Ужгород: ВАТ "Закарпатгаз" погрожує страйком

Відключення котелень, не укладення угод, не затвердження лімітів, підвищення тарифів не дають розслаблятися ні владі, ні громадянам. А з минулого тижня ще одна «радісна» новина – «Закарпатгаз» чи то злочинець, чи то жертва; чи то не обслуговуватиме мережі, чи то йому закрутять газовий кран. Схоже, відбувається черговий переділ, хто стоятиме біля енергетичного корита. Напередодні морозів, які незабаром таки настануть, це особливо актуально, радісно й ефектно.

Ужгород: ВАТ "Закарпатгаз" погрожує страйкомМинулого тижня відбулося шоу, якого не було давно – люди у масках заполонили ВАТ «Закарпатгаз». Наступного дня воно продовжилось – в.о. керівника підприємства 24-річний Юрій Русин постав перед журналістами зі слідами побоїв на обличчі та з гнівними заявами про систематичний тиск на «Закарпатгаз» з боку правоохоронців. Паралельно ще у кількох обласних центрах керівники облгазів заволали про наругу з метою передачі контролю над підприємствами з газопостачання загадковим третім особам.

ТІНЬ "РосУкрЕнерго"

Юрій Русин, в.о. керівника «Закарпатгаз», на засіданні Ужгородського прес-клубу реформ розповів, що 7 грудня вранці більше двох десятків правоохоронців увірвалися до приміщення компанії і почали тотальний обшук, відмовившись пред’явити посвідчення та постанову про обшук. Відтак особисто Русина та заступника з питань фінансів Олександра Голуба побили, що наступного дня, за словами Русина, зафіксувала судово-медична експертиза і кваліфікувала як легкі тілесні ушкодження. В.о. керівника заявив, що йому не дозволили скористатися присутністю адвоката, вилучили мобільний телефон, системний блок його комп’ютера та всі документи підприємства, не дозволивши зробити дублікати, що не дає змогу проводити роботу підприємства. Русин повідомив також, що правоохоронці перешкоджали виїзду аварійних бригад на виклики, мотивуючи тим, що на цих машинах можуть вивезти документи, що підтверджують злочинну діяльність. Відтак пана Русина забрали у приміщення УБОЗ, а пізніше до суду, намагаючись отримати санкцію на його затримання на 15 діб. Проте суд виніс рішення накласти лише адміністративний штраф. До подальшої роботи на «Закарпатгаз» Русина не допустили.

Такі дії правоохоронців Русин пояснив тим, що місяців три тому акціонерам «Закарпатгазу» були пропозиції від компанії «РосУкрЕнерго» продати акції, а коли вони відмовились, на підприємство почався системний тиск. Однак жодних доказів таких пропозицій навести Русин не зміг, ані повідомити від кого вони надходили і у якій формі, сказав тільки, що у завуальованій.

Безпосередньо «каша» заварилася через порушення прокуратурою області 24 листопада кримінальної справи за фактом привласнення 70 млн. грн. державних коштів, які надійшли на початку цього року від «Укртрансгазу» — дочірньої компанії НАК «Нафтогаз» для будівництва газопроводів у 22 населених пунктах області. Ці кошти, як твердить прокуратура, були ніби то переказані трьом київським фірмам, а насправді ніякі роботи на місцях не проводилися. Русин же стверджує, що роботи зроблено і про це є акт перевірки, яку проводило КРУ, висновок експертизи профільної установи.

При цьому фактично керівник (на час проведення прес-конференції) ВАТ «Закарпатгаз» Юрій Русин відповідав «не знаю», «не можу сказати», «не пам’ятаю» на багато запитань журналістів, зокрема, де ці збудовані газопроводи, які ще фірми проводять будівництво газових мереж по області, скільки коштів на це виділяє держава. Хоча всі збудовані мережі передаються на баланс «Закарпатгазу». Він запитував у журналістів навіть скільки районів є на Закарпатті. Нонсенсом Русин вважає і цифру, яка зазначена в матеріалах колегії облдержадміністрації за підсумками господарювання протягом 9 місяців, що збитковість «Закарпатгазу» з 1 квітня цього року зросла у 255 разів. Каже, що показники підприємства погіршилися за останні три місяці, відколи правоохоронці заважають працювати. Працівники, мовляв, деморалізовані і тому… споживачі «Закарпатгазу» вчасно не платять.

Хто кого?

Юрій Русин повідомив, що коли не припиняться дії силовиків, «Закарпатгаз» оголосить страйк. Полягатиме він в одяганні на голову білих пов’язок і припиненні обслуговування газових мереж області.

А за повідомленням УКРІНФОРМу, ДК «Газ України» заявив, що не продовжуватиме договори експлуатації газорозподільних мереж на наступний рік з рядом облгазів, у тому числі з закарпатським, через «низьку дисципліну газоспоживання, а також неодноразові спроби махінацій з обсягами газу з їхнього боку». Чи означає це, що область взагалі залишиться без газу, чи це буде здійснюватися через якусь іншу структуру поки що пояснити нікому.

По доброму не хотіли?

Прокуратура та УБОЗ мають іншу версію подій і, принаймні на перший погляд, більш переконливу. Зокрема, УБОЗ УМВС в Закарпатській області заявляє, що спільною перевіркою встановлено: посадові особи «Закарпатгазу» у змові зі службовими особами ВАТ «Львівгаз», «Івано-Франківськгаз», «Чернівцігаз» та «Волиньгаз» підготували листа на НАК «Нафтогаз», що хочуть спорудити газові мережі у своїх областях і потребують 300 млн. грн.

Начальник відділу захисту прав майнових, інших прав, свобод громадян, інтересів держави прокуратури області Ілля Ільчук повідомив, що дії щодо «Закарпатгазу» тривають лише після порушення кримінальної справи, отож ні про які три місяці тиску не йдеться. Перевірка проводилася за дорученням Генпрокуратури і «насправді ніяка робота не проводилася, навіть відсутня технічна документація, акти прийому робіт, гроші були перераховані на три київські фірми. Проведено зустрічні перевірки на місцях прокурорами районів і кожен з них підтвердив, що ніякі роботи ВАТ "Закарпатгаз" не проводив, принаймні саме за ці 70 млн. грн. Роботи вели сільради за кошти підприємств, спонсорські, кошти людей. Ми навідалися до керівництва ВАТ "Закарпатгаз", яке від нас успішно ховалося, є інформація, що головний бухгалтер втікала через вікно». Пан Ільчук повідомив, що «Закарпатгаз» не надав матеріалів для перевірки і КРУ, про що існує відповідна довідка цієї структури.

Керівник слідчого відділу прокуратури області Валерій Савка, який безпосередньо був присутній при минулотижневих подіях в офісі «Закарпатгазу», пояснив, що оскільки документи для перевірки не надавалися, довелося прийти з постановою про обшук, яку пред’явили, за відсутністю керівника, першому заступнику Василю Фізеру. Юрій Русин, керівник юридичного відділу, відмовлявся надавати документи, мотивуючи ухвалою Ужгородського міськрайонного суду, яка їм забороняє видавати документи. Але йому пред’явили іншу ухвалу, якою скасовано попередню. Довелося у Русина забрати і «мобілку», бо він активно передзвонювався, в результаті чого через дві години після початку обшуку став… керівником «Закарпатгазу». Невідомо звідки про це прийшов факс від керівника Ярослава Дмитрука, який нібито виїхав у відрядження і призначив в.о. Русина. За словами Валерія Савки, під час обшуку «було намагання окремі документи знищити». Слідчий не вважає, що є підстави говорити про блокування роботи «Закарпатгазу» через вилучення документів – більшість з них копії, а якщо якісь і треба – прокуратура готова надати їх дублікати. Також сумнівно, щоб уся інформація знаходилась тільки в одному комп’ютері Русина, тим більше що він очолював юридичну службу. За словами Савки, не було і звернень про необхідність виїздити на виклики.

Замість резюме

Відтак прокуратура обіцяє поставити запитання і до судових працівників, які винесли постанову про те, що перевіряти документи «Закарпатгазу» заборонено. А щодо страйку, яким пригрозили газовики, Ілля Ільчук нагадав про те, що вони нестимуть, у разі виникнення надзвичайних ситуацій, відповідальність, у тому числі кримінальну.

Журналісти запитали Юрія Русина, чи не вважає він, що нинішні події аналогічні тим, за якими не так давно молоді амбітні хлопці з Івано-Франківщини так само непрозоро прийшли до керівництва «Закарптгазом». Усі облгази, до яких мають претензії правоохоронці, контролюються структурами, афілійованими з українським бізнесменом, колишнім нардепом Ігорем Єремєєвим.
Обласна рада прийняла рішення про передачу в комунальну власність усіх туристичних об’єктів, які належали профспілкам, бо це, мовляв, надбання народу, у тому числі закарпатців. Можливо, варто було б порахувати, скільки державних коштів і коштів наших краян вкладено у розбудову газових мереж області, чи варто збільшувати таким чином активи напівприватної структури і змусити їх працювати на Закарпаття?
Лариса ПОДОЛЯК, "Старий Замок "Паланок"
15 грудня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

17:31
На ужгородській об'їзній водійка Subaru вилетіла через бордюр на газон і збила дорожній знак
11:29
По дорозі між Сімером і Ворочовом Перечинської громади згорів Mercedes, що їхав на ремонт (РОЗШИРЕНО)
11:01
У середу у Ясіні на Рахівщині горіла "дев'ятка", а у Ворочові на Ужгородщині – Mercedes
10:43
На пожежі в Нижніх Воротах на Мукачівщині отримала опіки власниця будинку
10:34
Уночі в Чопській міській лікарні вигоріла надвірна споруда
11:37
У Буштині, поки власники спали, загорілася надвірна споруда з 2 тоннами сіна
16:57
У Синевирі на Хустщині вигорів мансардний поверх дерев'яного будинку
10:58
На Ужгородщині бобри норами пошкодили дамбу Латориці
11:22
У Буштині вогонь з підпаленого сухостою ледь не перекинувся на житлові будинки
11:09
В Ужгороді через саморобну піч горіла споруда, пристосована під житло
10:48
У пожежі в літній кухні у Вишкові загинув 68-річний чоловік
11:08
Спалюючи сміття на кладовищі, ужгородець спалив розташовану поруч надвірну споруду з сіном
21:56
Неподалік села Карпати внаслідок ДТП перекинувся Mercedes Sprinter
11:52
/ 2
Біля Горінчова на Хустщині Skoda вилетіла в кювет і перекинулася. Водій загинув, пасажирка травмована
10:26
У Синевирській Поляні горіла дровітня, від вогню довелося рятувати два будинки поруч
11:17
У Руському Полі на Тячівщині гасили пожежу в надвірній споруді
10:56
В Ужгороді горіло в місці "щільної забудови" на Гранітній
15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
10:45
У Кричові Буштинської громади донька, випадково проходячи повз, врятувала свою 77-річну матір з пожежі
» Всі новини