Віктор Гончарко: "RAIFFEISEN" переживе кризу у всіх 17 країнах, де має "дочок"

У той час, коли провідні банківські структури світу одна за одною оголошують збитки за 2008 рік, група "Raiffeisen International", за попередніми даними, оголосила за цей період консолідований прибуток у мільярд євро. А її українська "дочка" "Райффайзен банк Аваль", не піддавшись спокусі заробити швидкі гроші на споживчому кредитуванні, зуміла в умовах наростання кризи завершити рік із солідним плюсовим балансом.

Директор Закарпатської обласної дирекції банку Віктор Гончарко
Директор Закарпатської обласної дирекції банку Віктор Гончарко

Директор Закарпатської обласної дирекції банку Віктор Гончарко каже, що аналітики групи "Raiffeisen" спрогнозували майбутню кризу на банків­ському ринку ще напри­кінці 2007-го. Відповідно, зважено розробляли стратегію на 2008-ий, завдяки чому вдалося мінімізувати втрати. На наше прохання пан Гончарко розповів про нинішню ситуацію в банківському секторі й про те, чого нам варто чекати найближчим часом.

"Ми дуже вчасно  пригальмували"

 – Вікторе Сергійовичу, тепер, коли масова істерія дещо втихла, можна тверезо оцінювати ситуацію. Що ж, на ваш погляд, відбулося у банківській сфері?

 – Ви помітили, з чого почалася криза в країні з першою економікою у світі – США? Один із провідних банків Америки "Lehman Brothers" відкрито заявив про проблеми зі своєю лік­від­ністю й неможливість виконання своїх зобов’язань перед клієнтами. Почалися серйозні хвилювання на банківському й фондовому ринках, які збіглися з прогнозами аналітиків про можливу рецесію економіки. Нехтуючи ризиками й захопившись конкурентною боротьбою, банківська система США потрапила в досить скрутну ситуацію. Індекси ділової активності в цілому світі суттєво поповзли вниз.

Тепер інше: з чого влада США почала боротися з кризою? Вона провела багатомільярдні вливання насамперед у банківську систему. Чому? Бо усвідом­лювала, що без рівноваги у фінансово-кредитній сфері ніяке оздоровлення економіки не настане. 

– Кажуть, що Україна постраждала від кризи чи не най­більше, що гривня – у числі найбільш знецінених валют…

– У нас відбулося майже те саме, що і в США. Різниця в тому, що в Україні вчинили рейдерську атаку на одну з провідних фінустанов – "Промінвестбанк". Його вкладники були спровоковані на одномоментне вилучення ба­га­то­міль­йонних сум коштів. Населення, яке вже досить налякане банкрутствами в недалекому минулому банків "Україна", "Градобанк", "Лісбанк" та ще низки фі­нансових пірамід, кинулося дочасно розривати депозитні договори. Відтік кош­тів за останні 5 місяців сягнув десятків мільярдів гривень. Абсолютна біль­шість фінансових установ опинилися в скрутній ситуації, пов’язаній із суттєвим зниженням ресурсної бази, забезпечення своєї лік­від­ності й неможливістю виконувати зобов’язання.

Політики, гілки влади не забезпечили законну незалежність НБУ і почали втручатися у його ді­яльність. А гроші не потребують галасу, метушні навколо них. З’явилося багато ласих покерувати курсом гривні. Звідси й маємо відповідний наслідок – суттєве знецінення національної валюти.

– Як у такій ситуації почувається "Рай­ф­фай­зен банк Аваль"?
 
– Знаєте, я вже згадував, як аналітики групи "Raiffeisen" ще наприкінці 2007 року спро­гнозували, що банківський та фінансовий ринки мають зменшити темпи розвитку. І ми дуже вчасно пригальмували. Наша установа 2008-го суттєво, як порівняти з по­передніми роками, знизила темпи видання споживчих кредитів, оскільки обсяги вкладів у банки збільшувалися не так швидко, як видавалися кредити. Внаслідок цього торік банку вдалося зберегти всі показники лік­від­ності за рахунок накопичених власних ресурсів.

Допомагає й група, до якої входимо – "Raiffeisen International". Це потужна компанія, здатна пережити кризу в усіх країнах, де присутні її дочірні структури – а це 17 держав Центральної та Східної Європи. У той час, коли провідні банківські структури світу одна за одною оголошують збитки за 2008 рік, група "Rai­ffeisen", за попередніми даними, заявила про консолідований прибуток у мільярд євро. А "Райффайзен банк Аваль", до речі, закінчив минулий рік із прибутком у 527 мільйонів гривень.
 

"Банк не пробачить борги, він може їх реструктуризувати"

 – Дуже багато людей, котрі мають валютні кредити, постраждали через знецінення гривні. Як ваш банк відреагував на проблеми цих клі­єнтів?

 – Справді, цей рік почався непросто. Чимало наших позичальників, особливо тих, хто брав валютні кредити, потрапило в дуже непросту ситуацію у зв’язку зі зниженням курсу гривні. Однак ми чи не першими, ще до рекомендацій НБУ, стали на шлях реструктуризації заборгованості клієнтів.

Поясню детальніше: частина позичальників звертається до нас із проханням змінити умови кредитних договорів для зменшення розміру щомісячних платежів. Ми сприяємо в цьому. При цьому можемо продовжити термін кредиту від 1 до 10 років, встановити поки що річні кредитні канікули, дещо знизити процентні ставки, можемо зменшити щомісячне навантаження до 70 %  попереднього платежу.

 – Як на практиці можна реструктуризувати заборгова­ність? Куди звертатися людям?

– Всі, хто хоче співпрацювати з банком щодо зменшення кредитного навантаження у цей кризовий час, можуть звертатися безпосередньо до відділення, де отримували кредит, або в обласну дирекцію для вирішення проблеми. Звичайно, не можна очікувати, що банк "пробачить" позичальникам їхні борги. Адже ми дбаємо також і про вкладників, яким "Райффайзен банк Аваль" після закінчення терміну депозиту сумлінно повертає всі заощадження й нараховані відсотки. Цього б не було, якби ми не отримували нових надходжень від позичальників.

– Кажуть, що нині можна купити долари за дещо зниженим курсом, аби погасити валютний кредит. Це правда?

 – Так, Національний банк України зробив полегшення валютним позичальникам, запровадивши спеціальні валютні аукціони, унаслідок яких наші клієнти можуть придбати долар на більш вигідних умовах. Сьогодні пра­ців­ники нашого банку можуть задовольнити заявку будь-якого позичальника на купівлю валюти на пільгових умовах для погашення валютного кредиту. Банк зацікавлений у тому, аби якомога більше клієнтів повернули позики, скориставшись цією можливістю.
 

"Підстав для курсу 12–15 гривень за долар нині не існує"

 – Вікторе Сергійовичу, ска­жіть, будь ласка, яка нині си­туація з депозитами?

 – Гадаю, що максимальний рівень відтоку вкладів із банківської системи вже пройдено. Хоча він ще може опуститися на декілька відсотків у місяць по всій банківській системі впродовж одного-трьох місяців, якщо зросте число банків, котрі не виплачують депозити.

У нашому банку відчутний відтік насамперед із поточних рахунків, зар­платних і пенсійних карток. Клієнти здебільшого забирають максимальні су­ми, що надійшли на рахунок. Гроші йдуть на споживчі потреби. Оскільки на дочасне зняття депозитів накладено мораторій Нацбанку, ті, хто планував  якісь придбання, більше розраховують на карткові рахунки.

 — Як уважаєте, чи багато часу буде потрібно, щоб люди знову стали довіряти банкам свої заощадження?

– Експерти прогнозують, що депозити будуть повертатися в банки. Ускладнена криміногенна ситуація, неви­значеність на ринку нерухомості, введення нових податків – усе це приведе до пошуку шляхів, де гроші реально працюють. А це, хоч як крути, – банки.

Інша річ – у які з них будуть повертатися гроші. Очевидно, що тим, які не виплачують депозитів, термін дії котрих закінчився, у найближчі роки люди гроші вже не довірять. А якщо вкладник не довіряє банку – інвестор до нього не прийде. Ось чому не було такого дня, щоб "Райффайзен банк Аваль" не виплатив своєму клі­єнтові депозит, строк дії якого минув.

– Багатьох нині цікавить курс долара. На вашу думку, до якої мінімальної позначки може опуститися гривня?

 – Сьогодні макроекономічних під­став для курсу 12–15 гривень за долар не існує. Експерти нашої фінансової групи закладали в бюджет 2009-го курс 7,5 – 9 гривень за долар. Є підстави вважати, що в цих межах він і буде коливатися впродовж цього року. Але, звичайно, чи буде саме так, залежить від того, які заходи вживатимуться для стабілізації ситуації в державі. 
 

Довідка

 ВАТ "Райффайзен банк Аваль" (раніше банк "Аваль") засновано 1992 року. Найкрупнішим акціонером банку на 1. 09. 2008  (95,3 % акцій) є "Raiffeisen International Bank Holding AG" (Австрія). Фінансова група "Rai­ffeisen" працює 120 років на банківському ринку Європи і 17 – в Україні.

"Райффайзен банк Аваль" – один із за­сновників фонду гарантування вкладів населення. За даними НБУ, станом на 1. 01. 2009  за розміром загальних активів (65,362 млрд  грн) банк посідає 2 місце серед 182 банків України.

З усіх питань щодо діяльності банку, в тому числі реструктуризації заборгованості, відкриття депозитних вкладів, приватного обслуговування, звертайтеся за телефоном Інформаційного центру 8-800-500-5000 (всі дзвінки зі стаціонарних телефонів в Україні  безплатні) або безпосередньо до відділення банку. 


Ліц. НБУ №10 від 11.10.2006.

Розмовляв Ярослав СВІТЛИК, "Старий Замок "Паланок"-Мукачево.net
19 березня 2009р.

Теги: Ужгород, Закарпаття, банк, RAIFFEISEN

Коментарі

УЖГОРОДСЬКИЙ 2024-03-04 / 00:41:44
Та криза вже минула

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини