Ужгород: Депутати облради б'ють на сполох щодо ситуації, яка склалася на ТОВ "Закарпатполіметали"

Єдине в Україні золотодобувне підприємство "Закарпатполіметали" тривалий час не працює. Як запевняли фахівці, воно може переробити до 120 тисяч тонн руди на рік. Якщо на одну тонну припадає від 5 до 8 грамів золота, то неважко підрахувати, наскільки Закарпаття може поповнити золотий запас держави і наскільки важливою для населення області є нормальна діяльність цього підприємства.

Ужгород: Депутати облради б'ють на сполох щодо ситуації, яка склалася на ТОВ "Закарпатполіметали"

Глибоко занепокоєні таким станом справ, депутати облради на 25 сесії У скликання вирішили направити на адресу Кабінету Міністрів України, Міністерства промислової політики України звернення щодо сприяння у відновленні діяльності ТОВ „Закарпатполіметали“ та вирішенні екологічних проблем, спричинених його роботою.

У зверненні сказано:„ Господарська діяльність зазначеного підприємства, що призупинена з грудня 2006 року у зв’язку з неналежним фінансуванням, спричинила для області величезні проблеми в економічній, фінансовій, екологічній, соціальній сферах. За цей час із 375 працівників звільнено понад 100 осіб. Згідно з офіційними даними станом на 1 липня 2009 року заборгованість по виплаті зарплати становить 2 млн. 558,3 тис. грн, а заборгованість перед Пенсійним Фондом України – 1 млн. 352,7 тис. грн, а по пільгових пенсіях – 320 тис. грн. Та найбільше золоторудник боргує іноземній компанії, яка викупила його борги за обладнання у сумі понад 3,9 млн. доларів США.

Окрім цього, населення Берегівського району, усієї області справедливо обурене тим, що не здійснюються жодні заходи щодо нейтралізації дощових кислотних стоків, які витікають з-під відвалів гірських порід на території промислового майданчика. А Берегівщина - один із центрів унікального виноградарства, садівництва, рекреаційних можливостей краю!

Техногенна безпека для водозабезпечення усього району закономірно викликає тривогу і створює напругу серед громадськості.

Ситуація, що склалася навколо Мужіївського золотодобувного комплексу, засвідчує про зволікання, а, може, і нездатність органів державного управління забезпечити вирішення соціально-економічних проблем регіону.

Рішення Мінагрополітики про ліквідацію ДАК „Українські поліметали“, пропозиції щодо закриття Мужіївського золотодобувного комплексу - не вихід із становища. Припиняти роботу підприємства, а особливо в період економічної кризи, не можна.

Враховуючи вищенаведене, звертаємось до вас із проханням прискорити вжиття заходів щодо налагодження діяльності ТОВ „Закарпатполіметали“, погашення заборгованості підприємства, у т.ч. з виплати заробітної плати, вирішення екологічних проблем, що виникли в результаті його роботи, залучення інвестицій для подальшого ефективного функціонування Мужіївського золотодобувного комплексу“.

Анна Романенчук, сайт Закарпатської обласної ради
12 серпня 2009р.

Теги: золото, "Закарпатполіметали", Мужіївське золотодобувне родовище, заява, Закарпатська обласна рада

Коментарі

2011-11-04 / 19:46:00

Этих ******** депутатов которые своими тупыми,скотскими решениями уничтожают людей во благо своего кармана надо резать,я не боюсь об этом говорить,вас надо стирать с лица земли ****.Как вы смеете уничтожать легкие Украины

rasta 2009-08-12 / 17:11:00
Пропоную: завести на Берегівщину 4 тисячі тонн ціаніду (стільки само було завезено надшкідливого імпортного "Преміксу", який досі валяється неподалік від золоторудника) і далі видобувати золото. Бо інакше воно ніяк не видобувається (звідси і екологічні проблеми з накопиченою рудою звідки не змогли вимити золото гравітаційним методом). І тоді п...ць всьому Закарпаттю. У порівнянні з майбутньою масштабною ціанідною екологічною катастрофою і спадом туризму, закриттям виноробних підприємств борг у 2,5 млн. буде вважатися просто квіточками. А те що у Мужієві хворіють люди на астму, рак і т.п.; що на базарі легко відрізнити овочі мужіївські (вони покручені і пошкоджені - морква, кукурудза) нікого з влади особливо не бентежить. Адже люди все стерплять...

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини