З ким співпрацюватиме Віктор Балога? Думки експертів

Після вчорашньої прес-конференції Віктора Івановича Балоги, який пішов з посади голови президентського секретаріату, преса активно почала обговорювати, до кого піде працювати Балога і, відповідно, до кого пристане політична сила Віктора Івановича – Єдиний центр. Хто засватається до ЄЦ і наскільки його лідер буде корисний новим роботодавцям?

З ким співпрацюватиме Віктор Балога? Думки експертів

З цими запитаннями ми звернулися до політологів.

Вадим Карасьов:

ЗАСЛУГА СЕКРЕТАРІАТУ В ТОМУ, ЩО ВІН ПОВЕРНУВ СИЛУ ПРЕЗИДЕНТСЬКІЙ ВЛАДІ

Політична корисність Віктора Балоги не потребує додаткових доказів і підтверджень. Хоча, можливо, після його відставки, хтось і піддаватиме її сумніву. Але те, що він перебував на посаді голови Секретаріату Президента рекордно великий термін, майже три роки, свідчить саме за себе. Додамо, що працював він не в умовах суперпрезидентської республіки, не в умовах нормального політичного процесу, як це було за Кучми. Балога працював в умовах постійного політичного ексцесу, в якому перебуває і українська політика, і українська влада після 2004 року. І заслуга Балоги в тому, що він зміг нормалізувати політику Президента, в умовах денормалізованого політичного процесу і деморалізованого політичного класу. Особливо це стосується президентських еліт періоду 2006 року і тих конституційних змін, які істотно послабили інститут президентської влади в країні.

Заслуга Секретаріату Президента в тому, що він повернув до гри Президента як ключового гравця і повернув силу президентській владі. І це при тому що сама президентська посада була послаблена новою Конституцією. Тим більше що ця "корисність" має додаткову цінність, пов`язану з персональними якостями Балоги. Так, він, можливо, без харизми, але він з характером. Він харАктерний політичний типаж, здатний здійснювати політику Гравця. Здійснювати – на креативному куражі, на моторі, на драйві. Він здатний створювати багатоходівки, контролювати нитки Гри і створювати додаткові політичні можливості та умови, коли, здавалося б, цих умов вже немає. І головне, він не йде в нікуди. Так, свого часу йшли Табачник, Кушнарьов, Медведчук, Рибачук, сподіваючись, що Президент їх поверне і куди-небудь призначить. Ця практика відходу і повернень колишніх голів президентської адміністрації неприйнятна для Балоги.

Він з великої адміністративної політики йде у велику публічну політику. Він зміг підстрахуватися, створити партію Єдиний центр. Неважливо, як формально називається його посада, він лідер Єдиного центру. І якщо на повну силу будуть задіяні креативні й організаторські здібності Балоги, то партія може мати політичне майбутнє. А отже, цієї партії потребуватимуть усі – і праві, і ліві, і центристи. Сама назва каже, що партія розрахована на роль коаліційного альянсного шарніра. Це сила з широкою коаліційною місткістю. ЄЦ тепер знімає з себе деякі обмеження. Поки її лідер очолював Секретаріат, ЄЦ був обмежений необхідністю реанімації президентської "Нашої України" і був скутий до певної міри ідеологічними позиціями НУ і Президента.

Думається, що емоційний етап відставки та розлучення з підвищеним градусом сприйняття закінчився. Балога, як політик ризикового типу, ідеологічно залишається центристом. І це теж варіант Гри. Зараз потрібно зберегти актив, нарощувати роботу в регіонах, перегрупувати місцевий політичний актив. Час, коли політика робилася в київських кабінетах, вузьких коридорах Верховної Ради або Секретаріату, добігає кінця.

Закінчується епоха, яка зробила запт на Балогу і яка дала проявити йому як особисті якості, так і менеджерський політичний характер і характерність ролі, приготованої йому у вересні 2007 року, коли він погодився очолити Секретаріат.

Михайло Погребінський:

ЛЮДИ БАЛОГИ БУДУТЬ ВІРНИМИ ВІРІ ІВАНІВНІ НЕ БІЛЬШЕ ПІВРОКУ

Ресурс у Віктора Балоги є. Думаю, що більшість тих людей, яких він привів у владу, збережуть свої позиції у владі. І тому Віктор Іванович залишається політичним гравцем і зможе вибирати різні варіанти свого політичного майбутнього.

А які варіанти? Це можливість збереження політичної партії з тим, щоб далі брати участь у парламентських кампаніях. Але тут все залежатиме від того, чи будуть парламентські вибори незабаром після президентських. Якщо так, то Балога має шанс провести свою партію, оскільки зберігається ресурс. А якщо виборів не буде, то у нього є проблеми з прямим політичним представництвом. І тоді у нього залишається варіант – вбудуватися в якусь з політичних сил. І тут я б нікого не виключав. І хоч як це дивно, можливо таке вбудовування в команду Тимошенко. Звичайно, ймовірніше в цій ситуації, що він стане союзником Яценюка або, що менш ймовірно, – Януковича. Думаю, що хоч у Балоги і складні відносини з Яценюком, але Балога все-таки має ресурс і зробить ставку на Яценюка. Адже ті люди, яких Балога привів і в силові структури, і в обладміністрації, хоч і присягнуть Вірі Іванівні негайно, але збережуть старі зв`язки з Віктором Івановичем. І в разі чого, вирішуватимуть, на кого вигідніше працювати. Віра Іванівна не має тривалих перспектив – йдеться про півроку. Півроку люди Балоги будуть вірними Вірі Іванівні, а потім все одно якоюсь мірою будуть пов`язані з Віктором Івановичем. Це ресурс, і цей ресурс може бути запропонований кому завгодно. Наприклад, думаю, що позиції "Регіонів" у Закарпатті з Балогою можуть виявитися істотно вищими. Отже все можливо.

Володимир Фесенко (БЮТ):

ВІН ЗАПРОПОНУЄ СВІЙ РЕСУРС ЯНУКОВИЧУ

Самостійних перспектив у Єдиного центру немає.

Поки партія не втратила фінансовий, адміністративний і політтехнологічний потенціал, вона може поборотися на місцевих виборах. Але на інших виборах, поки у Балоги немає адмінресурсу, шансів особливих немає.

Думаю, Віктор Іванович пропонуватиме свій електоральний і адміністративний ресурс одному з фаворитів президентських виборів, швидше за все – Януковичу. Його ресурс локалізований в Західній і частково в Центральній Україні. У цьому Янукович може бути зацікавлений, а схема відкатана. І, швидше за все, Балога пов`язує свої подальші перспективи саме з Януковичем. У тому числі і щодо якихось гарантій захисту від переслідувань Тимошенко.

У будь-якому разі, поки що Балога може бути корисний.

Опитувала Маша Міщенко,УНІАН
22 травня 2009р.

Теги: Балога, Єдиний Центр, Яценюк, Янукович, президент

Коментарі

Василь 2009-05-26 / 01:18:00
Ні з ким не буде бо нікого з ним не буде! Проекту кінець. Потихеньку всі обласні організації створені адміністративним шляхом розваляться...

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини