Віктор Ющенко: "Мова йде, як розділити країну до 2015-2020 року на двох"

Президент України Віктор ЮЩЕНКО заявляє, що не допустить обрання глави держави Верховною Радою. Про це він сказав в ексклюзивному інтерв’ю агентству УНІАН.

Віктор Ющенко: "Мова йде, як розділити країну до 2015-2020 року на двох"

За словами В.ЮЩЕНКА, перед ним не стоїть завдання не допустити створення широкої коаліції з Партією регіонів та БЮТ. Він зазначив, що це виключно справа парламентаріїв. Водночас його турбує мета створення такої коаліції. "Очевидно, що такий спосіб формування коаліції засвідчує, що мова не йде про добрі справи, мова не йде, як принести стабільність в цю країну, мова йде, як розділити країну до 2015-2020 року на двох", - сказав Президент.

Він підкреслив, що це означатиме відмову від демократії, відмова від європейського вибору країни. "Це злочин проти свободи, проти демократії", - сказав В.ЮЩЕНКО, зауваживши, що це схоже на державний заколот.

За його словами, це має стосуватися кожної людини, і громадяни України не можуть бути осторонь цих процесів, вони мають сказати своє слово, в тому числі і через Всеукраїнський референдум, навіть якщо він носитиме лише рекомендаційний характер.

"Якщо нація допустить такий сценарій - це найкоротша дорога до втрати української незалежності, бо з такою владою дорога тільки одна – стати колонією, периферією", - сказав Президент.

***

Президент допускає дострокове припинення своїх повноважень за умови реальної реорганізації системи влади.

Зокрема, на запитання, чи може він оголосити дострокові президентські вибори, В.ЮЩЕНКО зауважив, що давав би відповідь на це запитання дуже обережно. Він підкреслив, що готовий йти на компроміси, але якщо йтиметься мова про дійсну реорганізацію системи влади. Президент нагадав про запропоновані ним зміни до Основного закону, про необхідність реформування виборчої системи, про необхідність скасування депутатської недоторканності. "Я б заплатив дуже велику ціну, щоб це відбулося, велику, і пішов би на великі компроміси", - сказав Президент, додавши, що тут не стоїть питання: піде він з посади на місяць раніше, чи на місяць пізніше, тут саме головне - досягти якості побудови системи влади в Україні.

Водночас Президент зауважив, що існує багато варіантів недопущення внесення змін до Конституції, якими пропонується обирати Президента в парламенті та продовжити повноваження поточної Верховної Ради на декілька років.

"Варіанти є і вони всі будуть задіяні", - сказав Президент, відповідаючи на запитання, чи є в нього реальні механізми перешкодити внесенню змін до Конституції, що розроблені БЮТ та Партією регіонів.

При цьому В.ЮЩЕНКО підкреслив, що найбільше БЮТ та її лідер Юлія ТИМОШЕНКО бояться виборів. "З кожним місяцем вони (вибори) стають ще жахливішими, тому потрібно робити всі маніпуляції, щоб дати відповідь, чи можна без виборів представляти саму вищу владу в Україні, і вони, власне кажучи, саме над цим працюють", - сказав Президент, додавши, що відповідь, як захиститись від цього варіанту, знаходиться у 47 мільйонів українців.

Відповідаючи на запитання, чи можливий варіант розпуску парламенту у разі початку процедури внесення змін до Конституції, В.ЮЩЕНКО зауважив, що це мало що змінить. За його словами, прийняти рішення про розпуск парламенту з одного боку організаційно виглядає дуже просто, але з іншого боку - це малопродуктивний шлях, який не вирішить суті проблеми. "Він (розпуск парламенту – УНІАН) не є адекватним", - сказав В.ЮЩЕНКО.

***

Президент веде переговори щодо консолідації фракції "Наша Україна – Народна самооборона".

"Я веду сьогодні перемовини, щоб консолідувати фракцію "Наша Україна – Народна самооборона". Спочатку поставити м’які цілі – давайте консолідуємось для того, щоб просто не допустити розвитку такого сценарію через конституційний заколот, а потім будемо формувати вже більш засадничі речі", - сказав Президент.

Він також зазначив, що хотів би звернутись до всіх депутатів і НУ-НС, і БЮТ. "Ще є час вийти з цієї ганьби всім, хто туди зайшов", - сказав Президент.

При цьому він висловив сподівання, що в БЮТ є частина людей, яка не хоче брати участі в тому, що сьогодні планується БЮТ та Партією регіонів.

УНІАН
03 червня 2009р.

Теги: Віктор Ющенко, інтерв’ю, "ширка", БЮТ, Партія Регіонів, коаліція, розпуск парламенту

НОВИНИ: Політика

19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 28
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 6
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
22:16
/ 31
В Ужгороді "слуги" "протиснули" призначення керівником комунального парку "ріднозакарпатського" "опоблоківця" Молнара
15:21
/ 5
"Ужгородець" Шуфрич отримав нову підозру – за фінансування Росгвардії у Криму
16:11
/ 1
У Мукачеві водій Audi смертельно травмував чоловіка, що переходив дорогу у невстановленому місці
19:30
/ 12
угорщина хоче, щоб угорцям Закарпаття "повернули" те, завдяки чому вони перестали говорити українською та відчувати себе громадянами України
19:14
Кулеба на пресконференції в Ужгороді розповів, як вирішуватимуть суперечку з угорщиною щодо нацменшин
12:28
/ 6
Кулеба і Єрмак зустрілись з сійярто в Ужгороді
20:11
/ 14
В Ужгороді затримали мукачівця, підозрюваного в киданні гранати на подвір'я депутата облради Горвата в Мукачеві
» Всі новини