Закарпатські гуцули на Іван-день королицю поливають горілкою

Свято Івана Купала ще в дохристиянські часи ранні слов'яни відзначали, коли природа досягала найвищого піднесення. Дохристиянське свято Купала збіглося з пізнішим християнським святом Іоана Хрестителя, об'єднавшись у єдине свято Івана Купала. За старим стилем святкують у ніч із 23 на 24 червня і в ніч із 6 на 7 липня - за новим.

Закарпатські гуцули на Іван-день королицю поливають горілкою

Дослідник Михайло Тиводар відзначає, що в купальських обрядах населення Українських Карпат зустрічається ціла низка скотарських звичаїв і,вірувань. Саме в цю ніч, за народними уявленнями, відьми влаштовували свої гульбища і робили шкоду худобі. Вони збирали шкідливі трави і з їхньою допомогою відбирали молоко у чужих корів та передавали його своїм, посилаючи на чужу худобу різні хвороби. Щоб не дати можливості відьмам зайти до тварин, селяни у двері й щілини хлівів втикали зілля, обкурювали тварин ладаном, смолою і травами. Роль оберега виконував також часник. Ним селяни натирали вим'я, хребет, чоло коровам і вважали, що після цього відьми не зможуть відібрати у них молоко. В окремих селах господині разом із коровами на ніч зачиняли й телят, щоб ті ссали молоко і не підпускали відьом. Щоб забезпечити добру молочність і високу жирність молока, селяни на світанку збирали росу і квіти, шукали корінь молочаю ("маслинка") і, змішавши їх із сіллю, згодовували тваринам.

На Закарпатті, продовжує Михайло Тиводар, ще і на початку XX ст. у ніч на Івана Купала по горах розпалювали вогні, а дівчата плели вінки з живих квітів. До таких вогнищ приводили овець, корів, биків, відкривали тваринам рот так, щоб світло від вогнища попадало їм у ротову порожнину. Селяни були переконані, що цим вони запобігають хворобам ротової порожнини у тварин, Закарпатський етнограф Федір Потуш-няк також згадує цестародавнє свято, називається Йваня, Іван-день, Іван-диль, Іван-дель. Воно є пережитком на честь бога урожаю Купала. У Свято-іванську ніч розпалювали ватру, довкола якої бавилася молодь. Ці вогні мали охороняти худобу від відьом. Тієї ночі і папороть цвіте. Якщо зірвати цвіт, то можна б розуміти мову природи, звірів. Деякі, за народним оповіданням, ставали надзвичайно щасливими. Це свято насамперед є святом зілля, але є в ньому і деякі купальські елементи: кохання, весільні, подружні.

На Іван-день у гуцулів дівчата гуртом або поодинці на світанку ідуть шукати квітку королицю. Молодого під час весілля називають королем. Зілля збирають у неприступних місцях, щоб ніхто не зміг зустріти. Навіть ночують у горах. Збирання квітки супроводжується різними обрядами.

Закарпатські гуцули на Іван-день королицю поливають горілкоюПобачивши королицю, дівчата їй низько вклоняються, потім намащують її медом, схиляють над нею голівку і поливають квітку горілкою. Обходяться з рослиною, як із живою істотою, тобто коханим. Одна дівчи-
на роздягнеться догола, оббіжить її тричі і поводиться з нею, як із коханим. Цілує квітку, лягає біля неї, пестить її. Потім викопає квітку, покладе на її місце гроші, трохи хліба, пшениці, меду і говорить: "Як я не можу бути без хліба, так би мій наречений без мене не міг бути. Який мед солодкий, така би я йому була солодка. Я тобі даю хісну, а ти мені платню". Пригортає квітку до грудей і біжить із нею ніким не зустрінута додому. Це все має відбуватися до співу півнів (когутів).

Вдома дівчина покладе квітку серед стола, покличе подруг, і вони імітуватимуть весілля. В'ють вінки, співають весільні пісні. У ролі молодого виступає королиця. До квгтки говорять, як до молодого. Дівчину, яку вибрали за королицю, поводиться з нею, як із молодим. Після дівчина висушить квітку і сховає або посадить у городці і кожного свята говоритиме із нею, як із милим, пригощатиме медом, горілкою.

На Йван-день, зауважує Федір Потушняк, ранком збирають також липтицю. Перед співом півнів вийде дівчина сама або з подругами в поле, купається в житі і промовляє: "Жито, жито не пшениця, я є перша відданиця". Потім вирве липтицю, змас-тить її медом, прикладе нижню частину тіла і промовляє: "Як ця липтиця до мене липне, так би до мене й хлопці липли". Носить її часто на тілі, помазавши медом тоді, коли йде на забави, танці, щоб хлопці брали її танцювати. Бо коли на ній липтиця, то і вона буде така "лепка", як липтиця. Потім це із себе дає пити хлопцеві, якого кохає.

На Іван-день збирають також танцюв-ник, щоб гарно танцювати. Щоб викликати ненависть, збирають німицю. Іван-зілля, тим'ян застосовують проти нечистих духів. Ним обкурюють будинок, господарські приміщення, і нечиста сила залишає обкурені місця.

Варто було б створити фільм і про особливості нашого карпатського свята Івана Купала. Народний одяг є, у нашому краї чимало гарних краєвидів, дерев'яних хат. Та й сценарій написати не важко.

Ілля Грибанич, етнограф Закарпатського краєзнавчого музею.
26 червня 2009р.

Теги: Карпати, Івана Купала, Йван-день, гуцули, зілля, королиця, звичаї, обряди, фото, вогнище, етнографія

НОВИНИ: Соціо

15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
» Всі новини