Михайло Кічковський: Настав час предметного координування конкретних дій місцевої влади усіх гілок і рівнів

20 травня ц. р. на базі санаторію "Квеле Поляна", що на Свалявщині, відбулося виїзне засідання координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові облради, яку очолює Михайло Кічковський.

Михайло Кічковський: Настав час предметного координування конкретних дій місцевої влади усіх гілок і рівнів

В її роботі взяв участь завідувач сектору Західних регіонів Кабінету Міністрів України Юрій Смітюх.

     Відкриваючи засідання, М.Кічковський наголосив, що найголовніше завдання органів місцевого самоврядування – захист інтересів громад, які довірили нам це відповідальне завдання. Люди чекають від місцевих рад повсякденної роботи, щоденного вирішення тисячі питань з соціальної проблематики, благоустрою, життєзабезпечення тощо. Голови райрад чи не найближчі до проблем жителів краю. Отже, вони – та інстанція, куди людина звертається найперше. Проте аналіз звернень громадян в органи місцевої влади не може не турбувати. Ситуація така: якщо з початку року в обласну раду звернулося понад 500 людей, то в усі райради, а таких у нас – 13, – 760. Це наводить на думку, що люди не можуть вирішити на місці наболілі питання, домогтися забезпечення своїх прав. Про що це говорить? Або маємо справу з байдужістю чиновника на місці, якому не цікаві проблеми простої людини, або віддалення влади від конкретної особи. Який вихід? Один – чесно служити народу, допомогти йому вирішувати нагальні проблеми, організувати своє життя, будувати своє майбутнє. Щоб стати краєм сильних громад. Іншого шляху нема.

     Ця проблема актуальна, на жаль, як на рівні територіальних громад, так і в діалозі регіону із центром. Про це свідчать такі дані: за період із січня 2008 р. по лютий 2009 року рішенням депутатів обласної ради на адресу найвищих органів влади було направлено 69 звернень. З них - 26 до Кабінету Міністрів України і, безпосередньо, до Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко. Ухвалено і надіслано до Верховної Ради України - 27 звернень, 2 – до Президента України. Депутати обласної ради звернулись також до 16 міністерств і відомств, 4 - Комітетів Верховної Ради України. Все це свідчить про те, що облрада використовує всі реальні, визначені чинним законодавством можливості, аби нашим краянам жилося краще, пом’якшити спричинені світовою економічною кризою економічні і соціальні труднощі.

     Звісно, у ряді випадків це дало позитивний результат. Нарешті, пункт тимчасового утримання нелегалів „Павшино“ ліквідовано відповідними рішеннями вищих владних структур і перенесено з нашої області в інший регіон країни. Свою ствердну роль відіграло звернення депутатів обласної ради до Верховної Ради, Кабінету Міністрів України і стосовно збільшення у 2008 році в державному бюджеті видатків на оплату праці працівникам культури, освіти, охорони здоров’я. Проте 16 депутатських звернень залишились без жодного реагування, навіть, звичайної відповіді на них просто не надійшло. А стосовно вкрай небезпечного становища, в якому опинилися Солотвинський солерудник, Республіканська і обласна алергологічні лікарні, значна територія селища Солотвино, про які облрада „била на сполох” не один раз, то у відповідях, крім обіцянок і запевнянь - порушити перед відповідними інстанціями клопотання, врахувати ситуацію тощо, реальної, практичної допомоги немає. Хоча свого часу досить було виділити 20 млн.грн. і тих бід, які сьогодні мають місце в селищі, не було б. Нині лише на засипку карстових провалин потрібно понад 100 млн. грн.
     Не стали осторонь депутати облради і щодо нового законопроекту „Про розвиток гірських територій в Україні”, який боляче вдарить по населенню гірських районів Закарпаття та інших областей Карпатського регіону, котрому завжди жилося важко. Позбавивши людей пільг, ми приречемо їх на виживання.

     Направили депутати облради і звернення до Кабінету Міністрів України, в якому вимагають розробки механізму встановлення граничних цін і торговельних надбавок на ліки. Це вкрай важливо для інвалідів, ветеранів війни, соціально вразливих верств населення. Але всі ці злободенні для краю питання турбують чомусь тільки самих закарпатців. Тому у віз усіх цих громадських справ ми повинні, як завжди, впрягатися гуртом, не мірятися палицями, котра з гілок влади – самоврядна чи виконавча – вища на місці чи має більшу вагу, а ставати й працювати спільно, допомагати людям долати життєві труднощі, яких вистачає, – підкреслив М.Кічковський, і додав. – Скажу інакше: у частині соцзахисту ми повинні орієнтуватися на європейські стандарти, відповідно до яких це – спільні цінності розвитку, спільні долі, де важливим пунктом є відповідальність за того, що слабший, менш захищений. Зрештою, це ті цінності, у які ми віримо і за якими живуть одвіку закарпатці – шанобливе ставлення до особи, до нашого крихкого навколишнього середовища, повага до головних житейських норм співіснування. Тому давайте аналізувати людські звернення, приймати відповідні рішення на користь громадян. І якщо кожен відчує відповідальність за людину, яка переступила владний поріг, то тим самим зможемо зробити більше корисного для свого краю, свого народу.

     Перший заступник голови облради Михайло Мартин зосередив увагу присутніх ще на одній важливій для краю проблемі, яку не можливо вирішити самотужки: фінансування протипаводкової програми „Тиса“, котра свого часу, дякуючи Віктору Балозі, працювала на належному рівні, що й допомогло уникнути величезних збитків під час минулорічної липневої повені. Проте, незважаючи на обіцянки й запевняння, кошти, виділені урядом, не відповідають обсягам заходів даної програми. І тільки дякуючи спонсорській допомозі, відбудовчі роботи тривають. І таких прикладів можна навести чимало.

     У ході обговорення винесених на порядок денний питань голова Хустської райради Іван Мішко підкреслив, що місцева влада, справді, повинна, незважаючи ні на партійні симпатії, ні на релігійні уподобання, об’єднуватися і робити все для того, аби громади на місцях краю розвивались в рамках чинного законодавства гармонійно, всесторонньо і дружно.

     Голова Брегівської райради Бейло Чізмар порушив питання про стан справ на Мужіївському золоторуднику. Багато звернень, – казав він, – і районна, і обласна влади направили на адресу Уряду та Парламенту України з тим, аби держава повернулась обличчям до стратегічного об’єкту, але віз і нині там. Величезні приміщення руйнуються, трансформатори, техніка, обладнання розтягуються. А скільки у все це вкладено сил, енергії, коштів і часу.

     Голова Рахівської райради Іван Сурмачевський переконаний, що проблеми, які найбільше зачіпають гірські райони, ускладнили: упереджений законопроект „Про розвиток гірських територій в Україні”, адміністративно – територіальна реформа, яка обговорюється у владних кабінетах столиці, де існує більше запитань, ніж відповідей.

     Словом, голови райрад говорили про те, що болить самоврядні громади краю на місцях.

     Голова Іршавської райради Петро Станко говорив про своє наболіле: районні парламентарі направили звернення на адресу Уряду стосовно провалля в селі Ільниця, де свого часу працювала шахта з видобутку бурого вугілля, але відповіді немає донині.

     Заступник начальника відділу оргроботи та взаємодії з органами місцевого самоврядування виконавчого апарату облради Михайло Пригара інформував про рішення 24 сесії облради „Про проведення щорічного обласного конкурсу „Населений пункт найкращого благоустрою і зразкового громадського порядку“ з метою дотримання в населених пунктах області громадського порядку, створення належних умов для праці, відпочинку та побуту громадян. Переможцям Конкурсу передбачена відповідна грошова винагорода, що повинно стимулювати громади до конкретних дій. Тому, – підкреслив Михайло Дмитрович, – для проведення Конкурсу потрібно, щоб районні ради затвердили персональний склад районних Конкурсних комісій і Положення про проведення конкурсу. Хай перемога дістанеться найдостойнішим.

     Керуючий справами виконавчого апарату облради Віктор Бульчак звернув увагу на типові прогалини у регламенті окремих районних рад, які дають можливість подвійного тлумачення. Ці питання, – акцентував Віктор Миколайович, – необхідно якомога скоріше вивчити, проаналізувати і привести у відповідність до чинного законодавства.

     Учасники засідання вносили пропозиції щодо порушених проблем, ділились своїм баченням стосовно розбудови самоврядних територій та поліпшення добробуту жителів краю.

     За результатами обговорення злободенних питань по кожному прийнято відповідні рекомендації.

Анна Романенчук, Закарпатська обласна рада
22 травня 2009р.

Теги: громада, місцеве самоврядування, гілки влади, Михайло Кічковський, обласна рада

НОВИНИ: Соціо

11:33
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
» Всі новини