Коаліція Соборності та Відродження?

У додатку до "Великого договору" передбачено розподіл України на дві частини – розмежування влади між БЮТ і Партії регіонів у місцевому розрізі

Коаліція Соборності та Відродження?

За інформацією "Української правди", у неділю відбулася чергова зустріч Януковича і Тимошенко. Зазвичай вони збираються у захищеному від прослуховування приміщенні в будівлі Кабінету міністрів – на нульовому поверсі. Тимошенко і Янукович у суботу попередньо погодили зміни до Конституції та текст "Великого договору". Тому зустріч у неділю була присвячена "чистці" останніх технічних недоліків у документах.

Про те, що зміни до Конституції вже остаточно узгоджені між Тимошенко і Януковичем як робочий документ, свідчить той факт, що декілька днів тому екземпляри вперше було розповсюджено серед більш широкого кола людей. Частина осіб запропонувала свою редакцію деяких статей, і обговоренню цих правок була присвячена зустріч у неділю.

Зокрема, Тимошенко поклала на стіл деякі доповнення, покликані догодити "національно-свідомим членам БЮТ". Як розповідають свідки, у відповідь на пропозицію врахувати ці зауваження Янукович нічого не сказав проти.

Серце широкої коаліції – це нова редакція Конституції, яка передбачає суттєві зміни на всьому політичному полі:

– обрання президента в парламенті – і цю посаду найближчі десять років має обійняти Віктор Янукович,

– концентрація за президентом силового блоку, пов’язаного з гарантуванням державної безпеки (пропонується, щоб керівники СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Державної прикордонної адміністрації призначалися президентом одноосібно),

– президент також зможе пропонувати Верховній Раді кандидатуру генпрокурора протягом повноважень парламенту шостого і сьомого скликання,

– крім того, президент матиме право вносити кандидатуру голови НБУ також протягом шостої і сьомої каденції парламенту. Ці тимчасові повноваження мають позбавити Януковича від спокус розпустити парламент, оскільки таким чином буде скорочено час дії його мандату в частині впливу на Генпрокуратуру та НБУ,

– реформа місцевого самоврядування – обласні ради отримають нові повноваження, зокрема – в частині призначення керівників областей; ними фактично стануть керівники обласних виконавчих комітетів,

– реформа судової влади – частина суддів буде обиратися всенародно, частина визначатиметься шляхом жеребкування,

– реформа правоохоронної системи – генпрокуратура втратить монопольне право представляти інтереси держави в суді,

– парламентські вибори в два тури, за підсумками яких переможець матиме 226 голосів "чистими",

– запровадження дієвого імперативного мандату,

– право внести кандидатуру спікера може бути закріпленим за опозицією,

– посилення повноважень слідчих комісії Верховної Ради, які матимуть право проводити слідство.

Найскандальніший пункт домовленостей – у прикінцевих положеннях проекту змін до Конституції. Там передбачено продовження повноважень чинної Верховної Ради до 2014 року, щоб в подальшому вибори президента і парламенту відбувалися в один рік – 2019, 2024, 2029...

Переговори між Тимошенко і Януковичем не обмежувалися Конституцією. Ще один продукт їхньої діяльності – це так званий "Великий договір" з чисельними додатками.

Робоча назва документу – угода про створення Коаліції Соборності та Відродження.

Окрім публічної частини, де аргументується необхідність такого об'єднання, договір містить секретну складову, де прописуються конкретні кроки кожної сторони.

Саме в непублічній частині домовленостей є зобов’язання БЮТ і Партії регіонів проводити спільні дії аж до 2024 року.

При всій абсурдності для непосвячених людей будувати плани на такий великий проміжок часу, переговорники цілком серйозно обговорювали навіть більший термін шлюбного контракту – до 2029 року.

Серед іншого, це зобов’язання передбачає участь у парламентських виборах блоком.

Також в додатках міститься розподіл сфер впливу між БЮТ і Партією регіонів у всіх центральних органах влади – міністерствах та державних комітетах.

Передбачається, що кожна з двох мега-фракцій зможе претендувати на половину уряду.

Крім того, якщо якась сторона пропонує залучити до коаліції третього учасника, то посади він отримуватиме за рахунок того, хто його запросив. Таким чином Тимошенко зараз не публічно намагається переконати "Нашу Україну" приєднатися до "ширки" та обіцяє неформальним лідерам НУНС частину своєї квоти.

У іншому додатку передбачено розподіл України на дві частини – розмежування влади між БЮТ і Партії регіонів у місцевому розрізі. Тимошенко і Янукович матимуть право призначити керівників у тих областях, де їхні політичні сили перемогли на виборах 2006 року.

Оскільки владу в свої руки отримають виконкоми при обласних радах, то їхні повноваження передбачається продовжити на один рік, щоб вони були еквівалентні каденції парламенту. Таким чином, наступні місцеві вибори мали би відбутися в 2011 році.

Цікаво, що домовленості двох лідерів передбачають розв’язати питання Києва шляхом оголошення нових виборів мера. Партія регіонів має підтримати кандидата від БЮТ – оскільки на минулих виборах до Верховної Ради саме блок Тимошенко переміг у столиці й тепер це їхня сфера відповідальності.

Один з додатків передбачає ухвалення необхідних законів. У їх числі – багатостраждальний Податковий кодекс та зміни до Кримінально-процесуального кодексу в частині розширення повноважень МВС (загалом передбачається, що дев'ять відомств матимуть функції досудового слідства і захисту інтересів держави в судах).

Таким чином міністерство внутрішніх справ, яке залишиться під контролем Тимошенко, зможе доводити кримінальні справи до судового вироку.

Пакет законів містить посилення імперативного мандату. В непублічній частині угоди передбачається, що фракції гарантують консолідоване голосування своїх членів за домовленості Тимошенко і Януковича, а в разі відмови – виключення бунтівників з числа депутатів. При цьому БЮТ і Партія регіонів зобов’язуються сприяти один одному в судовому розгляді справ "зрадників" і рішеннях Центрвиборчкому такого роду.

Ще один пункт угоди з частини, яка не підлягає опублікуванню – домовленість на базі найрейтинговішого каналу створити суспільне телебачення.

Очевидно, мова іде про "Інтер", відібрати який з-під контролю Дмитра Фірташа є стратегічною метою Тимошенко. Цікаво, що Костянтин Григоришин, який воює за першу кнопку країни за згоди прем'єрки, ще у лютому пообіцяв створити на "Інтері" прообраз незалежного телебачення.

Також в угоді ідеться про необхідність "самоочищення від корупції". Тимошенко і Янукович мають взяти на себе письмові зобов’язання скасувати практику відрахувань до партійних фондів з боку підконтрольних міністерств.

Цікавою є не стільки така пропозиція, скільки фактичне визнання найвищими переговорниками, що подібне явище існує.

"Велика угода" допускає можливість розширення коаліції, але при цьому дві найбільші сили підкреслюють, що не поступатимуться принциповими домовленостями, досягнутими між ними, заради врахування інтересів третьої сторони.

Велике місце в таємній частині угоди складає блок про конфіденційність. Зокрема, сторони беруть на себе зобов’язання не лише не публікувати секретну складову, а навіть заперечувати сам факт її існування.

Тим часом внутрішня опозиція в оточенні самих лідерів поступово здає позиції. Так, у демократичному крилі БЮТ основний спротив викликають плани продовжити каденцію нинішньої Верховної Ради на два роки. Це не відповідає жодним демократичним правилам і викличе ізоляцію на Заході.

У Європі спроби переписати Конституцію в переддень виборів не будуть сприйняті оплесками. Але з цим змиряться, якщо процес ухвалення буде "чистим", а повноваження президента зведуть до мінімуму, щоб відповідати прикладам парламентських республік.

Однак розроблена редакція залишила главі держави значно більше влади, ніж її має Херст Келер у Німеччині.

Опозиція всередині Партії регіонів основний акцент робить на тому, що Тимошенко не можна вірити і вона не просто обдурить, а з часом поглине Партію регіонів. Однак ці люди – в меншості, а ламати союз в умовах, коли Янукович уже однією ногою в коаліції, у них недостатньо сил.

Єдиним дієвим союзником цих людей може бути Ющенко. За останньою інформацією, Банкова розробила альтернативний сценарій – у разі оголошення широкої коаліції та першого голосування за нову Конституцію президент має... добровільно подати у відставку.

Це автоматично означає початок дострокових виборів, які мають відбутися в 90-денний термін.

Таким чином, розраховують у секретаріаті, змовники просто не встигнуть проголосувати політреформу "в цілому" – оскільки їм доведеться готуватися до виборів президента. Всенародних.
 

Сергій Лещенко, "Українська правда"
03 червня 2009р.

Теги: Янукович, Тимошенко, БЮТ, Партія регіонів, коаліція

НОВИНИ: Політика

19:33
/ 15
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 28
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 6
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
22:16
/ 31
В Ужгороді "слуги" "протиснули" призначення керівником комунального парку "ріднозакарпатського" "опоблоківця" Молнара
15:21
/ 5
"Ужгородець" Шуфрич отримав нову підозру – за фінансування Росгвардії у Криму
16:11
/ 1
У Мукачеві водій Audi смертельно травмував чоловіка, що переходив дорогу у невстановленому місці
19:30
/ 12
угорщина хоче, щоб угорцям Закарпаття "повернули" те, завдяки чому вони перестали говорити українською та відчувати себе громадянами України
19:14
Кулеба на пресконференції в Ужгороді розповів, як вирішуватимуть суперечку з угорщиною щодо нацменшин
12:28
/ 6
Кулеба і Єрмак зустрілись з сійярто в Ужгороді
20:11
/ 14
В Ужгороді затримали мукачівця, підозрюваного в киданні гранати на подвір'я депутата облради Горвата в Мукачеві
» Всі новини