Талант рівненського різьбяра зародився на Закарпатті

У Сосновому, що на Березнівщині, уже понад двадцять років творить із дерева дива різьбяр Валерій Пугач. Митець уже не може перерахувати своїх творінь, так їх багато! Серед його композицій є мишка, яка під листком ласує горішком, величний лебідь-шипун, що гордо розправив крила, чотириметрова рись, яка, підкрадаючись, хоче стрибнути на оленя. Особистий талант майстер пробудив у собі на Закарпатті, серед умілих горців-різьбярів...

Талант рівненського різьбяра зародився на Закарпатті“Вважаю своїм предком італійського іконописця”
Митець — це згусток енергії. Він прагне вкласти її в матеріал, оживити його. Валерій Пугач закінчує одну скульптуру, перепочиває й з іще більшим завзяттям береться за наступну, підкоряючись нестримній фантазії. Селище Соснове, де живе, працює й творить чоловік, розташоване серед шумливих крон сосон і дубів, де сама природа велить: “Твори!”

— Я люблю цей край. Він мене надихає. Живемо тут із діда-прадіда, — розповідає різьбяр. — Мій старший брат, який уже відійшов у вічність, оповідав, що ще десь у шістнадцятому столітті магнат Сімашко, від чийого задуму й постав Губківський замок на Случі, закликав до себе майстрів. Серед них був талановитий іконописець з Італії. Він залишився на Волині і ми вважаємо його нашим предком.

Маленьким хлопчиком у школі Валерій дуже гарно малював. Потім поїхав служити в Мукачево, на Закарпаття, де одного разу випало піти на екскурсію в замок Паланок. Там, у глибині залу, він побачив незвичайної краси різьблений стіл. А на ньому, виграючи всіма м’язами, мчали галопом рельєфні диво-коні з композиції “Руська трійка”. Лінії, які колись залишив на дереві різець невідомого майстра, пробудили в душі Валерія нестримне бажання й собі творити таку красу.
— Ця думка тільки твердішала, коли я бачив у будинках закарпатських господарів витесані з дерева чудернацькі візерунки, статуетки й предмети домашнього вжитку, — згадує молодість різьбяр.

Пізніше, коли пан Валерій поїхав у Сибір видобувати золото, посеред первісного лісу він вирізав свою першу статую:
— Ішов якось лісом і помітив прекрасну модрину. Так я cтворив із дерева жінку з малям. А повернувся додому, то ідеї з мене так і посипалися.
“Вивільняю статую із зайвого дерева”

Ось уже двадцять років майстер тішить своїми скульптурами односельців і рідних. Порода дерева не має для нього великого значення. Соснові й дубові композиції прикрашають Соснівське лісове господарство, де працює Валерій Пугач, територію ресторану “Азалія”.

Майже всі статуї — динамічні і витесані із суцільного стовбура дерева. На подвір’ї лісгоспу лев реалістично поїдає трепетну лань, яка б’ється в агонії під його пазурами. На п’єдесталі змахує крилами велетенський, видобутий із дуба, орел. А біля “Азалії” у великій композиції, спершись ліктем на бочку, сидить козак. В одній руці він тримає кухоль пива, куди вмочив вуса, а в іншій — на підносі лежить закуска із печеного поросяти.

Обтесує дерево різьбяр лише у вільні від роботи години і тільки за покликом уяви. На замовлення, впевнений, працювати не варто, тому що творчість — стан душі, який не можна викликати за бажанням. Це приходить раптово і тоді не треба баритися, а творити й творити, захлинаючись від нетерпіння. Одну скульптуру пан Валерій вирізає близько тижня, іншу може закінчити за кілька днів.
— Якщо надворі бушує негода, мене надихає показувати в дереві боротьбу добра зі злом, так, як вітер і дощ намагаються перемогти хорошу осінню днину, — розповідає про мотиви своєї творчості народний умілець. — У таку пору з суцільної соснової колоди я вирізьбив дві агресивні ящірки, які б’ються і якнайкраще передають стан моєї душі й погоди. Є й битва Геракла зі змієм (у міфі — стоголова гідра), за якою спостерігає варан. Їх теж створено з відчуття постійного протиборства злих і добрих сил.

Серед скульптур майстра мало зображень людей, а багато тварин, грибів і птахів.
— Часом збираю в лісі гриби й бачу згорблене дерево. Ну просто гномик, який просить: ось забери тут трохи, тут звільни вушко, а потім і чуприну! Я не можу пройти байдуже повз таке диво. Одного разу на річці схилився очерет, і мені здалося, що то карлик сидить і витягує здоровенного щупака з води.

Стрімголов біжу додому й утілюю ідею в життя, — сміється пан Пугач. — Для когось стовбур дуба — просто колода, а я бачу тваринку, яка хоче вивільнитись із дерева, ожити. Тоді мені й роботи небагато залишається: поволі скидаю стружку за стружкою стамескою зайве, і вивільняю лапку, пір’я, шляпку гриба або неслухняну гриву коня.
Оксана ОМЕЛЬЧУК, "Рівненська газета"
04 грудня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини