Культура примирення – єдиний шлях збереження соборної України

Святкування 70-річчя Карпатської України знову привернуло увагу всієї держави до краю. Власне, Закарпаття вже приблизно з початку 2000-х років постійно перебуває в епіцентрі суспільно-політичного життя країни.

Культура примирення – єдиний шлях збереження соборної України

Почалося це з проникнення в область київського фінансово-олігархічного капіталу через СДПУ(о), яке згодом обернулося жорстким політичним протистоянням, піком якого стала відома всьому світу мукачівська епопея 2003–2004 років..

Нині на Печерських пагорбах у Ки­єві закарпатці є чи не найвпливовішими серед інших регіональних еліт, і це при тому, що область і за територією, і за населенням, і за економічним потенціалом є однією з найменших у країні. Що дуже прикметно: край, на відміну від інших потужних у політичному сенсі регіонів, до прикладу Донецького чи Львівського, представлений у Києві надзвичайно різноманітно. Це і глава Секретаріату Президента В. Балога, й один із лідерів Партії регіонів Н. Шуфрич, і голова Конституційного Суду А. Стри­жак, і член багатьох українських урядів
В. Пинзеник, і голова ради Асоціації українських банків С. Арже­ві­­тін та ректор чи не найпрестижнішого національного університету «Києво-Могилянська академія» С. Квіт. У такому вимірі Закарпаття можна порів­няти ли­ше з самою столицею, що ще більше підкреслює унікальність краю, оскільки зрозуміло, що стартові умови тут зовсім не однакові. То чим пояснити таке різке зростання впливу регіону на життя країни при браку й могутньої економіки, і великої кількості населення?

Наважимося припустити, що фено­мен Закарпаття прихований у самій його історії. Невеличкий край на стику циві­лізацій ніби в краплі води відбиває в собі долю всієї країни, яка також складалася, як наслідок різноманітних геополітичних, історико-культурних, релі­гійних впливів. Споконвічно слов’янська земля протягом тисячоліття, мов губка, вбирала в себе традиції католицької та протестантської Західної Європи, лихоліття монголо-татарського та османського поневолення, ідеї револю­ційних змін та конформізму, водночас залишаючись у своїй основі культурою, що розпочинає витоки з Київської Русі. Як наслідок, на Закарпатті склався специ­фічний менталітет, який можна охарактеризувати, як типово український, але в жодному разі не націоналістичний, що різко відрізняє наш край від  сусідів галичан. Бо на цих територіях захист від іноземних впливів проходив у значно відвертіших формах збройної боротьби, що для закарпатців, відділених від праматері горами й лісами, було неможливо. Звідси психологія наших краян є радше космополітичною, ніж націонал-патріотичною, що ро­бить їх значно компроміснішими й неупередженішими в налагоджуванні різноманітних стосунків.

Так було у XVIII та XIX століттях, коли вихідці із Закарпаття успішно реалізовували себе й у Відні, Будапешті та Празі, і в Петербурзі, Москві та Ки­єві. У XX ст. географія ще більше розширилася за рахунок Австралії та Америки, але власного потужного руху  відстоювання своєї державності в краї не розгорталося. Тим цінніші акти 21 січ­ня 1919 р. про бажання возз’єднатися з Україною, і особливо 15 березня 1939 р. – про проголошення Карпатської України.

Звичайно, на них мали величезний уплив вихідці з іншого боку Карпат, але сам факт усвідомлення себе єдиною політичною нацією з Україною є промовистим. Тому нинішня політизація русинського питання є все та ж осучаснена форма геополітичних впли­вів, і вона не має нічого спільного ні з духом, ні з історією Закарпаття. Власне, з погляду здорового глузду, і немає іншого вибору, про що красномовно свідчить доля Карпатської України. Бо при виборі між угорцями, румунами, словаками, звичайно ж, Україна є кровно спорідненою без усяких вагань.

Та хочеться сьогодні застерегти й від надмірної політизації історичної да­ти, що зазвичай притаманно в розпал політичних баталій. Бо не слід забувати, що корінними закарпатцями є й представники майже 150-тисячної угорської громади, яка, звичайно, може і повинна поважати історичну значу­щість події – так, як українці мають поважати річницю переходу Арпада через Карпати, але ніколи ні перші, ні другі не сприймуть це як національне свято. Стосується згадане і величезної кіль­кості інших закарпатців, для яких героїчна революційна боротьба є далекою історією, а ніяк не способом розв’я­зання сучасних суспільних конфліктів.

Власне, стаття починалася з того, що в умовах жорсткого політичного протистояння, коли особисті амбіції є лише дріб’язковим відображенням величезних економічних, історичних, культурних, ментальних протиріч, надзвичайно великий попит має якраз вміння їх злагоджувати, що притаманно закарпатцям. Звичайно, в умовах розбурханих емоцій навіть найлагідніший миротворець також здається монстром, але лікар тут один – час. Тому культура примирення здається єдиним можливим шляхом збереження соборної України. І цьому повинні слугувати всі свята, у тому числі й таке визначне для Закарпаття, як 70-річчя Карпатської України.

Віктор Пащенко, "Старий Замок "Паланок"
12 березня 2009р.

Теги: Закарпаття, Карпатська Україна, Соборна Україна

Коментарі

Юрий 2009-03-12 / 22:05:00
Хоч Закарпаття аж за Карпатами, але аноніми з дєрєвні Крюково всеж дістають. Чого не зробиш заради бабла

анонім 2009-03-12 / 20:10:00
"Культура примирення"...не може починатися з відвертої брехні.Закарпаття (Підкарпаття!)ніколи не мало нічого спільного ні з Київською Руссю, ні з типовим українським менталітетом, ні з неіснуючю й досі українською політичною нацією. Політологи, вчіть історію, перш ніж беретеся пачкати папір!

Закарпатець 2009-03-12 / 12:43:00
До переліку "цікавих" закарпатців у "великій політиці" можна також додати закарпатців в керівництві різних всекукраїнськиї молодіжних організації: Ярослав Ілляш (Мукачево) голова Молодіжного націоналістичного конгресу (МНК), Іван Крулько (Хуст) голова Молодого Народного Руху (МНР), Олександр Солонтай (Ужгород) голова Ради Старійшин Фундації регіональних ініціатив (ФРІ), Андрій Шекета (Міжгірщина) керівник Виконавчого секретаріату Батьківшини молодої (молодіжка БЮТу), Святослав Бабіля (Мукачево) - керівник Виконкому Молодіжного Союзу Наша Україна (молоджка НУ), Олександ Ярема (Ужгород) один з керівників (колишній голова) Християнсько-демократичної молоді України. Наші всюди:)

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини