Закарпаття: День відкритого листа провела на Тячівщині обласна ДПА

Налагодження співпраці між податківцями і платниками податків є стратегічним напрямком діяльності органів державної податкової служби області. Вважливе значення приділяється роботі із зверненнями та запитами платників податків, поліпшенню їх інформаційного обслуговування.

Закарпаття: День відкритого листа провела на Тячівщині обласна ДПА З цією метою працівниками податковї служби систематично організовуються семінари для платників податків з вивчення і роз’яснення актуальних питань оподаткування. Лише протягом листопада 2006 року для роз’яснення платникам податків податкового законодавства організовано 36 семінарів, 39 засідань “круглого столу”, 20 зустрічей з трудовими колективами підприємств та організацій, активом населених пунктів та громадських організацій.

Значна увага приділяється наданню платникам податків консультацій щодо застосування положень податкового законодавства. Протягом року їх надано понад 11 тисяч в ході особистого прийому та по телефону спеціалістами структурних підрозділів масово-роз’яснювальної роботи. Широко практикується проведення сеансів телефонного зв’язку “гаряча лінія” керівниками ОДПС, їх структурних підрозділів та спеціалістами. Крім того податковими органами області протягом 11 місяців розглянуто 439 звернень громадян, в тому числі 86 звернень - в апараті ДПА у області. Більше 1300 громадян побувало на особистому прийомі у посадових осіб ДПА та податкових інспекцій.

А цими днями обласна податкова адміністрація започаткувала ще одну форму роботи із зверненнями громадян – день відкритого листа у населених пунктах області, щоб у колективній та індивідуальній зустрічах з різними категоріями платників податків роз`яснити податкове законодавствобезпосередньо за місцем їх проживання.

І перший такий захід податківці у вівторок провели разом з редакцією газети “Новини Закарпаття” на Тячівщині - у селищі Тересва. Це одне з найбільших населених пунктів району. Тут діє значна кількість суб`єктів господарювання.

У назначений час на зустріч з керівниками та спеціалістами обласної ДПА та районної податкової інспекції, обласного управління Пенсійного фонду прийшло більше 60 керівників та бухгалтерів підприємств, підприємців і просто громадян, які бажали одержати з перших рук інформацію та консультацію з питань оподаткування, а також пенсійного страхування та забезпечення.

У формі засідання" круглого столу”, в якому взяли участь заступник голови ДПА у Закарпатській області Еріка Васкова, начальники відділів ДПА Микола Бутенко та Іван Діус,в.о.начальника ДПІ у Тячіському районі Іван Кричфалушій, перший заступник начальника головуправління пенсійного фонду України у Закарпатській області Іван Рошко та інші спеціалісти, було обговорено стан наповнення місцевих бюджетів та державних цільових фондів, резерви збільшення надходжень за рахунок легалізації підприємницької діяльності та найманої робочої сили.

А таких резервів ще немало. Як зазначив селищний голова Михайло Мокан, бюджетні призначення по власних надходженнях до селищного бюджету виконанно за 11 місяців лише на 91 відсоток. І причина цьому є те, що із 50 юридичних осіб-суб’єктів господарювання на території Тересви податки сплачують тільки 33. Інші або банкрути, або працюють у тіні. І селищні та районні депутати нині активно шукають шляхи збільшення надходжень по податку з доходів фізичних осіб та єдиного податку з підприємницької діяльності. Адже у тій же Тересві кожне четверте підприємство виплачує заробітну плату менше встановленого законодавством мінімуму. Тож це і позначається як на наповненні місцевого бюджету, так і відрахувань до Пенсійного фонду. Є значні відставання і у сплаті комунального податку та ринкового збору.

На ці та ряд інших резервів звернули увагу присутніх підприємців і виконуючий обов`язки начальника податкової інспекції району Іван Кричфалушій. Зокрема, важливим резервом є наведення порядку у обліку землі та сплаті земельного податку. Тільки у 13 із 48 населених пунктах Тячівщини проведено грошову оцінку землі. Не проведена вона і у Тересві. А це б дало змогу одержати у тричі більше коштів плати за використання земельних ділянок.

Податківців та депутатів хвилює і значна заборгованість окремих платників перед бюджетом. Таких боржників по району більше 300, які боргують бюджетам усіх рівнів понад 4 мільйони гривень. А їх можна було б спрямувати на розвиток соціальної інфраструктури.

Наповнення місцевих бюджетів напряму залежить від детінізації підприємницької діяльності. Ця проблема є злободенною і на Тячівщині, де майже 70 тисяч працездатного населення не одержують легальних доходів, з яких би сплачувалися податки. В той же час окремі з них на обійстях займаються підприємницькою діяльністю без державної реєстрації, в тому числі використовуючи найману робочу силу. На цих проблемах наголошували і начальник відділу оподаткування фізичних осіб ДПА у Закарпатській області Микола Бутенко та перший заступник начальника обласного управління Пенсійного фонду України Іван Рошко. Проте, на думку голови громадської бізнес-ради при ДПІ у Тячівському районі Йосипа Сави та безробітного Василя Думнича, одними закликами ці проблеми не вирішити. Держава сама заганяє підприємців у тінь, збільшуючи нарахування на фонд оплати праці. Потрібно найскоріше запровадити єдиний соціальний внесок, прийняти Податковий кодекс. Адже часті зміни у податковому законодавстві теж негативно впливають на бізнес.

А з наступного року підприємців знову торкнеться чимало змін в оподаткуванні. Про це їх проінформували Еріка Васкова, Іван Діус та Іван Рошко.

Присутні мали змогу одержати відповіді на свої запитання, консультації з різних питань оподаткування та пенсійного забезпечення.

Так, бухгалтер ТОВ “Інтер Індустрія ЛД” Оксана Шкроба цікавилася порядком відшкодування ПДВ новоствореним підприємствам. Отож спеціалісти податкової служби роз`яснили, що Законом України “Про податок на додану вартість” протягом перших 12 місяців після реєстрації платником ПДВ бюджетне відшкодування не передбачене, а від`ємне значення включається до податкового кредиту наступного періоду. З аналогічним запитанням звернувся і бухгалтер підприємця Миколи Катринця з Грушова Роман Шельпяков.

А Олександра Жолобовича як керівника футбольного клубу цікавили пільги в оподаткуванні благодійної допомоги. Згідно закону про оподаткування прибутку підприємств, якщо футбольний клуб внесено до реєстру неприбуткових організацій, то така допомога у нього не підлягає оподаткуванню. Певні пільги має і підприємство – благодійник, який є платником податку на прибуток.

Ряд підприємців просили роз`яснити їм, чи передбачена законодавством відповідальність за несвоєчасну сплату єдиного податку. На це їм було акцентовано, що платники які обрали спрощену систему оподаткування,обліку і звітності і одержали Свідоцтво про сплату єдиного податку, таким чином погодилися на сплату єдиного податку у встановлені терміни за ставкою обраного виду діяльності. Тому у разі несвоєчасної сплати цього податку застосовується фінансова санкція , передбачена пп. 17.1.7 статті 17 закону України “Про порядок погашення зобов`язань платників податків перед бюджетами і державними цільовими фондами”. Таким підприємцям податківці вручили також памятку про порядок застосування спрощеної системи оподаткування.

Люди зверталися і до працівників Пенсійного фонду. Зокрема, головний бухгалтер Тересвянського споживчого товариства Ганна Дебич просила роз`яснити порядок перерахування пенсії працюючим пенсіонерам. У її випадку право на перерахування пенсії уже наступило і їй порадили звернутися із відповідною заявою місцевого органу пенсійного фонду для вирішення питання по суті. Один із підприємців поцікавився, чому він повинен здійснювати доплату до мінімального розміру. Йому відповіли: для зарахування страхового стажу на пенсійне забезпечення.

Проведений захід дав можливість мешканцям глибинки зекономити час і безпосередньо на місці одержати ґрунтовні відповіді від фахівців податкової служби та Пенсійного фонду.
ДПА у Закарпатській області.
15 грудня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини