Кабмін затвердив план заходів по відзначенню 70-річчя Карпатської України

ЗАТВЕРДЖЕНО

розпорядженням Кабінету Міністрів України

від 4 лютого 2009 р. № 100-р

Красне Поле під Хустом
Красне Поле під Хустом

ПЛАН

заходів на 2009 рік з відзначення 70-річчя подій,

пов’язаних із проголошенням Карпатської України

 

1. Організувати відзначення:

70-річчя проведення у 1939 році у м. Хусті сойму Карпатської України та її проголошення. Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські держадміністрації.Березень;

70-ї річниці бою на Красному полі поблизу м. Хуста. Закарпатська облдержадміністрація. Березень.

2. Провести:

наукові форуми з геополітичних проблем Центральної Європи напередодні Другої світової війни в контексті проголошення Карпатської України та захисту її незалежності; Інститут національної пам’яті, МОН, МЗС, Держкомархів, Національна академія наук. Протягом року;

Міжнароду науково-практичну конференцію “Український конституціоналізм від доби УНР—ЗУНР і Карпатської України до сучасності”. Мін’юст, Інститут національної пам’яті, Національна академія наук, Академія правових наук. Протягом року.

3. Активізувати:

наукові дослідження з питань національно-визвольного руху, підготовку та публікацію тематичних збірників документів, наукових праць та монографій, окремих статей та матеріалів, присвячених проголошенню Карпатської України, зокрема з використанням у встановленому порядку документів, що зберігаються в архівах СБУ. Інститут національної пам’яті, МОН,  Держкомархів, СБУ, Національна академія наук. Протягом року;

співпрацю українських учених з ученими Чехії, Угорщини та Словаччини з метою вивчення та об’єктивного висвітлення подій, пов’язаних з проголошенням Карпатської України. Інститут національної пам’яті, МОН, МЗС, Національна академія наук. Протягом року.

4. Провести у навчальних закладах, військових частинах та закладах культури тематичні заходи, організувати виставки документів, фотоматеріалів, книжок, що висвітлюють події, пов’язані з проголошенням Карпатської України, державотворчу та політичну діяльність Героя України, президента Карпатської України Августина Волошина та його соратників. МОН, Національна академія наук, МКТ, Міноборони, Держкомархів, СБУ, Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські держадміністрації. Протягом року.

5. Забезпечити вивчення у навчальних закладах подій, пов’язаних з проголошенням Карпатської України. Провести у рамках курсів підвищення кваліфікації педагогічних працівників науково-методичні семінари із зазначеної тематики. МОН, Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська
та Севастопольська міські держадміністрації. Протягом року.

6. Опрацювати питання щодо присвоєння окремим навчальним закладам, закладам культури імен Августина Волошина та його соратників, відповідного найменування (перейменування) проспектів, площ, вулиць та парків. Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські держадміністрації. Протягом року.

7. Забезпечити встановлення пам’ятних знаків і меморіальних дошок у місцях, пов’язаних з життям і діяльністю Августина Волошина та його соратників, а також у місцях, де загинули під час боїв захисники Карпатської України. Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські держадміністрації, МКТ, Національна академія наук. Протягом року.

8. Створити документальний фільм, присвячений 70-річчю подій, пов’язаних з проголошенням Карпатської України. МКТ, Національна академія наук. Протягом року.

9. Ввести в обіг ювілейну монету. Національний банк (за згодою). Протягом року.

10. Виготовити та ввести в обіг ювілейні поштову марку і конверт з проведенням спецпогашення поштової марки. Мінтрансзв’язку. Протягом року.

11. Забезпечити проведення закордонними дипломатичними установами України заходів з відзначення 70-річчя подій, пов’язаних з проголошенням Карпатської України. МЗС. Протягом року.

12. Опрацювати питання щодо можливості увічнення пам’яті Августина Волошина в державах, де він перебував, та внести на розгляд Кабінету Міністрів України відповідні пропозиції. МЗС, МКТ. Протягом року.

13. Забезпечити видання і розповсюдження в навчальних закладах та закладах культури довідкових матеріалів (буклетів) з відомостями про події, пов’язані з проголошенням Карпатської України. Інститут національної пам’яті, МОН, Національна академія наук. Протягом року.

14. Організувати роботу з облаштування Меморіального парку “Красне поле” поблизу м. Хуста. Закарпатська облдержадміністрація, МКТ, Мінрегіонбуд. Березень.

15. Опрацювати питання щодо створення в с. Келечин Міжгірського району Закарпатської області Меморіального музею Августина Волошина. Закарпатська облдержадміністрація, МКТ, Держкомархів. Березень.

16. Забезпечити:

широке висвітлення в засобах масової інформації заходів щодо відзначення 70-річчя подій, пов’язаних із проголошенням Карпатської України. Держкомтелерадіо, Національна академія наук, Міноборони, Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та  Севастопольська міські держадміністрації. Протягом року;

поповнення експозиції Закарпатського обласного та Хустського краєзнавчих музеїв матеріалами, що відображають події, пов’язані з проголошенням Карпатської України. Закарпатська облдержадміністрація, МКТ. Протягом року.

17. Розробити нові туристичні маршрути з включенням до них місць, пов’язаних з проголошенням та захистом Карпатської України, зокрема Меморіального парку “Красне поле”. МКТ, Закарпатська облдержадміністрація. Протягом року.

18. Здійснити упорядження могил захисників Карпатської України, прилеглої до них території і пам’ятних знаків. Закарпатська облдержадміністрація. Протягом року.

19. Опрацювати питання щодо ексгумації і перепоховання захисників Карпатської України на Верецькому перевалі (Воловецький район). Державна міжвідомча комісія у справах увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій, Закарпатська облдержадміністрація. Протягом року.

20. Забезпечити спорудження і відкриття пам’ятника захисникам Карпатської України на Верецькому перевалі. Закарпатська облдержадміністрація, Мінрегіонбуд, МКТ. Протягом року.

21. Організувати разом з представниками громадських організацій українців, які проживають в Угорщині, Словаччині, Румунії та Польщі, роботу з виявлення архівних матеріалів, пов’язаних з проголошенням Карпатської України і воєнно-політичним виступом захисників її незалежності. МЗС, МКТ, Держкомнацрелігій, Закарпатська облдержадміністрація. Протягом року.

22. Провести в прес-центрі СБУ слухання на тему “Карпатська Україна як історична форма національної державності”. СБУ, Закарпатська облдержадміністрація. Березень.

23. Здійснити реконструкцію майдану Незалежності у м. Хусті та спорудити пам’ятник Августину Волошину. Закарпатська облдержадміністрація за участю Хустської міської ради. Протягом року.

24. Забезпечити проведення капітального ремонту:

Хустської загальноосвітньої школи I—III ступенів № 1 імені Августина Волошина, де відбулося засідання сойму Карпатської України і проголошення її незалежності. Закарпатська облдержадміністрація за участю Хустської міської ради. Протягом року;

Хустського краєзнавчого музею, в якому розташовані виставкові зали з експонатами, що відтворюють події, пов’язані з проголошенням Карпатської України. Закарпатська облдержадміністрація за участю Хустської міської ради. Протягом року;

Хустського професійного ліцею сфери послуг, у приміщенні якого у 1938—1939 роках функціонував штаб Головної команди Карпатської Січі. Закарпатська облдержадміністрація за участю Хустської міської ради. Протягом року;

будинку, в якому в 1938—1939 роках перебував Уряд Карпатської України. Закарпатська облдержадміністрація за участю Хустської міської ради. Протягом року.

05 лютого 2009р.

Теги: Закарпаття, Карпатська Україна, Красне Поле, Хуст

Коментарі

Юрій 2009-02-06 / 10:52:00
Недавно вийшла в сіт книжка Проф. І. Попа "Подкарпатская Русь - Карпатська Україна" (1938 - 1945 рр.).

anonim 2009-02-05 / 21:30:00
Dyéténo, ORANZSÉKU, vupéj mineralké. Na "zapadi" takém kégy i zanémavutyszya, ta ne po-komunisztécsnomu szcenariju. Taj zapad ne rivnya holodnij , obodranij, obkradenij ukraljini... kotra lyudé szvojéx dokonuje tupémé, nékomu ne tribnémé miropréjemsztvamé. I z toho szya poloka ukrade, aj lésnyéj raz napjutysza ta nazsrutyszya beremeni muzséke so od csereva scse i u zerkalo szvoho "xobota" ne védyaty...

Хуcт 2009-02-05 / 21:21:00
Помилочку зробив. Слід читати: "Оранжику", не злостися.

Хуcт 2009-02-05 / 21:20:00
Хустові пощастило – скільки їм всього тепер відремонтують. Навіть не зрозуміло, як Джанда такий Клондайк від Кабміну переживе. Тільки ж це не надовго збережеться – років так на 10. А потім знову треба буде ремонтувати, і Джанди вже не буде, і хтозна-якого історичного ракурсу вже та доба потребуватиме.

"Оранжику", не злостився.

orange 2009-02-05 / 18:53:00
Ти, неборе, видав, розбирашся в западнів бюрократії не бульш, ги в білім сьвіті вобще. Бо кіби сь ся мало орієнтіровав, то бись знав, ож на Западі розроблявуть май подробні, ги сись, плани.



І видко, ож пече тя не сисе, за штось уповів, а вто, ож так масштабно на Закарпаттю і в цілому в Україні празнувуть провозглашіння українскости нашого краю.



Бісися дале. Так типирь будеш ся чувствовати все. Не маєш, сеґінятко, ниякої перспективи. :))))))))))))))))))))))

anonim 2009-02-05 / 18:21:00
ТО ся регочуть західный народ, коли такой читавуть. Хиблять дне політінформацый, графік хто, коли і на яку тему готоватися. Лем реготати -киби не боло та смутно.

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 1
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини