Що і де будують в Ужгороді?

Ужгородці завжди цікавилися тим, який вигляд матиме їхнє місто в майбутньому. Мабуть, саме тому постійно телефонують нам, аби розпитати, що планують зводити на тому чи іншому побаченому ними будівельному майданчику. Будівельний бум останніх років дійсно претендує на те, щоб подекуди суттєво змінити обриси міста. Тож для того, аби вдовольнити цікавість найдопитливіших, ми звернулися до головного архітектора Ужгорода Олени Стричик із проханням розповісти про найцікавіші будівельні проекти, які реалізовуються в межах обласного центру.

Мабуть, найбільшу цікавість городян викликає приміщення колишньої аптеки №1, навколо продажу якої свого часу розгорівся чималий газетний скандал. Ремонт цієї частини історичної будівлі проводиться вже кілька місяців, рівно стільки ж ужгородці сперечаються між собою, що буде на місці аптеки. Одні стверджують, що ресторан, інші — якийсь банк. Головний архітектор міста розповіла: на розі площі Театральної та Корзо знаходитиметься таки банківська установа. І судячи з темпів реконструкції, побачити, яка саме, городяни зможуть вже зовсім скоро.

Власне, далеко не всі будівельні проекти в місті реалізовуються так швидко, як перебудова приміщення колишньої аптеки №1. Більшість із них стали заручниками економічної кризи, а тому тимчасово призупинені або заморожені. Так, поки невідомими залишаються терміни початку будівництва торгово-офісного центру біля “України”. Частину площі Кирила і Мефодія, зайняту колись залізними будками вуличних торговців, уже близько двох років тому обнесли огорожею, та роботи там навіть не починалися. За словами головного архітектора міста, на цьому місці було заплановано реалізувати досить складний проект — зведення 4-поверхової будівлі, перший поверх якої буде у вигляді пасажу з невеличкими магазинчиками обабіч, з 10-поверховою баштою посередині та дворівневою підземною парковкою. Будівництво значно ускладнюється саме через парковку, оскільки під площею прокладено дуже багато комунікацій і мереж, над перенесенням яких проектанти б’ються увесь цей час. Наразі остаточні розрахунки майже завершені, але через фінансову кризу терміни початку будівництва перенесли на невизначений час. Отже, коли скрута минеться, на площі Кирила і Мефодія, ймовірніше за все, виросте сучасний бізнесовий і розважальний центр, в якому поміж інших об’єктів, буде й кінотеатр “мультиплекс”, тобто такий, що складатиметься з кількох кінозалів, матиме численні кав’ярні, боулінг тощо. Видно нову будівлю буде здалеку, адже башта, з якою її висота відповідатиме 14 поверхам, зробить її вищою за сусідній готель “Закарпаття”.

Ще один далекоглядний проект реалізовується між транспортним мостом та гуртожитком № 3 на Студентській набережній. Огороджений уже кілька років тому будмайданчик, який також не демонстрував високих виробничих темпів, наразі взагалі припинив будь-яку діяльність. Олена Георгіївна пояснила, що проектові на початковому етапі реалізації довелося змінити власника, тож тепер на набережній виросте елітний 9-поверховий житловий комплекс з офісними приміщеннями на 1-му поверсі, підземною парковкою для мешканців, розкішним вестибюлем із цілодобовим чергуванням консьєржів, тренажерною залою, закритим двориком з охороною та паркувальними місцями для гостей. У рекламному бюлетені ізраїльської будівельної фірми йдеться про те, що всі квартири цього житлового комплексу матимуть особливий дизайн і, що цікаво, виходитимуть на сонячний бік, тобто з кожної із них відкриватиметься чудовий вид на річку. Разом із реконструкцією цієї частини набережної планується зробити неназвану пішохідну вулицю між сквериком площі Дружби Народів та будиночками на вулиці Митній відкритою для руху автотранспорту. Таким чином буде забезпечений під’їзд до новозведеного комплексу і частково облагороджена зона скверу.

Ще один об’єкт, який цікавить ужгородців, знаходиться на розі вулиць Одеської та Мукачівської. Колись на частині зеленої зони розміщувалося кафе “Пікова дама”, тепер же залізну будку прибрали, а добрий шмат зеленої зони обнесли огорожею. Олена Стричик розповіла, що цю ділянку кілька років тому віддали під будівництво торгово-офісного центру. Проект майбутнього приміщення вже затверджений, ви можете побачити його на ілюстрації. Попри критику кількох газет, забудова цієї зеленої зони не стане для міста нищівною. За словами головного архітектора Ужгорода, проект передбачає логічне завершення забудови вулиці Одеської, до того ж однією з умов надання ділянки в оренду була повна й сучасна реконструкція зеленої зони.

Змін зазнають також місця колишніх громадських вбиралень. Річ у тім, що свого часу міські туалети по черзі з різних причин були закриті, але знайшлися приватні особи, котрі захотіли викупити землю, на якій вони розміщувалися. Наприклад, той, що функціонував під транспортним мостом, новий власник перетворює на інтернет-клуб. А давно закритий підземний туалет на початку вулиці Собранецької (під дитячим майданчиком із фігурою залізного коня) планують переобладнати в кафе чи інший заклад комерційного призначення. На реконструкцію вже дано дозвіл, тож оновлення об’єкта перебуває в процесі виготовлення проектної документації.

Громадська вбиральня на вулиці Капушанській із розташованим поруч смітником уже зрівняні з землею, а на їхньому місці виросте кутове 3-поверхове приміщення торгово-офісного центру. Власне, це не означає, що місто цілком залишиться без громадських туалетів. Перед забудовником цього об’єкта міська влада поставила умову, за якою в цокольному поверсі має бути облаштована сучасна громадська вбиральня з приміщеннями, обладнаними для годування й пеленання немовлят. Але як скоро почнеться будівництво, управління архітектури та містобудування сказати не може, оскільки забудовник приватний, а отже, може сам визначати, коли йому зручно взятися до роботи.

Невдовзі повинна початися забудова, якою на початку були дуже невдоволені мешканці багатоповерхового будинку на проспекті Свободи. Йдеться про приміщення для банківської установи, яке мають звести поблизу школи № 6. За отриману ділянку забудовник мав облаштувати у дворі дитячий майданчик загального користування. Він це зробив, однак саме будівництво зупинилося на рівні зрубаних на виділеній ділянці дерев. Можливо, роботи на будмайданчику почнуться вже навесні, а який вигляд матиме майбутнє приміщення банківської установи, читачі мають змогу побачити на поданій нижче ілюстрації. Уточнимо лише, що фронтон будівлі виходитиме на неназвану вуличку, на яку виходить і фронтон школи № 6.

Біля колишньої “Червоної ружі”, котра також уже кілька років стоїть незавершеною, так само ведеться будівництво. Воно зачіпатиме весь внутрішній простір колишнього ресторану, який називали літнім садом, тобто буде кутовим. Коли роботи завершаться, городяни зможуть побачити 3-поверхове приміщення офісного центру з мансардною надбудовою. А оскільки будівництво ведеться активно, ймовірніше за все, готовим воно буде набагато швидше за історичну будівлю “Червоної ружі”.

Стосовно чуток про забудову зеленої зони перед гастрономом “Ювілейний” на проспекті Свободи Олена Стричик розповіла, що частково вона там справді передбачена. Зокрема на тому місці, де колись стояли залізні будки барів, збудують двоповерхове кафе з літньою терасою на даху. Проектна документація вже погоджена, тож забудовник скоро почне облагороджувати місце під парковку. Сам гастроном “Ювілейний” також має дозвіл на реконструкцію. Передбачається, що межі магазину будуть розширені на 5 метрів уперед, а між ним і новозбудованим кафе в планах повинен “вирости” пасаж. Власне, перед тим, як почати роботи, забудовники мусять спершу виконати умову управління архітектури й обладнати парковку загального користування аж від колишнього кафе “Крижинка” до запланованого кафетерію.

Будівельний паркан поставлено також на вулиці Ракоці, де перед приміщенням нашої редакції, пам’ятки архітектури, що в народі носила назву “совине гніздо”, нещодавно знесли кілька аварійних будиночків. Вони слугували господарськими приміщеннями міської ради, але згідно з актами аварійного обстеження були настільки ненадійними, що їх вирішили негайно знести. Поки що розчищена територія пустуватиме, але управління архітектури не виключає, що в майбутньому її можна використати для будівництва.

Ще один аварійний будинок чехословацької доби знесли нещодавно на розі набережної Незалежності та вулиці Уральської. Належав він приватній фірмі зі Львова, яка власне і планує почати на розрівняній території будівництво 3-поверхового офісного центру з мансардою. Новобудова буде зведена у сучасному стилі, але матиме елементи нашої регіональної архітектури. Це, за словами Олени Георгіївни, дозволить їй не вибиватися з ряду старих будинків на набережній, що, безперечно, збереже архітектурне обличчя Ужгорода.

Ми зачепили лише частину запланованих у місті будівництв, тож якщо читачів цікавлять інші об’єкти, можете нас повідомляти — ми завжді раді вдовольнити вашу цікавість.

Тетяна Літераті, “Ужгород”
09 лютого 2009р.

Теги: Закарпаття, Ужгород, будівництво

Коментарі

Ужгородський Киянин 2009-02-09 / 16:04:00
З наведеного інтерв'ю зрозуміло, що міська рада, можливо і затсерджувала такі проекти,як і інші корупційні, але міська громада в обговореннях не брала участі. Аптеку ліквідують,замість неї - банкова установа(гроші є), туалети ліквідують - все це чистої води корупція. Соціальної складової чи потреби міста - тут такого немає. Бандити. Зелені зони запаскуджуються "новобудовами", вже й ліс(за коньячним заводом), що взагалі заборонено законом, приватизували. Сумно...А може ми скоро дістанемо тих усіх "діячів" та на бука?

НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини