В закарпатському Виноградові провели апробаційне тестування учнів

Виноградів став одним із трьох районів, де проведено апробаційне тестування. В цьому експерименті ще взяли участь випускники Тячівщини та Іршавщини, де учні випробовували свій інтелект з історії України та математики. У Виноградівській ЗОШ №8 300 учнів відповідали на запитання з української мови. Попередньо спробувати власні інтелектуальні сили до цього навчального закладу з»їхались випускники із 16 шкіл району. Учням для апробації тестування надавалось 25 питань і 25 хвилин для вирішення, тобто 1 хвилина на одне запитання.

Після цього заходу вдалося поспілкуватися з відповідальною за проведення зовнішнього незалежного оцінювання знань учнів у Закарпатській області, заступником директора Закарпатського інститути післядипломної освіти Любомирою Мегелою.

В закарпатському Виноградові провели апробаційне тестування учнів

- Тож як справи з тестуванням  на Закарпатті?

- Більше 6 тисяч учнів нашої області  вже зареєструвались  до участі у пробному тестуванні, але ця реєстрація ще триває і закінчиться 3 березня. Тож, якщо хочете стати абітурієнтом – не втратьте свій шанс і зареєструйтесь.  Адже стати студентом у 2009 році можна лише за сертифікатом Українського центру оцінювання якості освіти. Сертифікат дійсний тільки один рік, тож за результати минулорічного тестування вступати до вишів не можна.

- Яка процедура реєстрації?

Процедура досить складна. Це і електронний варіант реєстрації по Інтернету і паперова реєстрація. Учні загальноосвітніх шкіл авторизуються за місцем навчання, а хто закінчив школу у попередніх роках чи навчається у ПТУ чи ВНЗ І-ІІ рівня акредитації, повинні пройти реєстрацію на єдиних  пунктах реєстрації. Минулого року такі пункти були створені в кожному районі, а зараз в області їх працює тільки три: Хуст, Мукачево та Ужгород.

- Чи є зміни у цьогорічному проведенні тестування?

- Їх декілька: якщо минулого року результати тестування (тільки за бажанням учня) вводились як оцінка  державної підсумкової атестації, то в цьому році учні не проходять державну атестацію. До навчального закладу прийдуть відомості з оцінками учнів за 12-бальною системою, які і будуть внесені до атестата про середню освіту. Перездавати ці предмети у школі вже не можна. Наступне нововведення: цього року так званої додаткової сесії не буде. Хоча в минулому році ті, хто не встиг зареєструватись з поважних причин для участі в тестуванні, могли йти на додаткову сесію. Також в цьому році вперше тестуємось з іноземної мови, а ще за бажанням учні можуть спробувати власні сили у 5 пробних тестуваннях.

На  апробації тестування у Виноградові був присутній  методист Івано-Франківського регіонального центру оцінювання якості освіти Іван Любінець, який також розповів про цьогорічне проходження тестування:

Загалом по Україні працюють 9 регіональних центрів, а наш є найбільшим, адже обслуговує територію чотирьох  областей – Чернівецьку, Франківську, Тернопільську та Закарпатську.  А справжнє пробне тестування розпочнеться 6 травня з історії України та закінчиться 5 червня хімією.

- Що показала щойно проведена у Виноградові апробація тестування?

- По-перше, це гарна явка - практично 100 відсотків учасників апробації.  Результати своїх знань учні отримують вже впродовж місяця.

- Чому пробне тестування є платним?

- Взагалі-то зовнішнє незалежне оцінювання є безкоштовним, платною є тільки послуга пробного тестування. Воно окреслено цифрою у 56 гривень і ця сума є найнижчою серед інших регіональних центрів.  Сюди входить оплата праці персоналу, адже з учнями повністю відтворюється процедура тестування. Інша важлива складова витрат - друк матеріалів та оплата авторам за зміст тестів, а також транспортування матеріалів з Києва до Івано-Франківська і далі – до пунктів тестування. А ще сумнозвісні податки. Тож, оскільки пробне тестування додаткова послуга - вона платна.

Деталі та відповіді на хвилюючі вас запитання можете дізнатись на сайті Івано-Франківського регіонального центру оцінювання якості освіти: www.test.if.ua

Валерія Каналош, Виноградів
11 лютого 2009р.

Теги: Закарпаття, Виноградів.освіта, тестування, учні

НОВИНИ: Соціо

22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 2
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 3
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 1
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
» Всі новини