещо розмите. Добре, коли б прийняли відповідний закон. Бо сільський зелений туризм стрімко розвивається. Наше завдання – й надалі підтримувати ці тенденції".

"Тур’євроцентр – Закарпаття 2009" розмістив свої експозиції у спортивному комплексі "Юність" і працюватиме протягом трьох днів. Подивитися є що і фахівцям, і відвідувачам. Цьогоріч, за словами директора Міжнародної виставки-ярмарку „Тур’євроцентр – Закарпаття 2009” Петра Голіцина, свої туристично-рекреаційні й інші  можливості демонструють близько 140 учасників. На ярмарок завітали гості не лише з України, а й сусідніх європейських країн, а також Греції та США.
 

11 вересня 2009р.

Теги: Ужгород, "Тур'євроцентр - Закарпаття 2009", виставка-ярмарок, туризм

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини