"Ужгородський" губернатор Тернопільщини Юрій Чижмарь називає Віктора Балогу своїм екзаменатором

Із головою Тернопільської облдержадміністрації 34-річним Юрієм Чижмарем зустрічаємося в його робочому кабінеті. Губернатор пропонує присісти у великі шкіряні крісла біля журнального столика. Секретарка приносить каву.

"Ужгородський" губернатор Тернопільщини Юрій Чижмарь називає Віктора Балогу своїм екзаменатором

— Юрію Васильовичу, півтора року тому вас призначили губернатором. Назвіть найбільші досягнення за час вашого керівництва.

— У принципі, мене задовольняє той стан, який є, — задумується. — Область виконує бюджетні призначення по місцевому бюджету на 118 процентів. За цим показником ми є другими в Україні. Вдалося стабілізувати ситуацію з виплатами працівникам бюджетних установ. Нема заборгованості по енергоносіях.

— Які найбільші невдачі?

— Не виконали усі зобов’язання перед потерпілими від паводку. І якщо не дай Бог буде повінь, знову матимемо постраждалих. Усе залежне від нас зробили: інвентаризацію, аналізи, дослідження традиційної зони підтоплення. Але уряд досі не профінансував ці речі.

Не увійшов до переліку постраждалих регіонів Гусятинський район, хоч він також потерпів.

— На Тернопільщині вас сприймають як людину керівника президентського секретаріату Віктора Балоги. Чи ускладнює це роботу?

— Мене тут його племінником, сином, братом, кумом назвали. Добре, що не батьком, — сміється. — Жодних родинних, бізнесових, свояцьких, кумівських зв’язків із Віктором Івановичем не маю.

Я був директором громадської радіостанції в Ужгороді. Із Балогою познайомилися під час мукачівських виборів, коли він керував обласним штабом Віктора Ющенка. У 2005-му став помічником губернатора з правових питань. Далі доручили управління майна в області. Якби я хоч раз допустився грубої помилки, не мав би підтримки Балоги. Його принциповість і жорсткість до чиновників відома всій Україні. Працювали до дев’ятої-одинадцятої вечора. Але це та школа, яка мені допомагає в роботі. Як менеджер він — потужний чоловік. Це не вчитель, а екзаменатор.

— Ви звернулися до парламенту й домоглися дострокових виборів до обласної ради. Теперішня облрада працює краще за попередню?

— Тепер депутати працюють. Остання сесія тривала до другої ночі, щоб розглянути украй необхідні питання. Є дискусія в сесійній залі, але вона й повинна бути.

— Тепер почалася нова хвиля виїзду людей на заробітки за кордон. Як цьому зарадити?

— Це загальнодержавна проблема. На момент мого приходу Тернопільщина посідала за рівнем зарплат останнє місце в країні. Нині перейшли на 23-тє. Темпи росту зарплатні в області сьогодні найвищі в державі. За п’ять-сім років можемо вийти на середньоукраїнський показник. Торік — у сільському господарстві підняли офіційну зарплату вдвічі — до 912 гривень.

— Нині створюються нові робочі місця?

— В умовах кризи дай Бог зберегти ті, які є. Бувають випадки, коли руками деяких чиновників робиться усе, щоб заводи закрити. Наприклад, є цегельні заводи та підприємства, які розробляють надра. Вони три-чотири роки тому здали документи у Кабмін на ліцензію, але й досі її не отримали. Ми повинні добитися цих ліцензій.

— На Тернопільщині проблеми зі спиртозаводами. Через залишки продукції стоять підприємства у Мишковичах, Зарубинцях, Козлові.

— Ми оскаржили в суді штрафи податкової інспекції на наші підприємства. По одному з них рішення прийнято. Думаю, будуть ухвали й по інших. Щодо залишків продукції, то добре, що вони є. ”Тернопільспирт” шукає активно нові ринки збуту. У нас один із найкращих в Україні директорський потенціал у цій галузі. Кризу переживемо.

— Торік в області на 10 відсотків зросло промислове виробництво. Прем’єр Юлія Тимошенко назвала Тернопільщину зразковою. Та цього року у вас промисловість помітно впала. Чому так?

— Спад виробництва маємо по всій державі. А наша валова продукція формується в аграрному секторі. Сподіваємося на хороші врожаї. Посіяли не менше, ніж торік.

— Чому так критично до вас ставиться начальник обласної міліції Віталій Максимов?

— Якщо за рік до мене надходять сотні заяв громадян, де вказані порушення в правоохоронних органах, то я змушений реагувати. А коли питання стають системними — інформувати міністерство, Кабмін, Верховну Раду, президента. Мені неприємно, що Максимов сприйняв це як особисту образу.

— Чи повернуть вам службове авто, яке виявилося незареєстрованим?

— Мені соромно за правоохоронну систему, яка допустила, що п’ять років дорогами України їздив автомобіль, придбаний ще за часів Бакая (Ігор Бакай очолював Держане управління справами в 2003–2004 роках. — ”ГПУ”) і не поставлений на реєстрацію, бо за нього покупець повністю не розрахувався. Номери видані тією ж міліцією спеціально для адміністрації, правильно? Вони офіційно вироблені, заводські.

По закону мені належить службове авто. Буду їздити на ”мерседесі”, ”октавії”, ”жигулях” — нехай держава визначить. Можу і сам сісти за кермо.

— Мешканців Заліщицького району непокоїть створення регіонального парку ”Дністровський каньйон”. У проекті є пункт про вилучення земель за 100 метрів від каньйону.

— Буде зроблено так, щоб не обмежувати традиційні способи заробітку на присадибних ділянках. Коли створять парк? Думаю, найближчим часом.

Юрій Чижмарь пропонує відповісти на решту запитань дорогою в машині.

— Подейкують, ви співзасновник столичної фірми з облаштування аквапарків.

— Якщо вірити чуткам, то я є співвласником усіх підприємств, які створили в області за мого керівництва. Це й елеватори, й ресторани на воді, й будівельні комплекси. Зрозуміло, що я підтримую будь-яку бізнесову ініціативу, яка має на меті вкладати гроші у Тернопільщину.

Був би радий інвестувати кошти в купу проектів, але не маю таких статків.

— За декларацією про доходи ви не маєте власного житла, вкладів у банках. Може, майно записане на ваших родичів?

— У мене є вклад у банку, але це мій зарплатний проект. Маю приватизовану квартиру на 42 квадратних метри, є службова квартира на 41 квадратний метр у Києві, де живе моя сім’я. Маю земельну ділянку 10 соток у Закарпатті, 20 соток під Києвом. Зробив уже проект будинку. Я виріс на першому поверсі, тому це буде одноповерховий дім. Цьогоріч сподіваюся почати роботи.

Олена Дзік, "Газета по-українськи"
15 травня 2009р.

Теги: Юрій Чижмарь, Тернопіль, Балога, ОДА

Коментарі

Витя 2009-05-27 / 20:45:00
Чижмарь - чмо, Балога - тоже

A 2009-05-18 / 10:17:00
ЕЦ - це купа коруптних державних чиновників

АНЦЯ 2009-05-16 / 10:58:00
Якый ишов, такое й найшов.

Микола Жалива 2009-05-15 / 11:28:00
Думаву ЕЦ кить не пуддержить русину , на виборах почухаться.

Гентеш 2009-05-15 / 09:48:00
Дуже непрофесійне інтерв"ю

Юрий 2009-05-15 / 09:05:00
За что кукушка хвалит петуха - за то, что хвалит он кукушку

(не я, а Крилов переклав Езопа)

НОВИНИ: Політика

11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
22:16
/ 31
В Ужгороді "слуги" "протиснули" призначення керівником комунального парку "ріднозакарпатського" "опоблоківця" Молнара
15:21
/ 5
"Ужгородець" Шуфрич отримав нову підозру – за фінансування Росгвардії у Криму
» Всі новини