Закарпатські депутати визначили основні магістралі соціально-економічного розвитку регіону в 2009 році

14 січня в Ужгороді відбулося пленарне засідання двадцять другої сесії Закарпатської обласної ради V скликання.

Закарпатські депутати визначили основні магістралі соціально-економічного розвитку регіону в 2009 році

Розпочинаючи його роботу, голова обласної ради Михайло Кічковський інформував присутніх, що на засідання запрошено голову обласної державної адміністрації Олега Гаваші, його заступників, голів райдержадміністрацій, районних рад, міських голів, керівників правоохоронних органів, народних депутатів України, керівників окремих управлінь ОДА, установ і організацій області, а також представників, акредитованих в обласній раді засобів масової інформації. Більшість із них з’явилися. Перш ніж продовжити традиційну процедуру відкриття пленарного засідання, за пропозицією голови ради присутні вшанували хвилиною мовчання світлу пам’ять Заслуженого лікаря України, депутата обласної ради Турянчика Михайла Івановича , який 25 грудня 2008 року після тяжкої хвороби пішов із життя.

Відтак, слово для інформації надається заступнику голови обласної виборчої комісії Олені Попович. Вона оголосила, що згідно із виборчим законодавством, у зв’язку із достроковим припиненням повноваження депутата обласної ради від блоку «Наша Україна» Турянчика М.І., за рішенням територіальної виборчої комісії обраним депутатом визнано чергового кандидата у депутати у виборчому списку зазначеного блоку - Ганущака Віктора Івановича.

Закарпатські депутати визначили основні магістралі соціально-економічного розвитку регіону в 2009 роціПісля цього пленарне засідання ввійшло в звичний робочий режим. Депутати проголосували за включення до порядку денного, запропонованого президією облради, проекту рішення «Про заходи обласної державної адміністрації та обласної ради щодо стабілізації фінансово-економічної ситуації в Закарпатській області у зв’язку із світовою фінансово-економічною кризою» і звернення до Ужгородської та Мукачівської міських рад про виділення приміщень для соціальних установ із обслуговування осіб без постійного місця проживання та осіб, звільнених з місць позбавлення волі. Таким чином остаточно було визначено і затверджено перелік питань з яких належало народним обранцям прийняти відповідні рішення.

Приступаючи до обговорення їх проектів, Михайло Кічковський щиро подякував депутатам обласної та місцевих рад усіх рівнів, головам районних і міських рад, керівництву обласної державної адміністрації за те, що у минулому, 2008 році діяли разом, знаходили спільну мову у вирішенні важливих економічних і соціальних питань, реалізації як загальнодержавних, так і прийнятих регіональних програм. Саме такий підхід, таке розуміння своїх обов’язків дало можливість обласній раді у 2008 році працювати конструктивно і результативно. Я переконаний, - наголосив він, що таке розуміння у нинішньому році буде ще глибшим. І враховуючи те, що на календарі Старий Новий Рік дозвольте привітати усіх присутніх і побажати доброго здоров’я, наснаги, успішної роботи, терпіння і виваженості, аби достойно, у взаєморозумінні, взаємопідтримці, злагоді і з плідними результатами розпочати і завершити 2009 рік.

Відтак Михайло Кічковський оприлюднив, а депутати підтримали запити, які надійшли від їх колег - Олександра Сухана, Нуцу Марини, Чаби Пейтера, Івана Гецянина, Василя Дряшкаби, Віталія Постолакі, Євгена Ластвіки та інших.

Голова постійної комісії з питань законності і правопорядку Антон Зелінський звернувся із заявою щодо порушення місцевою радою і громадою селища Ясіня Рахівського району питання відносно клопотання перед Президентом України про вшанування (посмертно) одного з найактивніших учасників національно-визвольного руху на Закарпатті, натхненника Гуцульської Республіки Степана Клочуряка. Ця особистість, переконані його земляки, заслуговує високого звання - Героя України. У результаті запропонованого депутатом облради, першим заступником голови ОДА Іваном Балогою поіменного голосування, прийнято рішення звернутись до Президента України Віктора Ющенка із проханням про присвоєння Степану Клочуряку цього звання.

Закарпатські депутати визначили основні магістралі соціально-економічного розвитку регіону в 2009 році1Робота пленарного засідання проходила динамічно, у діловому, конструктивному руслі. Депутати з відповідальністю обговорювали доопрацьовані, після вивчення у постійних комісіях, проекти рішень, прагнучи їх подальшого удосконалення. Таким чином ухвалено заходи обласної державної адміністрації та обласної ради щодо стабілізації фінансово-економічної ситуації в Закарпатській області у зв’язку із світовою фінансово-економічною кризою, «Програму економічного і соціального розвитку області на 2009 рік», «Програму розвитку малого підприємництва в області на 2009-2010 роки».

Визначивши основні магістралі економічного життя краю і завдання місцевої влади в складних умовах сьогодення, депутати зосередились на шляхах вирішення гострих соціальних проблем, ухваливши рішення «Про Програму «Турбота» щодо посилення соціального захисту малозабезпечених категорій громадян у 2009 році», «Про Обласну Програму «Цукровий та нецукровий діабет» на 2009-2015 роки».
Прийнято також важливе рішення з питань екології. Зокрема, «Програму моніторингу довкілля Закарпатської області на 2009-2013 роки» та «Програму реалізації природоохоронних заходів на 2009 рік».
Затвердивши після жвавої дискусії «Програму підтримки засобів масової інформації, видання творів закарпатських авторів та розвитку галузі на 2009 рік», депутати внесли зміни до «Програми розроблення Регіональної схеми інженерного захисту від підтоплення територій міст і селищ Закарпатської області». Особливо уважним і прискіпливим з боку депутатів було обговорення проекту рішення «Про обласний бюджет на 2009 рік». Начальник головного фінансового управління ОДА Петро Лазар надав ґрунтовні роз’яснення по кожній позиції цього документу та інформував про виконану роботу з реалізації критичних зауважень і пропозицій, висловлених депутатами під час обговорення проекту бюджету у постійних комісіях. У результаті - рішення «Про обласний бюджет на 2009 рік» затверджено більшістю голосів.

На завершення роботи пленарного засідання сесії облради було розглянуто цілу низку питань про майно та ряд інших, важливих для області проектів рішень.

Василь Чорногор, Надія Лазорик, Закарпатська обласна рада
15 січня 2009р.

Теги:

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини