До закарпатського села, забрудненого аварією на продуктопроводі, вже проклали кілометр водопроводу

Забруднена дизпаливом костринська земля відродиться, переконані екологи

До закарпатського села, забрудненого аварією на продуктопроводі, вже проклали кілометр водопроводу

Хід ліквідація наслідків аварії на продуктопроводі, що сталася 17 січня ц. р. в с. Кострино Великоберезнянського району, залишається на особливому контролі голови облдержадміністрації. Координує роботи з ліквідації наслідків аварії заступник голови облдержадміністрації, голова комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Віктор Лукеча. 5 лютого у Кострині під час наради, яку він провів за участі керівників відповідальних управлінь та установ, йшлося про ліквідацію наслідків аварії на продуктопроводі. Цього ж дня Віктор Лукеча провів у селі виїзний прийом громадян.
Нагадаємо, що внаслідок розгерметизації магістрального продуктопроводу в Кострині стався витік майже 80 кубометрів дизпалива. Нафтопродукти із розгерметизованого трубопроводу разом із підземними водами почали потрапляти до колодязів. Понад 200 людей залишилися без питної води. Крім того, аварією завдано шкоди ґрунтам.

Віктор Лукеча повідомив, що першочергове завдання  – забезпечення людей безперебійним водопостачанням – буде вирішено до 20 лютого. До цього часу планується завершити будівництво близько 4 кілометрів водопроводу. Дві будівельні організації – ВАТ “ПМК-78” та ДП “Прикарпатзахідтранс” – вже проклали майже кілометр водогону. Підприємства майже стовідсотково забезпечені необхідними матеріалами.

До закарпатського села, забрудненого аварією на продуктопроводі, вже проклали кілометр водопроводу

–  В селі буде обладнано вісім незамерзаючих водяних колонок, – каже заступник директора ДП “Прикарпатзахідтранс”  Віктор Лебідь. –  Якість води буде дуже високою – водозабір  здійснюватиметься із джерела Німецький Потік, розташований в горах, неподалік села.

На будівництві щоденно працює 8 одиниць техніки та 20 спеціалістів. Роботи дещо ускладнив той фактор, що мережу необхідно прокладати через скельні породи.  Загальна вартість будівництва – понад півмільйона гривень. Роботи буде оплачено за рахунок ДП “Прикарпатзахідтранс”.

Під час прийому мешканці одразу чотирьох будинків Кострина звернулися з проханням продовжити гілку водопроводу на 200 метрів.
– Наші колодязі теж забруднено дизпаливом, тому доцільно провести водомережу і до наших будинків, – скаржилася Ганна Юріївна.

Розглянувши скарги мешканців Кострина, представниками комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій було прийнято рішення переглянути проект будівництва: безперебійним водопостачанням будуть забезпечені всі без винятку мешканці, які проживають в зоні надзвичайної ситуації. А до цього часу людям щоденно доставлятимуть питну воду в автоцистернах в необхідних обсягах.

Щодо надання медичної допомоги, то в Кострині триває щоденний подвірний обхід і моніторинг стану здоров’я постраждалих. Як повідомив головний лікар амбулаторії загальної практики – сімейної медицини Ярослав Повханич, з часу виникнення аварії в селі не зафіксовано жодного випадку отруєння. В перші ж дні після прориву продуктопроводу в Кострині працювала бригада медиків з обласної лікарні. Всіх мешканців, які проживають в зоні аварії, було забезпечено медикаментами, зокрема засобами детоксикації. Також лікарі констатують, що останніми днями кількість звернень костринців зі скаргами на стан здоров’я різко знизилася.
 
– Кваліфіковану допомогу ми отримали з Інституту профпатології у м. Києві, – каже Ярослав Повханич. – Спеціалісти інституту підтвердили, що наслідки аварії не можуть спричинити серйозних захворювань. Натомість можливе тимчасове погіршення стану людей, але ці випадки, на щастя, в Кострині були поодинокими.

На нараді вирішувалося і питання оздоровлення дітей у спеціалізованих санаторіях “Малятко” (Ужгородський р-н) та  “Човен” (Свалявський район). Безкоштовними путівками вирішили скористатися батьки 18 із 50 дітей, що проживають в зоні аварії. Вже з кінця тижня ці діти зможуть пройти 24-денний курс оздоровлення в цих закладах.

Зараз найважливіше для мешканців села питання – відшкодування збитків, завданих аварією. За словами сільського голови Івана Сегеди, створеною сільрадою комісією було  обстежено 206 дворогосподарств, складено 99 актів. Найбільше постраждали мешканці двох будинків, в яких нафтопродуктами підтопило підвальні приміщення. Також дизпаливом забруднено майже 3,3 гектара присадибних ділянок. У селян попсувалися продукти харчування, корми для худоби.

Як повідомили присутні на прийомі представники ДП “Прикарпатзахідтранс”, кошти громадянам виплачуватиме страхова компанія “Княжа”, яка застрахувала продуктопровід.
– До середини наступного тижня буде визначено розмір завданих костринцям збитків, – каже директор Закарпатської філії компанії Ігор Юрик. – Після завершення експертної оцінки розпочнеться виплата грошей. За рахунок “Княжої” буде проведено і капітальний ремонт двох будинків, які найбільше постраждали через аварію.
Також компенсують збитки, завдані довкіллю. Державною екологічною інспекцією через порушення природоохоронного законодавства ДП "Прикарпатзахідтранс" вже пред’явлена претензія на суму 123 тисячі гривень.

Костринців особливо турбує питання, що буде із забрудненою дизпаливом землею. Екологи в один голос твердять, що вже до року люди забудуть свою біду: земля не тільки відродиться, але й краще родитиме. Оскільки дизпаливо – це в основному органічні сполуки, вони швидко розкладаються і відіграють роль своєрідного органічного добрива. «Вже наступного року тут значно покращиться родючість ґрунтів. Такий приклад вже маємо: кілька років тому біля Дубриничів теж стався витік дизпалива, і земля відродилася дуже швидко», – каже начальник Держекоінспекції Юрій Павлей.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
05 лютого 2009р.

Теги: Закарпаття, аварія, продуктопровід, Кострино, ліквідація, водопровід, водопостачання, колодязь

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

14:52
/ 1
У Білках від незачиненої "буржуйки" в "ремонтному" гаражі загорівся мікроавтобус
11:32
В Ужгороді пожежні врятували від вогню будинок
13:00
У Сокирниці на Хустщині в Тисі виявили потопельника
23:23
У Мукачеві горіла закинута будівля колишньої тютюнової фабрики
11:30
У понеділок в Бобовищі на Мукачівщині вигорів гараж, а в Мукачеві – саманна "конюшня"
11:17
У Дюлі на Берегівщині горів будинок
11:49
За вихідні на Закарпатті ліквідували 7 загорань сухостою і сміття, в Нижніх Воротах врятували аптеку
10:53
У Богдані згорів будинок, у якому приймав ванну чоловік, що наглядав за власністю сусіда-заробітчанина
19:11
У Перечині вигорів цех готової продукції деревообробного підприємства
17:37
/ 1
У "наркоп'яному" зіткненні вантажівки та легковика в Заріччі одна людина загинула, ще двоє травмовані – офіційно
11:47
У Заріччі Хустського району зіткнулися легковик і вантажівка, є постраждалі
10:47
У Тересві на Тячівщині під час спалювання сміття отримали сильні опіки двоє працівників підприємства
10:39
У Липовці Хустської громади вигорів покинутий будинок біля лісу
16:53
Між Стеблівкою та Сокирницею на Хустщині Chery Amulet на швидкості врізався в дерево на узбіччі
16:41
На пожежі дачі в ужгородських Горянах отримав опіки рук 35-річний господар
16:27
/ 22
З'явилося відео з салону Audi Q5 безпосередньо перед смертельною ДТП на Слов'янській набережній в Ужгороді
14:52
У пожежі в житловому будинку в Берегові загинуло 19 котів, ще 40 врятували
11:58
У Білках горіла надвірна споруда, будинок поруч врятували
11:52
На Рахівщині відшукали заблукалого туриста, що заблукав на Говерлі. Пошуки його друга тривають
10:58
/ 4
В Ужгороді опівночі група молодиків на Audi на швидкості влетіла в дерева: двоє загинули на місці, ще троє – в реанімації
17:36
У Синевирі цілу ніч шукали 10-річного хлопчика, що втік після сварки з матір'ю
12:32
У Ясіні вогонь з надвірної споруди перекинувся на сусідську дровітню
11:43
/ 3
У Рахові жінка хотіла прийняти ванну, а загорівся будинок
22:28
У Лазах Тячівської громади через пожежу в мансарді прибудованого гаража вигорів також дах будинку
11:19
/ 2
Житель Нижніх Воріт втопився, долаючи Латорицю вбрід до свого будинку
» Всі новини