Закарпатські "джипери" перемагають у змаганнях із "офф-роуду" (ФОТО)

Цей вид спорту -- вельми колоритний та яскравий. Ще б пак – "наворочені" джипи долають суцільні болота, потічки, каменюки. Називається він "офф-роуд", що з англійської перекладається, як їзда по бездоріжжю.

Закарпатські "джипери" перемагають у змаганнях із "офф-роуду" (ФОТО)

На Закарпатті налічується близько півсотні запеклих "джиперів", які об’єднані в кілька спортивних клубів. Наш сьогоднішній гість -- засновник автомобільного клубу "Саламандра 4х4", ужгородець Володимир ТЕРЕЩЕНКО нещодавно повернувся з чергових змагань.

"КАРПАТСЬКИЙ КОРДОН"

-- Володимире, де цього разу ви "добивали" свого знаменитого "Ісузу"? (Володимир практично самотужки склав цього монстра на колесах із кількох різних джипів).

-- На початку травня в області проходив міжнародний троффі-рейд "Карпатський кордон". Уже третій за рахунком. У ньому взяли участь близько 120 екіпажів на джипах зі всієї України, а також гості з Польщі та Білорусі. Закарпаття представляли два клуби -- "Саламандра" та "Муд Вей" (перекладається, як "важка дорога") на 9-ти автомобілях.

Старт "Карпатського кордону" відбувся на Торунському перевалі на кордоні Закарпатської та Івано-Франківської областей, за 40 км від Долини. Звідти дорога пролягала по так званому Старому руському шляху -- через ліси, хащі, полонини. Це 80 кілометрів бездоріжжя аж до Ужоцького перевалу. Цьогоріч нам не "пощастило" з трасою. За відсутності дощів дорога була сухою, що суттєво полегшило пересування. А це нецікаво...

Аби не було заторів на трасі, за один раз запускали по 8-10 машин, за півгодини -- новий заїзд. Було три проміжні етапи змагань. До фінішу дійшли не всі -- третина екіпажів зійшла по дорозі. Причому, не витримали й зійшли з дистанції найсерйозніші апарати, найбільш технічно "наворочені", які просто виявилися не доробленими як слід і не обкатаними на трасі. А найвитривалішими, як і очікувалося, були японські джипи – "Ніссани" і "Тойоти".

Переможців у цих змаганнях не визначали. Просто всім, хто дійшов до фінішу, дали дипломи про участь. Це клубна тусовка, на якій ми демонструємо нові автомобілі, обладнання, ділимося з колегами, хто що зробив за рік.

Закарпатські — Хто фінансував змагання, адже "офф-роуд" — дороге задоволення?

-- Самі учасники. Вступний внесок кожного екіпажу становив 500 гривень. За ці гроші учасники змагань діставали карти-планшетки, так звані "роуд-буки". У кожній машині мав бути GPS-приймальник, стаціонарний або маленький. Аби водій не заблудився в дорозі й міг відшукати базовий табір. Екіпаж складався з двох осіб: водія та штурмана. Я їхав зі своїм штурманом Володимиром Куберкою, який добряче потрудився над тим, аби наш "Ісузу" належно виступив на цих змаганнях. І на наступних теж.

"КАРПАТІЯ" НА ДЖИПАХ

-- Що, були ще якісь змагання?

-- Так, 8-10 травня відбувся західноукраїнський фестиваль "Карпатія", його знімали навіть центральні телеканали: "Новий" та "СТБ". Ці змагання проходять вдруге.

Стартував фестиваль у Львові, на площі Героїв. Звідти ми поїхали на трасу мотокросу, де кожен учасник повинен був пройти на час два кола. Це дуже складна, спеціально підготовлена для змагань із мотокросу траса. На ній багато ям з водою, трамплінів та інших перешкод. Джипи просто літали в повітрі, дехто перекидався. Здолавши цю трасу, ми вирушили на Яворівський танковий полігон, що за 45 кілометрів від Львова. Там слід було, використовуючи "джепеес-навігатор", пройти кільце завдовжки 70 кілометрів і відмітитися на 28 контрольних пунктах.

-- Хто був із Закарпаття, і як ви виступили?


-- Тут взяли участь три екіпажі із Закарпаття -- на "Ісузу", "Міцубісі" та "Ніссані". Наш екіпаж на трасі мотокросу посів 4-те місце, а на полігоні ми стали другими. У загальному підсумку вийшли на третє місце серед 48 учасників. Отримали кубок. Тепер готуємося до всеукраїнських змагань.

ГОНКИ НА "КИЇВСЬКОМУ МОРІ"

-- І де вони відбудуться?

-- 24-26 липня у Києві, на так званому Київському морі, відбудеться четвертий етап всеукраїнських змагань із "офф-роуду" "Фрі-Фест", який у народі називають "Чорною водою". Готуємо туди велику команду -- півтора десятка екіпажів з усієї області. Загалом очікується близько трьохсот екіпажів.

-- Цікаво, які машини можуть брати участь у подібних змаганнях, і скільки коштує це задоволення?


-- Будь-який заводський джип, навіть найдорожчий, не витримає серйозних змагань з "офф-роуду" без спеціальної технічної підготовки. Фактично від базового автомобіля там залишається відсотків двадцять, все інше треба доробляти самому. Посилювати кузов та агрегати автомобіля. Мінімальна вартість обладнання та роботи становить п’ять-шість тисяч доларів. Це лише для того, аби машина почала давати якийсь результат. Що необхідно встановити на джипі? У першу чергу -- професійну лебідку, а найкраще відразу дві -- спереду і ззаду. Потрібна спортивна підвіска для авто, відповідні диски, гума на колеса. Згаданий "джепеес", а ще краще -- захищений ноутбук. Така "штучка" коштує від 300 доларів. А вартість одного амортизатора з виносною газовою камерою -- 800 доларів! Загалом найновіше обладнання для "офф-роуду" обійдеться власнику джипа до 20-25 тисяч доларів. Це не враховуючи роботу.

-- Чи багато в нас у краї фанатів "джипового" спорту?


-- Осіб 40, які об’єднані в 4 клуби любителів "офф-роуду". Звісно, власників потужних джипів у нас в області, мабуть, кілька сотень, але, повторюся, без спеціальної підготовки ці машини в умовах гонок по бездоріжжю не "виживуть". Та й не кожен захоче власноруч розбивати свого всюдихода. Тож "офф-роуд" -- це дороге задоволення...

Володимир Павлюх, ВЗГ ГУМВС України в Закарпатській області
22 червня 2009р.

Теги: Карпати, бездоріжжя, джипи, офф-роуд, "Карпатський кордон", "Карпатія", "Київське море", фото

Коментарі

вася 2012-02-11 / 12:41:02
Я вас цилком пидтрымую Маладцы прихадите к нам в Березный на яворнык

Урзус 2009-06-22 / 20:31:00
Чомусь не бажають ці "спортсмени" поганяти десь на Яворівському полігоні. Ні, їм природу Карпат трощити треба. І де управління держекобезпеки, екоінспекція? Публічно заявлено про злочин - і ноль реакції!

небайдужий 2009-06-22 / 15:46:00
Погоджуюся.

Зверніть увагу на джерело - МВС.

Які ще питання, хто це все кришує?..

Народ 2009-06-22 / 14:10:00
... справжні бики-герої. Вас сволочі треба сажати в тюрму, а журнасліста,що так яскраво це подав - спитати про етику журналістську...

Де це видано по полонинах на джипах ганяти - тільки в наших Карпатах, а потім всі питають - де мораль, екологія... і т.д.

НОВИНИ: Спорт

13:07
/ 1
Відбулися матчі 2 туру вищої ліги чемпіонату Закарпаття з футболу
23:20
В Ужгороді відбуваються відкритий турнір з дзюдо серед юнаків та дівчат і Кубок Ужгорода
13:28
/ 2
Відбулися матчі 1 туру вищої ліги чемпіонату Закарпаття з футболу
10:33
На Ужгородщині затримали наркоторговців
20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
» Всі новини