"Русинське ошколовання". Чому в українських школах Закарпаття ведеться антиукраїнська пропаганда?

Відкритий лист до міністра освіти Івана Вакарчука

"Русинське ошколовання". Чому в українських школах Закарпаття ведеться антиукраїнська пропаганда?

Чого тільки не зустрінеш у нашій супердемократичній країні? Наприклад, чи можна собі уявити, що державні вчителі Франції в державній школі займаються антифранцузькою пропагандою? Чи антиросійською — в Росії? Антинімецькою — в Німеччині? Ясна річ, що — ні. А в Україні це, виявляється, можливо. Ба більше, чиновники від освіти навіть це заохочують.

Показовий приклад — лист начальника управління освіти Закарпатської облдержадмінстрації Ю. Герцога до начальників районних та міських відділів освіти від 26.07.2007 за №01–20/2069, в якому той «просить сприяти» створенню в загальноосвітніх закладах так званих русинських недільних шкіл і цю свою позицію просить довести до відома директорам усіх шкіл області.

Отож чому сприяти так наполегливо просить головний освітянин Закарпаття? Це чітко зрозуміло зі слів одного з «русинських» ідеологів Валерія Падяка, який називає головну мету «русинського ошколовання» — «здержовати процеси поукраїнщення народа». Таким чином в Українській державі в українських школах українських дітей виховують в антиукраїнському дусі, доводячи, що вони — не українці, їхня мова — не українська, а історія — не має нічого спільного з Україною. Це тим паче парадоксально, що на основних уроках вони вчать цілком протилежне.

Думка начальника на Закарпатті — справа велика. Тож за кілька років таких «русинських» недільних шкіл наплодилося вже близько 40, в кожній з яких вчаться майже двадцять дітей. Той же В. Падяк доводить, що велика заслуга у цьому іноземних спонсорів, без яких «возроджіня русинського ошколовання» би не відбулося. Недавно стало відомо, що й московський фонд «Русскій мір» теж хоче фінансово підтримувати недільні школи для «здержованя поукраїнщення» українців Закарпаття. Ще б пак!

Якщо керівництво обласного управління освіти слабо розуміється у питаннях етнології, то Міністерство освіти могло би прислати спеціаліста, який би йому прочитав фахову лекцію про етногенез українців Закарпаття в купі з висновком Академії наук, а також нагадало би йому, що зарплату йому поки що дає держава Україна, а не «закордонні спонсори».

В українських школах не сміють проводити антиукраїнську пропаганду — ні на уроках, ні після них.
 

Олександр Гаврош, "Україна молода"
03 березня 2009р.

Теги: русини, управління освіти, недільна школа

Коментарі

Русин 2011-03-10 / 01:11:00
Русини! Не ймайтеся на дурню йокраїнську,руську, мадярську. Нас дурят. Хотят абисьмеся посважали. Ми русини чи ні? Не даймеся обдурити.

учитель 2009-03-21 / 23:17:00
професору




"ПЛАЧЕНІ" ніки роблят на рейтинг сайта. Што їм за тото платят? Добре платят.

Айбо чом так слабенько поплатили ЕЦ-"прапороносців"?

Проффессор 2009-03-18 / 19:45:00
Учителю,з ХУСТА повернулися не тільки письменники, ай ті, що їздили за 50гр. махати прапорами і то тільки ЕЦовськими тому ,що другими ЕЦики не дозволяли. А хто їздив махати видно з цього сайта. Всі оці наймані крикуни, які тут постоянно сидять і обливають брудом наш народ 14.03. 09р. були відсутні. Саміся видали... .

орк 2009-03-16 / 12:02:00
Учителю, з Хуста повернулися не тільки "закарпатські письменники", не повірите, там ще було багато людей. Відповідаю: я вживаю виключно терміни «політрусини» та «політрусинський» щоб відрізняти русинів, тобто українське автохтонне населення Закарпаття, від осіб, які намагаються відірвати нас від решти населення України. Це зрозуміло? Насправді мешканців краю не розділяє нічого, крім політиканства, тобто нескінченного обговорювання питання «визнання русинів окремим народом».

Якщо вивести за «дужки» питання визнання чи невизнання русинів окремим народом, то у всьому іншому немає будь-яких істотних розбіжностей, в тому числі, і у питанні школовання. Ви навели, що програма русинського недільного школовання складається з предметів: «1. Русинськый язык 2. Русинська література 3. Історія Карпатськой Руси 4. Ґеоґрафія Карпатськой Руси 5. Етика и християнська мораль 6. Русинськый народопис 7. Народна русинська култура (естетика)». Я Вам вже тричі писав, що пропонував і пропоную щоб предмети 1 та 3-7 вивчалися в звичайних українських загальноосвітніх школах, у рамках курсу "культурологія" чи "краєзнавство", а предмет 2 має позбутися «політичної» забарвленості. АЛЕ: там, де ви б казали на уроках: «Любі діти, русини – це окремий від українців народ "на територии к югу от Карпат"», я б казав: «Любі діти, русини – це чудова та своєрідна гілка великого народу – українців, яка мешкає в Закарпатті».

Все, навколо чого ви здатні вести пустопорожні розмови – це «начебто визнання русинів як окремого народ у інших країнах». І хто ж визнавав русинів? Хто взагалі на вашу думку визнає когось народом?

Ніде у світі обласна рада (як би вона не звалася – муніципалітетом, скупщиною, ландтагом, парламентом) не приймає рішення про визнання мешканців своєї території окремим народом. У країнах, які ви наводите як приклад визнання русинів окремим народом (Польща, Сербія і т.д.) на офіційному рівні нема поділу між термінами «народ» та «етнографічна група» і цим самим нема підстав для нескінченних маніпуляцій на тему визнання чи не визнання регіональної спільноти (кашубів, русинів, бунєвців, шокців, горанців і т.д.) народом чи етнографічною групою.


Якщо вивести за «дужки» питання визнання чи невизнання русинів окремим народом, то немає ніяких підстав для галасу, можемо заєдно розв’язувати різні питання культурного, соціального, економічного і т.д. розвитку нашого краю – але власне цього і не хочуть «політрусини», бо мають відробляти замовлення своїх господарів чи працедавців. Що нам заважає робити разом на благо всього Закарпаття? НІ-ЧО-ГО. Крім політиканства.



p.s. НІ-ЧО-ГО, якщо ви взагалі русин за походженням, у що, звертаючи увагу на деякі риси, я взагалі не вірю. Ви жодного разу не написали «наш» коли йшлося про «русинський». Тобто для вас це різні речі: «наше» і «русинське» – я теж вивчав психологію орків :)

Тому стверджую – ви взагалі «не нашого», не русинськогоукраїнського походження!

orange 2009-03-16 / 11:23:00
ПРОффессор,




І як то тобі, чудо, силою "галицьку" правду нав"язували?..:)



Так, як тепер "силою" нав"язують "історики, професура"? А мадярські пір"яники, котрі потопили Карпатську Україну у крові нашого народу, то, за вашою тупою логікою, не сила. а суцільне добро? "Непротивлення злу насильством"?...




Ідиотизм якийсь суцільний...

учитель орку (пардон) 2009-03-16 / 11:21:00
О, як тільки "закарпатські письменники" повернулися з Хуста, на сайті з’явився орк. З приїздом! Ну як там з "внятною" відповіддю на запитання, чи знов у кущі? Погавкав та у кущі...

учитель соррию 2009-03-16 / 11:18:00
О, як тільки "закарпатські письменники" повернулися з Хуста, на сайті з’явився орк. З приїздом! Ну як там з "внятною" відповіддю на запитання, чи знов у кущі? Погавкав та у кущі...

орк 2009-03-16 / 10:46:00
«політрусинські учителя та проффессори» (Карпатську Україну нам навязали силою пришельці із-за Карпат і про це треба говорити прямо, якби там галичани, історики, професура, не возбухали): то вам всі, хто має свою думку і не толдиче як зомбі: «русини-неукраїнці» то вони всі «галичани-нацисти-бандерівці», незважаючи на те, хто вони,звідки та які їхні погляди. Схаменіться, бо ваше українофобство заведе вас до палати психіатричної лікарні, як «прем’єра» Пєтю Гецка

ПРОффессор 2009-03-15 / 22:45:00
Пане учителю,повністью ВАС підтримую, дійсно у нас є дві правди, одна галицька, а друга народна. Карпатську Україну нам навязали силою пришельці із-за Карпат і про це треба говорити прямо, якби там галичани, історики, професура, не возбухали.Їх бідних, рок болтовньою нагородив.Оце їх хліб.А правду знае тільки народ, але вони її не хотять чути,їм вона не вигідна.

пану оrаngе 2009-03-15 / 19:36:00
Велика шкода, що я можу боти тільки паціентом на Україні, а бажав би бути американським паціентом. На Україні паціенти дуже скоро помирають, а в США ні. Я не українець, я русин, і не краду коменти від других.



Сусід пана Жаливи з Хустщини.

orange 2009-03-15 / 18:24:00
Американський пацієнт уже вхекався писати, і тепер тупо тиражує свої тупі пости з інших ресурсів.



Адмін, а що буде, якщо всі тут будуть писати в режимі Copy/Past?

Миколі Жаливі 2009-03-15 / 17:40:00
В Словакии никому в голову не прийдет предоставлять И.Тисо звание Героя Словакии. А Волошин стал!



Провозглашение независимой Словакии 14 марта 1939 г. 70 летие которого вспоминали в Словакии в субботу, было результатом политики Гитлера. Как инструмент для достижения своих целей в этом случае, в качестве пешек, им были использованы словацкие адепты "народной партии" так и прошедшие тренировки под присмотром абвера в лагерях Австрии члены ОУН.


Сегодня в Словакии никому в голову не прийдет предоставлять И.Тисо звание Героя Словакии и "празднуют" дату 14 марта 1939 г., разгоняемые полицией, исключительно бритоголовые неонацисты



http://spravy.pravda.sk/na-straz-zvolal-ko...0_sk_domace_p23



Зато в Подкарпатской Руси на шабаш (гупиташ) собрались, под покровительством гаранта, заперевальные свидомые и их лакеи-коллаборанты местного разлива...

Одним словом, подытоживая, можно сказать, что 15 март на Подкарпатской Руси не был временем торжества великоукраинской националистической идеи, а всего лишь, к счастью, очень коротким временем проявлением воли адептов Гитлера творить здесь свои преступления...

Миколі Жаливі 2009-03-15 / 17:38:00




Миколa Жаливa:"А потім : "Наши дети, погибшие на Красном Поле, не герои - они жертвы."---- Вони герої

Камуфляжнику, бо захищали свій край. Хто їх підставив то уже інше питання!!!!"



Дуже смутна правда є што діти загинувші на Красном Полі в нияком припаді як лем герої не можуть боти, бо многі з них боли 14, 15, 16 и 17 ручні. Зато они суть ай жертви брутальної азіатскої культури, яка є частинов украйинства.




Пан Микола Жалива бо мав знати, што Ал Каіда Бін Ладена, коли посилає на смирть своїх смертників, закон є, каждий смертник-джігадист, окрем професіональної пудготовки, мусить мати мінімально 18 (вусямнадцять) РОКІВ!



Пак для пана Миколи Жалива закони цівілізованних держав абсолютно не приходять до уваги, кидь вун видить в мертвих 14, 15, 16 ручних дітваках лем героїв. Так ся не треба чудовати, што для нього (п.Жаливи) о. Сидор є омного гурший як герой України о. Августин Волошин, якого покровителями боли Гітлеров амбасадор пан Генке и СС-фурер Гайдріх в Празі, а Гітлер в Берлині!



О. Сідор бо мог боти розумніший и покликати танки Росії аспонь двічі (2 рази), бо пак мінімально три рази російскі танки перейшли бо через Галичську свідому область. И так перверзна ментальна культура, де ани життя дітей ся не цінить и прикриває ся словом "герой", перестала бо ся ширити на Пудкарпатті в головах таких як є пан Микола Жалива.

бомк 2009-03-14 / 12:20:00
Ніхто вас не простить, як не проси. Ні ми, ні тоті хлопці, на світлій пам2яті яких ти зараз пробуєш зробити свою паскудну політику.

Нема вам прощення!!!

бомк 2009-03-14 / 12:18:00
Сказав би ти, пас*удо прожажна, тим хлопцям, що вони не українці і вмирали не за карпатську україну! видерли би тобі очі, копиле бродіївський!

учитель 2009-03-14 / 12:14:00
Простіть нас, хлопці!



(Няй би каждый русин днесь и завтра дав до Інтернета тот шорик!

На спомин про Красне поле.)

учитель 2009-03-14 / 11:49:00
Як не крути, але треба визнати: сьогодні на Закарпатті існують дві історії та, якщо хочете, дві правди!

Офіційна історіографія експлуатує дату 70-ліття трагедії на Красному полі з метою ще міцніше прив’язати регіон до матері-України та вибілити в свідомості людей факти існування Карпатської України.

Існує й народна правда. Вона у переказах, у споминах простих людей, які це пережили. Вона (це в ментальних традиціях русинів) негативно сприйняла факт загравання попа Волошина з Гітлером (це не 1933, а 1939 рік!) та ніколи не пробачить галицьким націоналістам, які (теж з подачі А.Гітлера) почали скупчуватися у Карпатських горах у тодішній Підкарпатській Русі і разом з галицькими пореволюційними емігрантами втягнули в авантюру русинську молодь.

Хлопцям-гімназистам було по 14-17 років. У цьому віці вони всі герої, всім хочеться чогось незвичного, кожен по-своєму полум’яно любить свою (!) землю та готовий за неї страждати. У вирі подій того часу, коли гімназії після арбітражу наприкінці 1938 року терміново треба було переводити з Ужгорода та Мукачева до Берегова, Севлюша та Хуста, втратився зв’язок між батьками та учнями-гімназистами, між порядками в гімназіях та державними чехословацькими структурами, які відповідали за освіту та громадський порядок. Якби батьки були попереджені про наступ угорських військ, всі б вони забрали своїх дітей з учбових закладів, захистили б своїх синів! (учбові заклади, як назло, були розташовані не в глибинці Підкарпаття, а практично на кордоні з Угорщиною – на відстані кількох кілометрів від Угорщини). Була б Карпатська Україна та проголошення самостійності, була б втеча керівників новоствореної держави до окупованих Гітлером чеських земель, але не було б кровавої бійні на Красному полі.

у Фрідріха Ніцше є золоті слова: Ніколи не виживе той народ, який сприймає трактування своєї історії очима сусідів. (Запам’ятаймо це!)

У цьому контексті зрозуміло, що інстинкт виживання штовхає русинів відновити у сучасності свою історіографію. Де своя історіографія – там своя правда! Де своя правда – там міцна нація!

Тому фактично 15 березня – це дві пам’ятні дати: одна – українська, друга – русинська. Перша – це возвеличення подвигу українських (галицьких) націоналістів, які мріяли про П’ємонт та (з дозволу Гітлера) почали у Карпатах будувати ще одну, другу Українську державу (існувала вже Українська радянська соціалістична республіка з центром у Києві). Ця, друга, держава мала б (у планах Гітлера) протистояти тій першій Українській радянській державі. (Чи не прецедент для оголошення війни Карпатської України проти Радянської України? Велике щастя, що цього не сталося, тому що вмирали б десятками тисяч українці у війні проти українців).

Друга пам’ятна дата – русинська. Це не свято, це гіркий спомин про трагедію на Красному полі. Вона не вимагає обов’язкових щорічних помпезних святкувань на Красному полі, вона не прив’язана виключно до одного дня у календарі. Квітку пам’яті на Красне поле кожен русин може принести у будь який день року. І ця квітка – не вшанування героїзму, а гіркі сльози розуміння тої лихої години, яка забрала від нас русинську молодь, цвіт нашого народу, зраджену гімназійними галицькими викладачами-приблудами та іншими «героями»-українофілами. Ту нашу недозрілу молодь, яка ще не підпадала за віком до призиву до лав Чехословацької армії. Яка не давала присягу на вірність своїй батьківщині. Що з цього сталося, ми знаємо: після перших же пострілів штучно навіяний український націонал-патріотизм вивітрився і учні почали тікати по домівках. А комусь вже не судилося…




Простіть нас, хлопці!



(Няй би каждый русин десь дав до Інтернета тот шорик!)

X 2009-03-14 / 11:28:00
Учителю, Ви не видете з ким майете дiло? Сись orange-орк-сорри-jurius-Вася нигда конкретно ни на што нe утповiдать. Ушитко перекрутить, а потому хоче оби го люди брехачом не кликали

бомк 2009-03-14 / 11:26:00
Таке враження, що русинам наказали гавкати саме до свята проголошення Карпатської України. Але той гавкіт і не чути в святковому шумі.

пацaн 2009-03-13 / 16:03:00


Закарпатці, любіть Україну!!!

За лесорубки и голые горы;

За коррупцию;

За воровство;

За нищету;

За гетьманство и злоупотреблением законов;

За экспорт наших девочек как проституток на развитие секс-индустрии в Западных государствах;


За заробитчанство;

За паводки;

За антисемитизм, за руссо- и русинофобию и вообще за ксенофобию;

За примитивный хохляцкий национализм и просто за неумение строить цивилизованную державу для нормальной человеческой жызни;

НОВИНИ: Політика

13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини