Навіщо Москві привид русинського сепаратизму?

В російських ЗМІ дедалі активніше обговорюється "русинська" проблема.

Навіщо Москві привид русинського сепаратизму?

У цих виступах "вожді" сепаратистського руху заявляють про намір відокремитися від України говорять про можливі підриви газопроводів, введення на територію України "сил швидкого реагування" Росії, тощо.

Найтиражніші російські ЗМІ, в тому числі державні, надають цілі шпальти організаторам сепаратистських акцій. І це при тому, що ці сепаратистстькі діячі представляють щонайбільше кілька сотень чоловік з 1,2–мільйонногго населення Закарпаття.

А найголовніше – при тому, що більш суперечливого й абсурдного сепаратизму, ніж русинський, вигадати важко. Як відомо, русинами в Середньовіччі звалися мешканці Русі, як тоді називалася Центральна Україна.

Русь X – XII століть перебувала в межах сучасних Київської, Чернігівської, Житомирської, значної частини Черкаської, Полтавської й Сумської та Вінницької областей.

Мешканців цієї території, тобто представників племінних союзів полян, сіверян і древлян, називали русинами, або, рідше, русами. Документальних підтверджень цьому безліч. "Руська Правда" Ярослава Мудрого від ХІ століття пише: "а ще не буде хто мстити, то 40 гривень за голову, а ще буде русин, то 40 гривень за нього".

Угода київського князя Олега з Візантією від 911 року стверджує: "Якщо хто уб’є, християнина русин чи християнин русина, нехай умре там, де вчинить убивство. Якщо полоняник з обох країн задержується чи русами, чи греками, проданий в ту країну, і якщо знайдеться чи русин, чи гречин, що викуплять і вернуть викуплену особу у свою країну, то хай візьмуть ціну його ті, хто купив їх раніше".

В угоді київського князя Ігоря з Візантією від 945 року йдеться: "А якщо ударить мечем, чи списом, чи яким іншим знаряддям русин гречина чи гречин русина,— хай за цей злочин заплатить він п’ять літрів срібла за законом руським".

Уперше з‘явившись по відношенню до Середньої Наддніпрянщини у щонайменше VI столітті, назва Русь протрималася в Україні (Західній) до ХХ століття, а в Центральній Україні – до XVIII.

Ще в 1914 році геніальний поет Іван Франко писав "я єсмь русин". А триста років тому кияни теж називали себе русинами.

Що стосується Закарпаття, то ще в першій половині І тисячоліття нашої ери слов'яни перейшли через Карпати й заселили території сучасної Закарпатської області, спустілі внаслідок подій Великого переселення народів. Населяло Закарпаття слов'янське плем'я білих хорватів. Білі хорвати жили й по ту сторону Карпат, у сучасній Галичині.

У 907 році білі хорвати, як союзники київського князя Олега, брали участь у поході на Константинополь. У 983 білі хорвати з обох сторін Карпат були включені Володимиром Великим до складу Київської держави.

Але вже в першій половині ХІ століття почалося захоплення Закарпаття угорцями. Таким чином, усього лише кілька десятиліть Закарпаття було міцно пов'язане з Києвом. Щоправда, пізніше, в ХІІІ столітті, кілька десятиліть Мукачеве з округою входили до складу Галицько-Волинського князівства. Галицько-Волинські князі традиційно титулувалися "князями всієї Русі".

Однак, етнічна дистанція між предками східних і західних українців виявилася такою незначною, що цього вкрай короткого строку виявилося досить, щоб в ідентифікації й самоназві закарпатські русини міцно співвіднесли себе з Київською Руссю, до сьогодні пронісши цю самоназву, отриману з Києва, під потужним іноземним тиском.

Ціле тисячоріччя асиміляції закарпатців не зруйнували ні їхню етнічну самоназву, отриману з Києва, ні їхнє усвідомлення зв'язку з етнічними братами по ту сторону Карпат.

Попри століття життя під владою іноземних держав закарпатські українці зберегли відчуття національної самобутності та єдності з іншими частинами українського народу. Це довела, зокрема, й боротьба за Карпатську Україну в 1938-39 роках, яка відбувалася під українськими національними символами.

Ще у жовтні 1938, передчуваючи крах Чехословацької держави чехословацький парламент ухвалив рішення, за яким надав автономію Закарпаттю, перетворивши країну на федеративну державу чехів, словаків і закарпатських українців.

Прем’єр-міністром Карпатської України було обрано Августина Волошина. На землі Закарпаття претендувала Угорщина, підтримана фашистською Німеччиною, з переважаючими силами якої до травня 1939 р. вела "Карпатська Січ".

Тому закарпатські русини – це органічна частина українського народу, що законсервувала й зберегла досить багато архаїчних рис часів Київської Русі. То де ж логіка у відокремеленні від держави, столицею якою є Київ – русинів, які свою назву отримали саме з цього самого Києва і пронесли її через тисячоліття?

На щастя, це зрозуміло більшості закарпатців. Саме тому авторові закарпатські знайомі на питання, скільки у них в області русинів, відповідають: "Відсотка ... пів". Кількість сепаратистів вимірюється кількома сотнями й обумовлюється виключно щедрістю Росії та моральною стійкістю закарпатців.

У кожному, навіть найменшому й найспокійнішому суб’єкті РФ на Північному Кавказі сепаратизм стоїть незрівнянно більш гостро, ніж в Закарпатті. Питання: навіщо ж Росія так показово підтримує сепаратизм, який не має жодних практичних перспектив ні з етнічної, ні з географічної точки зору?

Відповідь дуже проста. Російське керівництво намагається показати, що Україна має проблеми не лише там, де Москва їх цілеспрямовано створює (зокрема в Криму), але й взагалі є, як колись сказав Путін, "штучним утворенням".

Головна ціль – дискредитація України, підваження її державної легітимності, не тільки всередині самої української держави, а й за кордоном. Про остаточний успіх у закарпатському питанні мова не йде. Програма-максимум для нинішніх русинських сепаратистів – квартири в Москві поряд з Боделаном і Бакаєм.

Не варто применшувати й внутрішньопропагандистські цілі російської влади. Їй зараз, навіть більше ніж завжди, потрібен зручний зовнішній ворог. Сьогоднішня Україна на цю роль дуже підходить, оскільки в умовах політичного безладу не здатна припинити найнахабніші провокації.

Цю ж ціль – формування з України образ ворога – переслідують і нещодавні звинувачення на адресу українців в участі в бойових діях в Південній Осетії.

Так, голова Слідчого комітету при прокуратурі РФ Олександр Бастрикін розповів, що в нападі на Південну Осетію на стороні грузинських збройних формувань брали участь члени націоналістичної української організації УНА-УНСО, про що свідчать нібито виявлені в грузинському анклаві в Південній Осетії військове обмундирування УНА-УНСО, література й інші пропагандистські матеріали цієї організації та наказ командування грузинського анклаву про закріплення автомашини за командиром загону бойовиків УНА-УНСО.

Між тим, у самій Україні мало-хто пам’ятає, що таке УНА-УНСО. Чи, тим більше, що таке "література УНА-УНСО"?

УНА-УНСО – це встього-навсього традиційне пугало для російських телеканалів, яке не має під собою жодного реального наповнення. За даними російської пропаганди, грузини виділили "командирові" міфічної УНСО лише автомобіль. А що було б, якби це був, скажімо, танк, важко й уявити.

Тим часом, начальник ППО Сухопутних військ Росії Михайло Круш пішов далі й заявив, що "існують незаперечні докази того, що у складі всіх розрахунків сил ППО, які постачалися з України й брали участь у бойових діях, перебували громадяни України".

Щоправда, російські військові так і не поділилися цими "незаперечними доказами".

Раніше Росія вже "незаперечно" знаходила у грузинів  "українські дипломатичні номери", які насправді виявилися звичайними транзитними.

Російських військових можна зрозуміти – їм образливо визнавати свої помилки і списувати кілька своїх збитих літаків на грузинів, які, як виявляється, теж уміють натискати на кнопки.

Проте найнеприємніше, що інформаційна війна Росії проти України та життєвих інтересів нашої держави, зокрема проти її територіальної цілісності, відбуваються під запевнення, що від цього Росії "сумно".

Як нещодавно заявив президент Росії Дмитро Медведєв, "між Росією і Україною мають бути особливі відносини – відносини братні, відносини, засновані на тисячолітній історії, на спільних цінностях, близькому зв`язку економік, генетичному зв`язку між людьми".

 

 Олександр Палій, експерт Інституту зовнішньої політики Дипломатичної академії при МЗС України, для "Української правди"

04 січня 2009р.

Теги:

Коментарі

Микола Жалива -Обозревателю. 2009-01-05 / 23:06:00
У нас однакові думки я з ВАМИ согласен на +100.

Росія хоче грати не останню роль в

світовій геополітиці. І Ковово для неї було уроком. Одного чого боюсь

щоб у нас не повторився сценарій Косова. Хотя наш народ дуже терпеливий , та боюсь то терпіння

може урватися. І тоді може зіграти

зовнішній чинник.

iван iз Хуста 2009-01-05 / 22:42:00
Май скоро мы рыжих i жовто-блакитных упровадиме з Пудкарпатськоi Русi . А Украiна , як не была державов , так i не стане нив . По п"янi зогнали народ в кучу , та назвали украiнцями... Марiя бы вас побила

брехун 2009-01-05 / 15:58:00
нерешенность русынской проблемы на украине яркое свидетельство ее ордынского азиатского происхождения украинцы хахлата ментально были есть и наверное навсегда останутся вместе со своими львовскими братьями идеологической и духовной частью российского пространства


Эти народы никогда не имели своей истории как науки все время как только приходили новые нуворыши садюги к царсвту всегда находилос вот такое отребе как палий готовые услужить и заработать

Умники в Европе полагают приручить эти дикарей с тем чтобы использовать их как дубину в экспансии на Восток но нужно ли это делать не лучше ли вернуться к старому известному правилу "Все что востчнее линии Арпада - это россия и не важно в какие одежды и кто из них рядиться.

Обозреватель 2009-01-04 / 23:24:00
Статья в Правде от господина Олександра Палій - заказуха характерна для Украины с глубокими традициями большевиков. Очень коротко несколько замечаний к статье:



(1) О миссии св. Кирила и Мефодия и о Хрещении славян в регионе Тиса-Дунай-Морава в 863 г., о 125 лет раньше чем Хрещении Руси (988г.) и слова нет. Хотя данные - документы с того времени находятся во Ватикане! А о Хрещении Руси нет никаких документов того времени! Русские, украинцы, белорусы имеют только то, что 90 лет спустя после Хрещения Руси Нестор в Летописи написал. В Центральной Европе единственно русины сохранили традиции св. Кирила и Мефодия. Во время латинизации, после смерти св. Кирила, ученики св. Кирила и Мефодия должны были покинуть монастырь на Сазаве (Моравия) и передвинуться в монастыри находящиеся на териториях, которые находятся в настоящее время на Восточной Словакии, Закарпатской обл. и Румынии (Мармарош).




(2) Русины до настоящего времени называются рутенами во венгерской и германской литературе. Это название происходит от могучего кельто-слвянского племени с 5-го столетия. Тогда Киевом и Киевской Русью даже не пахло! Доказательство - катакомбы Сальзбург (Австрия);



(3) Св. Мефодий был Арциепископом во Велеграде и называл себя тоже рутеном (русином) и хрестил первого чеха Борживоя -Ческий кньежа. Смотри - Далимилова ческа кроника (летопись). В никоем случае слово рутен не могло происходить из Киева;



(4) Корятович был так украинцем, как императрица Екатерина 2-я была украинкой;



(5) Во главе Подкарпатской Руси сначала был Бродий а не мнс. Волошин. Волошина выбрал Берлин - Гитлеровкая дипломатия.



(6) Надо быть очень свидомим украинцем, что бы молчать о том, что 78.4% закарпатцев голосовали за автономию в 1991 году.

бокораш 2009-01-04 / 22:20:00
Слаба стаття, просто учнівська. Хто цьому київському смолашу дав титули та регалії? Пише про те, що бажає побачити його патрон.

Суть то в тому, що Україна за 17 (!) років так і не побажала почути русинів і, як страус, сховала голову у пісок. Всё харашо, прекрасная Маркиза!!! Але саме це (інформація для СБУ!) породило русинський спротив, який буде весь час рости.



Сама Україна і породила русинський сепаратизм!!!

Так би мовити, Українська курка знесла на Закарпатті протухле яєчко русинського сепаратизму, а тепер от це яєчко хоче підкинути росіянам. От подивіться, хто усе це колотить! І по ходу Україна хоче знищити русинський народний рух!




Росіяни – це окрема тема, їх стратегія чітко простежується через призму посткосівського синдрому. Для Росії більше не існує статус-кво повоєнної Європи. Росія за міждержавні арбітражі (на зразок Мюнхена) та за нові держави в Європі, особливо там, де це дозволить збільшити російський вплив або послабити стратегічного ворога (Україна у цьому списку!). Якщо умови для російської присутності в Закарпатті і надалі будуть зберігатися, ймовірність Російської присутності в Карпатах стане реальністю!!!



Русини – не сепаратисти, якась частина з них (у безвиходді) почала підігравати росіянам у надії, що, так би мовити, "новий окупант буде кращим за старого". Звідси це скуління в пресі і агітки про те, що в Закарпатті "здесь русский дух, здесь Русью пахнет"...

Але є й інші русинські рухи, проєвропейські, нерадикальні, національно-культурні. І якщо у перспективі в русинському питанні в Україні нічого не зміниться, вектори русинських рухів зійдуться в одній точці, і ці стихійні процеси можуть вийти з-під контролю не тільки української держави, а головне, самого русинського руху. Хто в Україні візьме тоді на себе відповідальність за те, що Закарпаття перетвориться на гарячу точку, якщо сьогодні Україна, як бачимо, не бажає визнавати себе відповідальною за т.зв. русинський сепаратизм?

Микола Жалива 2009-01-04 / 21:34:00
Стаття сира і не до кінця обґрунтована щось там схоплене щось

інде взяте. Історія русинів не вивчена і там багато білих плям і так з маху в двох

словах її описати не можливо. Із статті більше запитань чим відповідей.

Не дано обґрунтованої відповіді хто такі русини , автор говорить про білих


хорватів потім про осетин ,грузинські дипломатичні номери для пересічного громадянина то нічого не говорить. Автор так і не дав відповіді чому русини , а не гуцули чи лемки.

Так привернули увагу Росії.

Русин-Українець 2009-01-04 / 20:59:00
Гнати кацапську нечисть з України!!!

Faust 2009-01-04 / 19:57:00
Русизм та його "скуління" - черговий пплювок "Вкеликої Росії" в душу України. Москаль ніколи не примириться з незалежністю України і весь час буде шукати, а якщо не знайде, створювати "гарячі точки" на теренах нашої держави. Шкода, що наші "силовики" не можуть покласти край "русинству". Скоро всі закарпатські Гапони-Сидори, "дохтори"-Жопани в Петри Gеci-ї знайдуть пристанище поруч з Бакаєм, Боделаном, Білоконем та іншою нечистю...

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини