Весільна подорож на Закарпаття

На Закарпатті можна відчути себе за кордоном, бо це справжня "Європа made in Ukraine"

Весільна подорож на Закарпаття

Якщо кортить відпочити за кордоном, та можливості такої не маєте, завітайте на Закарпаття - багатющий на сюрпризи український край, який сплутати з Європою можна вмить. Красу і чари цієї найнезвичнішої області в Україні, яка граничить із п'ятьма державами, відчули на собі вінницькі молодята Олена та Юрій Гончарі.

- Подорож з самого початку була сюрпризом: за три дні до весілля ми купували обручки, заповнили в ювелірному центрі акційні анкети, а через місяць своїм вухам не повірили - виграли романтичну подорож, - згадує Олена. - Я на відміну від свого чоловіка на Закарпатті була вперше, тому вражень від відпочинку маса!

Браво, "УнгварЪскій купелі"!

Оскільки 13-годинну подорож потягом молодята подолали вже під вечір, перший подарунок, яким на святого Миколая порадувало Закарпаття, став славнозвісний готель "УнгварЪскій". Ще в 1876 році його на місці знайденого австрійськими інженерами джерела лікувальної мінеральної води збудувало подружжям Йоганна та Ілони Артогі. Зараз, 133 роки потому, готель, звичайно, зазнав повної реконструкції, проте як і колись радує гостей мінеральною диво-водицею, котру скуштувати можна в будь-яку мить: досить просто повернути краник. І хоч в етно-велнес готелі можна досхочу дегустувати найкращі закарпатські вина, сири й наливки, вінничанам найбільше запам'яталася інша родзинка - "УнгварЪска купіль".

- Це купання в заповненому мінеральною водою здоровенному кам'яному чані, який знизу підігрівається, а поряд для контрасту відчуттів стоїть діжка з холодною мінеральною водою. Сауна, повірте, просто відпочиває! - запевняє Олена Гончар. - А головне - окрім оздоровчих моментів, самопочуття опісля просто неймовірне.

Гостроти відчуттям додає ще й те, що за свій історичний вік купальський чан разом з готелем, пережив Австро-Угорську імперію, Чехословацьку республіку, Угорську монархію і Радянський Союз.

Санаторій-палац

Наступний ранок вінничани зустрічали в санаторії "Карпати", головні гордості котрого: дивовижний парк та справжній замок, у якому у свій час знімали дитячу казку "Снігова королева". Невипадково, коли в середині ХХ століття тут відпочивав відомий американський художник Рокуел Кент, захоплений карпатською природою та витонченою архітектурою, він влучно підмітив, що жити на Закарпатті і не бути художником - неможливо.

Зараз в різних куточках розкішного парку, в якому чудово уживаються дерева-екзоти: самшит, катальпа, канадська ялина і японська вишня, на гостей чатують кам'яні олень та ведмежа сім'я. А починалося все, говорить історія, у 1840 році з простої дерев'яної хатинки в урочищі Берегвар, куди графи Шенборни частенько навідувалися пополювати з високоповажними гостями. Замок же в стилі романтизму на місці старого дерев'яного був зведений піввіку потому і зараз величається місцевими "Чинадіївським романтичним дивом". Що диво, погоджуються вінничани, не заперечиш: нині в санаторії можна не тільки лебедів та диких качок зустріти, а й фазанів та косуль. А із земних радостей туристів радують сувенірні будиночки, в яких за 10-300 гривень можна придбати фірмові карпатські дерев'яні шедеври.

Окраса санаторію "Карпати" - географічний став, контури якого колись нагадували обрис Австро-Угорської імперії

"Паланок" і примари Ілони

Далі, як і більшість туристів, до Мукачева вінничан привела цікавість на власні очі побачити замок "Паланок", овіяний легендами про те, як князь Корятович чорта надурив й 85-метровий колодязь отримав, і, звичайно, переказами про героїчну оборону твердині під проводом безстрашної Ілони Зріні. Попутно із оглядом стін, котрі дихають історією, молодята переглянули експозиції історичного музею, який діє в замку, колекцію ікон 16-19 століття, виставку полотен видатних живописців Закарпаття минулого століття та сучасних українських, угорських і польських майстрів пензля.

Самі ж вулиці Мукачева, заснованого в ІХ столітті як фортеця та поселення білих хорватів, подарували не менше приємностей. В рідному місті Святослава Вакарчука та Лоліти Мілявської чудово збереглася з 14 століття каплиця святого Мартіна, та й взагалі на кожному кроці - багацько храмів, серед яких один з найпомітніших - православний жіночий монастир на Чернечій горі. Найкраще, як радять самі закарпатці, в Мукачево приїжджати в кінці квітня, коли все навколо потопає в магноліях та сакуровому цвіті. А коли матимете час, обов'язково поїдьте на північ до села Грабово, де знаходиться таємничий Чорний ліс, багатий на величезну кількість надзвичайно цікавих легенд. Зокрема, перекази доводять, що тут перебуває мармурова печера, яку вручну видовбали для переховування скарбів розбійники, а усіх, хто залишитися вечорі в лісі, підчікує смертельна небезпека.

На Замковій горі

Столиця Закарпаття - Ужгород - своїх відвідувачів манить мурованим палацом, який вважається одним з найдавніших замків в Україні. Звичайно, з часів зведення в кінці Х століття, красень зазнав безлічі перебудов. Від найдавнішого замку дотепер збереглися лише частина фундаменту в підземеллях фортеці і подекуди давні карнизи з романським орнаментом. Все інше, що бачать туристи - робота італійських військових інженерів, які його реконструювали.

- Перший, хто зустрічає при вході в Ужгородський замок - могутній залізний Геракл, який долає отруйну Лернейську гідру, - розказує Олена. - В замку взагалі багато скульптур, зокрема є олімпійський покровитель мандрівників Гермес та готовий от-от злетіти сокіл.

Палац, в якому діють експозиції Ужгородського музею, також має внутрішній дворик з видовбаним в скельній породі колодязем, а в стінах споруди збереглися таємні ходи, якими можна було проходити з одного поверху на інший. До речі, в обов'язковій програмі закарпатських екскурсоводів легенди про "відьм'ячу яму", де колись начебто тримали жінок, звинувачених у відьомстві, та про Білу Діву, яку за зраду, бо покохала поляка, рідний батько наказав живцем замурувати в замкову стіну. Кажуть, що з того часу душа дівчини не має спокою й блукає ночами замковими коридорами білою тінню, шукаючи порятунку.

Угорський колорит

Ще одне злачне місце для туристів - місто Берегово - також вабить чисельними пам'ятками архітектури та старовинними костелами, проте вінничанам особливо запам'яталось з інших причин. По-перше, тут головна розвага - термальні води й басейни під відкритим небом із мінеральною водою температури + 30^(o)С. А по-друге, місто унікальне тим, що угорців тут більше, ніж українців.

- Берегове, власне, угорці й заснували. Більшість тут розмовляє по-мадярськи, а на вивісках назви магазинів і ресторанів спершу пишуться угорською мовою, і вже потім - українською, - дивується Олена. - Та й страви там особливі. Навіть борщ відрізняється від нашого: значно густіший і гостріший. А на базарах стільки різних спецій і видів ковбас, що в нас таких і близько немає. Таке воно, Закарпаття - ніби Україна, та вже справжній закордон.

"20 хвилин"
29 грудня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини