На Прикарпатті через високий вміст нітратів не допустили до реалізації 300 кг ранньої капусти з Закарпаття

Червоне світло показали позавчора працівники Івано-Франківської державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи разом з дирекцією центрального продовольчого ринку вантажівці, що привезла на продаж із Закарпаття 300 кг ранньої капусти. Замість сподіваного експертного висновку на право торгувати тією городиною підприємцю-оптовику Є. Махмудову вручили акт, який забороняє реалізовувати її через підвищений вміст нітратів.

- Петре Степановичу, - звертаюся до завідувача рослинницьким відділом лабораторії П. Яворського, - скільки ж нітратів було в тій капусті, що вона могла становити загрозу для здоров`я покупців?

- Допустима норма нітратів - до 800 мг на кілограм капусти, вирощеної в закритому грунті, себто в парниках, теплицях. Цього ж разу їх виявилось удвоє більше в партії капусти, яку доставили до нас на ринок із Заріччя Іршавського району сусідньої області. У таких випадках зазвичай власник очовочевої продукції не погоджується з "вердиктом" ветеринарно-санітарних спеціалістів: мовляв, ви взяли на аналіз дві головки катусти, але то, може, вам попалися якраз ті, що з якихось причин перенасичені нітратами, тож візьміть ще дві з протилежного краю кузова машини.... Ну ми взяли на аналіз ще дві головки, почетвертували їх, подрібнили, перетерли, додали в склянки екстрагувального розчину, добре перемішалі, заклали пробу в спеціальний прилад - нітраттест, і за кілька хвилин уже мали результат аналізу: вміст нітратів виявився лише дещо нижчим, ніж у першій пробі.

— Ви думаєте, підприємець після цього не повіз ту капусту на котрийсь з інших івано-франківських ринків?

— Думаю, він повіз її назад тому ґазді, який виростив ці ранні овочі. Бо й інші ринки міста (на вул. Коновальця, Стуса, Хоткевича) під контролем ветсанспеціалістів — працівників філій нашої лабораторії. і там вимагають її експертного висновку від того, хто привіз городину для продажу, або ж самі здійснюють відповідні аналізи стаціонарно. Та й на невеличких, як ми кажемо, "риночках" (біля міського озера, на Тролейбусній та інших вулицях) щоранку буває наша виїзна бригада і бере у торгівців проби овочевої продукції, яку перевіряють на  вміст нітратів у лабораторії на центральному продовольчому ринку. В тому разі, якщо виявляємо в городині перевищення вмісту нітратів, забороняємо продавати її. Хотів би зазначити, що понад 80% усього обсягу овочів на прилавках інших ринків міста — це та городина, яка вже пройшла контроль на центральному ринку. Адже тут ми визначаємо безпечність городини ще до її вивантаження з машини. З виданими нашою лабораторією довідками власники овочевої продукції везуть її також у шкільні їдальні, кафе, ресторани. 

Що ж до позавчорашнього випадку, то, за словами П. Яворського, такий "тривожний дзвінок" уже не перший нинішньої весни. 1 квітня ветсанспеціалісти перекрили шлях на ринок  100 кг ранньої капусти, привезеної з того ж таки Закарпаття: вміст нітратів перевищував норму у півтора раза, а отже, вона могла заподіяти шкоду здоров’ю, особливо дітей, літніх або ж ослаблених хронічними недугами людей. Фахівці з лабораторії забракували 70-кілограмову партію редиски, доставлену 8 квітня із Заліщиків Тернопільської області. Бо зафіксували в ній  3400 мг нітратів на кілограм замість 3000 мг,  як передбачає норма для редиски із закритого грунту (з відкритого — 1500 мг).

Що цікаво, випадки з перевищенням норми нітратів в обстежуваній продукції поодинокі порівняно з відповідним періодом минулого року. Як не парадоксально, в цьому проявився і певний "плюс" економічної кризи: калійні мінеральні добрива стали дорожчі, а отже, їх тепер менше купують. Зрештою, навіть звичайний гній, котрий є органічним добривом, при надмірному використанні спричинює високий вміст нітратів в овочах. Тим часом дехто з приватників у своїх парниках і теплицях буквально накриває ррунт гноєм.

— А ви самі із членами сім’ї, — спитав я  П. Яворського, — споживаєте ранні овочі?

— Звичайно. Ту ж капусту, зелену цибулю, редиску залюбки їмо у вигляді салатів. Тільки б я порадив читачам "Галичини": перед споживанням ранні овочі обов’язково ошпарте окропом, бодай прополощіть у гарячій воді. Це в будь-якому разі гарантує зменшення вмісту наявних у них нітратів. Якщо ж ви маєте сумнів щодо безпечності городини для вашого здоров’я, то вимагайте від продавця показати експертний висновок щодо якості продукції, яку він продає. Можете звернутися і безпосередньо до нас, аби ми в лабораторії заперечили або ж, навпаки, підтвердили наявність у ранній капусті, огірках чи помідорах надмірної кількості нітратів.

Галичина
30 квітня 2009р.

Теги: капуста, нітрати, базар

НОВИНИ: Економіка

17:38
На кошти ФАО кооператив з Берегівщини планує виробляти вино
20:17
/ 6
Кабмін сьогодні зареєстрував новий індустріальний парк у Мукачеві: планують залучити 36 млн євро інвестицій
18:51
/ 5
ФДМУ готує до приватизації агропромислову фірму "Леанка" на Закарпатті
22:57
У першому півріччі на Закарпатті кількість новостворених суб’єктів господарювання на 1464 перевищила кількість тих, хто припинив бізнес
23:08
Закарпатська митниця: Євросоюз залишається основним постачальником імпорту
15:52
На Закарпатті найбільше туристичного збору надійшло у бюджети Ужгорода, Поляни, Баранинців
17:13
На Закарпатті підприємство вирощує кілька видів екзотичних грибів
22:17
Закарпатська область належить до числа лідерів за зростанням надходжень єдиного податку
13:38
Через аномально раннє тепло закарпатські виноградарі зелені операції проводять мегаінтенсивно
13:47
Cезон лохини на Закарпатті стартував на два тижні раніше, ніж торік
19:14
У травні пасажиропотік залізничним маршрутом Київ-Чоп зріс на 221% – Укрзалізниця
14:54
Через змову на аукціонах суди визнали недійсними вже два спецдозволи "Голден Тайл" на видобуток глин на Закарпатті – дані прокуратури
01:25
Закарпатське вино отримало офіційне географічне зазначення: що це означає
20:19
/ 1
Кабмін вніс до реєстру індустріальний парк "Тячів" площею площею понад 60 га
19:25
/ 1
Видобування солі на Закарпатті зупинилося з початку березня через конфлікт співвласників
17:49
Закарпатське вино офіційно отримало спеціальне географічне зазначення
17:41
/ 1
У І кварталі 2024 р. Закарпаття імпортувало товарів на $189 млн більше, ніж експортувало
11:34
Дозвіл на видобуток піску біля Ужгорода терміном на 20 років продали з аукціону за 4,5 млн грн
11:29
"Укргазвидобування" розвиватиме на Закарпатті генерацію електроенергії з газу та "розкриватиме" його геотермальний потенціал
13:36
Суд відкрив справу про банкрутство кондитерської фабрики "АВК" в Мукачеві
13:50
Через змову на аукціоні Держгеонадр суд визнав недійсним спецдозвіл групи "Голден Тайл" на користування родовищем глин на Закарпатті
16:23
На Закарпатті торік із загального обсягу вирощених зернових та зернобобових культур 69,6% займає кукурудза, 26,1% – пшениця
17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
» Всі новини