Закарпатський облводгосп підбив підсумки роботи в минулому році

16 лютого на розширеному засіданні колегії Закарпатського облводгоспу та профспілкової конференції водогосподарських організацій Закарпатської області було публічно представлено підсумки роботи колективів за 2008 рік.

Закарпатський облводгосп підбив підсумки роботи в минулому році

У засіданні колегії взяли участь заступник начальника головного управління МНС у Закарпатській області Крицький С.М., Закарпатський міжрайонний природоохоронний прокурор Балко М.І., директор ДП "Об"єднана дирекція будівництва водогосподарських об"єктів Закарпатської області" Федів Р.Є., представники водгосподарських організацій області, заступник начальника головного управління земельних ресурсів області Герчук В.Г., представники Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області, Державної екологічної інспекції у Закарпатській області, голова Закарпатської обласної ради профспілки працівників АПК Ковач В.М., представники громадських організацій, запрошені гості.

Нижче наводимо витяг з доповіді начальника облводгоспу В.П.Чіпака "Про підсумки роботи водогосподарського комплексу області за 2008 рік та заходи щодо забезпечення сталого функціонування галузі у 2009 році":

Закарпатський облвлдгосп підбив підсумки роботи в минулому році


"Колектив Закарпатського облводгоспу за підсумками роботи за рік забезпечив виконання всіх державних бюджетних Програм, за якими ми фінансуємось. В 2008 році на утримання водогосподарського комплексу Закарпаття використано 30,2 млн. грн. в т.ч. за рахунок коштів Державного бюджету в сумі - 15,5 млн. грн., за рахунок спеціального фонду -14,6 млн.грн.

Залишається проблемним питанням облводгоспу - недостатні асигнування, які виділені на ремонтні роботи. Так, у 2008 році виділено коштів на поточний ремонт у сумі 166 тис. грн., що становить 5,4 відсотки до встановлених нормативів. По капітальному ремонту не виділено жодної копійки при потребі 2,6 млн. грн. Кошторисом на 2009 р. передбачено асигнування на поточні і капітальні видатки у розмірі 1 відсоток до загальних видатків.

Надходження по спеціальному фонду бюджету за виконані роботи та надані послуги в 2008 році склали більше 11,6 млн. грн., що в 1,8 рази більше ніж у 2007 році. На покриття дефіциту бюджетних видатків було направлено 2.1 млн. грн., що дало можливість міжрайонним управлінням водного господарства придбати 3 одиниці транспортних засобів, паливно-мастильні матеріали, прилади для лабораторії, 6 кущорізів, трансформатори власних потреб для насосних станцій, газові конвектора для опалювання ремонтної майстерні.

В наш час економічної кризи, з надвисокими цінами на енергоносії, як ніколи актуальною є робота по питаннях енергозбереження. Якщо подивитись на показники роботи насосно-силового обладнання, то на перший погляд все в порядку. З року в рік зменшується питома витрата електроенергії на перекачку 1 тис. м3 води і в 2008 році вона склала 19,3 кВт.год. проти 24,9 в 2007 році. З 520,0 тис.кВт.год., використаних насосними станціями на перекачку води 439 тис.кВт.год. (84 ,4%) використано насосними станціями, де встановлено лічильники диференційованого обліку електроенергії, які працювали в основному в нічний час та напівпіковий час, за рахунок чого одержано економічний ефект в сумі 88,7 тис. гривень. Зменшено також використання електроенергії на власні потреби - 607,1 тис.кВт.год. в 2008році проти 620,6 в 2007році.

Програма моніторингу довкілля у частині контролю якості поверхневих вод за радіологічними і гідрохімічними показниками по Закарпатській області за 2008 р. виконана. Відібрано на гідрохімічний та радіологічний аналізи по моніторингу 283 проб води, при цьому виконано 7788 вимірювання. За більшістю показників якість води в басейні Тиси відповідає нормативним вимогам.

Лабораторією облводгоспу протягом року надано послуг на суму 64 тис. грн. за виконання гідрохімічного аналізу зворотних вод та щільності ґрунтів при влаштуванні водозахисних дамб.

Якщо в минулому році на проведення транскордонного водогосподарського моніторингу, (32 пункти, близько 8 тис. вимірювань), було виділено 90 тис. грн., то в 2009 р. передбачено фінансування моніторингу всього 5 тис., що передбачає виконання моніторингові роботи тільки по 4 пунктам спостереження. Практично система транскордонного моніторингу поверхневих вод в басейні Тиси буде зведена до критичного мінімуму.

В минулому році на баланс облводгоспу була передана автоматична станція якості поверхневих вод в м. Тячеві. Відсутність належного фінансування ускладнює її експлуатацію.

Станом на 1 січня 2009 р. надходження плати за спецвикористання водних ресурсів склало 1,4 млн. грн., що на 400 тис. грн. більше ніж в минулому році.

У звітному році в порівнянні з останніми роками продовжується тенденція на поступове зменшення показника використання води за всіма показниками. Вже традиційно з кожним роком зменшує водокористування сільськогосподарська галузь краю.

В порівнянні з минулим роком спостерігається стала тенденція до зменшення використання води у житлово-комунальних сфер. Для потреб комунального господарства області протягом 2008 р. використано 32 млн. м3. для забезпечення життєдіяльність населення та задоволення потреб в питній воді, підтримання нормального санітарного стану. З кожним роком для комунального господарства області характерне збільшення втрати води при транспортуванні. Втрати води для комунальних підприємств області складають 13 млн. м3 або 42 % від забраної води, що обумовлено застарілими мережами водопостачання, які потребують невідкладного капітального ремонту та дооснащення

Протягом року відмічається поступове зменшення скид стічних вод в поверхневі водні об'єкти до 48 млн.м3 , в тому числі недостатньо-очищених стічних вод - 11,7 млн. м3.

Одночасно через неефективну роботу ряду очисних споруд водокористувачів скид забруднених вод в поверхневі водні об'єкти залишається сталим. Ряд водокористувачів області здійснюють скид стічних вод в поверхневі водойми без очистки більше 1 млн м3 . Переважно це скид комунальних підприємств (водоканалів) області.

Актуальною проблемою в даний час є засмічення водотоків побутовими відходами. Наочне відображення цієї проблеми - сміття яке під час паводків пливе по річках області. Всі ми приймали активну участь у акції "Весняна толока" в м. Ужгороді та Свалявському районі. Проблема утилізації побутових відходів, сміття є настільки актуальною, що якщо в найближчий термін їх не вирішити, то річки Закарпаття й надалі нестимуть цей непотріб в Європу, що може призвести до міжнародних конфліктів та санкцій.

Саме активна та принципова позиція облводгоспу дозволила прийняти рішення про влаштування полігону твердих відходів та будівництва сміттєпереробного заводу поблизу с. Широке Виноградівського району.

Закарпатський облводгоспу підтримує ініціативу органів влади з організації пунктів - центрів збору відходів у гірських районах та будівництва сміттєпереробних заводів в низинній частині області.

Протягом 2008 року було здійснено 415 перевірки дотримання вимог водного законодавства, притягнуто до адмінвідповідальності 155 посадових та фізичних осіб, накладено стягнень на суму 13,8 тис. грн., стягнуто 10 тис. грн.

Треба зазначити, що Закарпатський облводгосп не є суто інспекторською організацією і контроль за дотриманням вимог водного законодавства повинні, в першу чергу, здійснювати державні природоохоронні інспекції (екологічна, рибна, земельна), слід відмовитись від дублювання функцій, саме вони зобов'язанні здійснювати контролю за дотриманням природоохоронного законодавства на водотоках області.

В 2008 р. Закарпатським облводгоспом розроблений порядок проведення руслоочисних та русло регулюючих робіт на території Закарпатської області який затверджено рішенням Закарпатської обласної ради №551 від 23 травня 2008 року. Відповідно до даного Порядку з червня 2008 р. Закарпатським облводгоспом видаються дозволи на проведення зазначених вище робіт тільки на конкурсній основі.

Минулий 2008 рік видався не з легких. Закарпаття пройшло випробування новим великим паводком у липні, що у Верхів'ї Тиси досягнув рівня історичного 2001 року. Події липневого паводку внесли корективи у Програму комплексного протипаводкового захисту в басейні р.Тиса.

У 2008 році виконання заходів Програми комплексного протипаводкового захисту в басейні р.Тиса у Закарпатській області на 2006 - 2015 роки (по лінії Держводгоспу України) та виконання Постанови КМУ від 06.08.2008 року № 693 "Про проведення невідкладних робіт з відновлення об"єктів протипаводкового захисту населених пунктів , які постраждали від стихійного лиха, що сталося23-27 липня 2008 року в Закарпатській області", склало 183,7 млн. гривень. Введено в експлуатацію 35,4 км захисних дамб, 13,5 км берегоукріплень, відрегулювати 3,41 км русел річок зведено 11 гідроспоруд. Роботи виконувались на 48 об'єктах. Цими заходами забезпечено захист від паводків ще 15 населених пунктів, 6920 садиб, близько 9 тис. га сільгоспугідь та мінімізовані можливі збитки у 21 населеному пункті Закарпатської області.

В рамках виконання Регіональної Програми протипаводкового захисту у 2008 році за рахунок коштів місцевих бюджетів виконано робіт по розчистці русел річок, потічків та меліоративних каналів на суму 5,3 млн. грн.. / у 2007 роц і- 3,1 млн. грн. /. Вважаємо, що і в 2009 році тенденція до росту виділення коштів на ці заходи з місцевих бюджетів буде продовжуватись. Однак міжрайонні управління самоусунулись від виконання згаданої Програми. Тому, начальникам управлінь необхідно покращити співпрацю з органами місцевої влади з питань виділення з місцевих бюджетів коштів на вирішення водогосподарських проблем області.

За рахунок субвенції з державного бюджету виконано протипаводкових робіт на суму 9,3 млн. грн.

Особливу увагу облводгоспу зосереджує на виконанні проектних робіт. Відділом комплексного проектування Закарпатського облводгоспу у 2008 році розроблено 94 робочі проекти на загальну суму 2,3 млн. грн.., що в 2,5 рази більше ніж у 2007 році. Це дало можливість забезпечити проектно-кошторисною документацією об'єкти регіональної протипаводкової програми, та деякі об'єкти державної програми. Значна частина проектів виготовлена на замовлення приватних підприємців та фермерських господарств. Необхідно відмітити, що в 2008 році відділ за рахунок власних коштів забезпечив себе транспортом, сучасними геодезичними засобами, комп'ютерною технікою та відповідним програмним забезпеченням.

Новозбудовані об'єкти Програми протипаводкового захисту в умовах розвитку високого паводку 24-28 липня 2008 року, що проходив на р. Тиса та її притоках забезпечили надійний захист населених пунктів та територій Закарпатської області.

Як показали наслідки цього паводку, альтернативи захисту населених пунктів області в рамках виконання Програми комплексного протипаводкового захисту в басейні р. Тиси у Закарпатській області на 2006-2015 роки (Постанова КМУ від 13.02.2006р. №130) не має. Саме завдяки її реалізації нам вдалось захистити від затоплення десятки населених пунктів області.

Наявність сучасної автоматизованої системи моніторингу паводків АІВС-ТИСА дала можливість відслідковувати ситуацію на річках, моделювати варіанти розвитку паводку та своєчасно вживати організаційні та технічні заходи по попередженню та зменшенню негативних наслідків.

Спираючись на спостереження, прогноз та аналізуючи можливий розвиток гідрологічної ситуації за даними АІВС ТИСА Закарпатський облводгосп починаючи з 22 липня 2008 року орієнтував органи влади - обласну державну адміністрацію, обласну та районні комісії з питань ТЕБ та НС, райдержадміністрації, сільські та селищні ради на можливий подальший розвиток високого паводку.

В облводгоспі за рахунок коштів державного бюджету створений Кризовий центр, який дасть можливість оперативно реагувати на протипаводкову ситуацію в області. Зараз проходить його випробовування та встановлення сучасного програмного забезпечення.

У 2008 році в облводгоспі продовжувалась робота по розробці і впровадженню ГІС (гео-інформаційної системи) водогосподарських об'єктів Закарпатської області (прив'язка об'єктів бази до карти в ГІАС, створення мережевої версії ГІАС, інтеграція бази даних моніторингу).

Належна увага приділяється висвітленню діяльності облводгоспу на власному веб-сайті та через засоби ЗМІ.

В рамках міжнародного співробітництва на прикордонних водах ми забезпечили виконання всіх запланованих заходів, які залежали від нас.

З метою виконання Міжурядових угод з питань водного господарства на прикордонних водах, укладених Україною з Угорською Республікою, Румунією і Словацькою Республікою, Закарпатський облводгосп протягом 2008 року забезпечив проведення 14 міжнародних зустрічей.

У 2008 році Урядом Угорської Республіки на подолання наслідків липневої повені 2008 року була надана гуманітарна допомога Україні (одержувач - Закарпатський облводгосп). Цю гуманітарну допомогу було розподілено між Головним управлінням Міністерства надзвичайних ситуацій у Закарпатській області, Закарпатським, Львівським, Івано-Франківським облводгоспами та Дністровсько-Прутським Басейновим управлінням. Лікарські засоби і вироби медичного призначення, за погодженням з Управлінням охорони здоров'я в Закарпатській області, було розподілено між Закарпатським обласним онкологічним диспансером, Тячівською, Рахівською, Чопською районними лікарнями та Закарпатським облводгоспом.

Протягом 2008 року облводгосп продовжував роботу з реалізації міжнародних проектів Програм сусідства Європейського Союзу, спрямованих на поглиблення прикордонного співробітництва в сферах попередження надзвичайних ситуацій та екології. Завершено впровадження проектів "Розробка українсько-угорських комплексних планів протипаводкового захисту, розвитку водного господарства та оновлення заплавних територій в регіоні Берег і басейні р.Боржава" та "Покращення системи управління паводками". На реалізацію вказаних проектів торік було залучено 1,6 млн. грн.

У липні 2008 року облводгосп розпочав впровадження проектів "Покращення протипаводкового захисту та оздоровлення екологічної ситуації на прикордонній українсько-румунській ділянці р. Тиса" та "Розвиток Берегівської транскордонної польдерної системи в басейні р.Тиса". Сума залучених в рамках реалізації цих двох проектів коштів у минулому році становить 1,1 млн. грн.

В Закарпатському облводгоспі введено комплексну рейтингову оцінку діяльності міжрайонних управлінь водного господарства. За результатами роботи в 2008 році перше місце зайняло Берегівське МУВГ, друге місце - Виноградівське МУВГ, третє - Ужгородське МУВГ, передостаннє місце Мукачівське МУВГ і останнє Тячівське МУВГ.

Шановні присутні, пріоритетні напрямки розвитку водного господарства визначені як в діяльності Держводгоспу України, так і на рівні області - обласної державної адміністрації та обласної ради. Постійна підтримка та довіра органів влади, співпраця з колегами інших галузей дасть нам можливість виконати в повному обсязі Програму 2009 р. в цей складний час економічної кризи".

Про реалізацію впровадження державної "Програми комплексного протипаводкового захисту в басейні р. Тиса у Закарпатській області на 2006 - 2015 роки" в області з співдоповіддю виступив Федів Р.Є. Керівники міжрайонних управлінь водного господарства та будівельних організацій ознайомили присутніх зі станом роботи структурних підрозділів облводгоспу.

Під час виступів були підняті такі важливі проблеми, як необхідність придбання нової експлуатаційної техніки, сучасних екскаваторів, бульдозерів, кущорізів, відкриття нових кар'єрів, особливості використання берегоукріплення, визначення рейтингових показників та інші.

Присутні заслухали і обговорили звітну доповідь голови об'єднаного профкому Смочкова Г.Г.

Керівник Закарпатського облводгоспу по підсумкам роботи за минулий рік дав інтерв'ю представникам ТБ "ТИСА -1".

17 лютого 2009р.

Теги: Закарпаття, облводгосп, підсумки роботи

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини