Ужгородця Олександра Гавроша обрано до Координаційної ради Асоціації українських письменників

П’ятий з’їзд Асоціації українських письменників відбувся в Києві без зайвого галасу, хоча питання, які він вирішував були воістину доленосні. І головне з них стояло ребром: зберігати єдину альтернативу Спілки письменників України чи ні?

Ужгородця Олександра Гавроша обрано до Координаційної ради Асоціації українських письменників

Кризу, в яку потрапила АУП на дванадцятий рік свого існування, присутні на з’їзді 25 літераторів з різних регіонів України пояснювали багатьма причинами. Не останньою була і несподівана смерть Президента АУП Ігоря Римарука, яка взагалі обезголовила організацію. До речі, минулого року відійшов у вічність і перший керманич Асоціації українських письменників Юрій Покальчук.

Тож нині єдиний сущий із трьох Президентів АУП Тарас Федюк і став головним організатором вкрай назрілого зібрання українських письменників. Ідея саморозпуску не знайшла ні в кого підтримки. Зате неодноразово лунали зауваження визначитися: що таке АУП і для чого вона існує?

Чи це елітарний клуб, який об’єднує добрих письменників, незалежно від стилю, і головною його перевагою є статус "високочолих"? Чи це буде масовіша організація, яка об’єднуватиме тих, кому не до вподоби СПУ з її майновими скандалами та старечо-пенсійними лавами?

Тарас Федюк зауважив, що АУП зробила чимало. І головне – це переворот у громадській думці, що письменником може називатися не тільки член СПУ. Свідчення цьому – Шевченківські лауреати останніх років, не пов’язані з офіційною Спілкою письменників. Суспільство вже звикло до альтернативної письменницької організації, в лавах якої перебуває двохсот авторів. (В СПУ – близько 1700).

Одним із яскравих досягнень Асоціації стала поетична серія "Зона Овідія" видавництва "ФАКТ", в якій побачили світ книжки вже 44-х українських поетів. На такий поетичний проект в останні роки не спромігся ніхто. А скільки відбулося фестивалів, презентацій, творчих зустрічей за участю членів АУП в Україні та за кордоном – це важко навіть порахувати! Тож потенціал в організації є, треба тільки скерувати його в потрібне русло. Про що свідчить і  значно вищий авторитет АУПу серед молоді, ніж має НСПУ.

Одним із найгостріших питань на з’їзді було членство аупівців в Національній Спілці письменників України. Чимало літераторів вимагало від колег визначитися зі своїм статусом. Адже перебування в двох різних письменницьких організаціях є нелогічним. До того ж, воно ставить тих, хто обрав лише АУП, в нерівні умови з "двійкарями". Адже, як кажуть в народі, ласкаве телятко дві корівки ссе. Дискусія з цього питання наразі не закінчено. Чимало може вирішити й перереєстрація членів Асоціації, яку буде проведено найближчим часом.

Новим-старим Президентом АУПу таємним голосуванням одностайно обрано Тараса Федюка. Віце-Президентами стали Дмитро Стус, Максим Стріха, Юрій Рибачук та Віктор Шило (Кіровоград). Обрано також координаційну раду у складі 14 чоловік, в якій, окрім Києва та Кіровограда, представлені також Львів, Одеса, Вінниця, Чернівці та Ужгород. Наш край представлятиме ужгородець Олександр Гаврош.

"Буквоїд"
18 травня 2009р.

Теги: Олександр Гаврош, письменник, Ужгород, Асоціація українських письменників

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини