До уваги платників податків Закарпаття!

Державна податкова адміністрація у Закарпатській області повідомляє, що на розгляді в ДПА України в даний час знаходиться проект Закону України „Про збір з реалізації”.

До уваги платників податків Закарпаття!

Проект Закону України “Про збір з реалізації” спрямований на забезпечення стабільних надходжень до Державного бюджету в період фінансової кризи. Система справляння збору з реалізації є дуже простою у порівнянні з податком на прибуток підприємств. Результатом запровадження збору з реалізації буде:

• зменшення існуючого податкового навантаження на виробника;

• ліквідація штучно створених посередників між виробником та споживачем;

• забезпечення щомісячних рівномірних податкових надходжень до бюджету;

• спрощення ведення податкового обліку та процесів адміністрування.


Шановні платники! Державна податкова адміністрація у Закарпатській області просить Вас розглянути проект Закону України „Про збір з реалізації” та надати свої пропозиції і зауваження щодо цього проекту, а також свої прогнози щодо наслідків впливу цього проекту на результати Вашої господарської діяльності.

Свої пропозиції просимо надсилати на електронну скриньку mrr@dpa.uzhgorod.ua

Наперед вдячні за співпрацю.
 

ПРОЕКТ

Закон України Про збір з реалізації

Стаття 1. Платники збору

1. Платниками збору з реалізації (далі - збору) визнаються будь-які з наведених нижче осіб: юридичні особи будь-якої організаційно-правової форми та форми власності; фізичні особи, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи; фізичні особи, які ввозять (пересилають) товари через митну територію України в обсягах, що підлягають обкладанню митом, отримують або надають нерезиденту (послуги).

2. Не є платниками збору: дипломатичні та прирівняні до них представництва іноземних держав, якщо аналогічні пільги передбачені законодавствами цих держав для дипломатичних та прирівняних до них представництв України у цих державах; фізичні особи, які ввозять (пересилають) товари (предмети) або вивозять (пересилають) товари через митну територію України в обсягах, що не підлягають обкладанню митом згідно із законодавством України.

Стаття 2. Об'єкт оподаткування

Об'єктом оподаткування є операції: з реалізації на митній території України товарів (послуг); ввезення (пересилання) товарів на митну територію України та отримання робіт (послуг), що надаються нерезидентами для їх використання або споживання на митній території України; надання послуг для їх споживання за межами митної території України; будь-які операції, що здійснюються згідно з договорами міни, дарування, поставки та іншими цивільно-правовими договорами, які передбачають передачу права власності, розпорядження або користування товарами, а також відчуження результатів робіт (послуг).

Стаття 3. База оподаткування

База оподаткування операцій з реалізації товарів (послуг) незалежно від форми проведення розрахунків (в тому числі товарообмінні (бартерні) операції) визначається виходячи з їх договірної (контрактної) вартості, визначеної за вільними цінами, але не нижче за звичайні ціни для товарообмінних (бартерних) операцій. До складу договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платнику збору безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу в зв'язку з компенсацією вартості товарів (послуг). Звичайні ціни розуміються та застосовуються за правилами, визначеними пунктом 1.20 статті 1 Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств". У разі коли після реалізації товарів (послуг) здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи перерахунок у випадках повернення проданих товарів чи права власності на такі товари (результати робіт, послуг) продавцю платник податку - продавець та платник податку - покупець здійснюють відповідний перерахунок бази оподаткування збором у звітному періоді, в якому сталася така зміна суми компенсації.

Стаття 4. Ставки збору

Ставка збору з реалізації складає 2 відсотки від бази оподаткування. Операції з реалізації сільськогосподарської продукції власного виробництва оподатковуються за ставкою 0,5 відсотка. Операції з реалізації товарів на експорт оподатковуються за ставкою 1 відсоток. Додатково до ставки збору передбаченої першою та другою частинами цієї статті органи місцевого самоврядування можуть встановлювати ставку збору в межах 0,5 відсотка від бази оподаткування для операцій з реалізації товарів (послуг) за готівку (крім операцій з реалізації паливно-мастильних матеріалів та товарів, що відносяться до 1-24 товарних груп УКТ ЗЕД).

Стаття 5. Звільнення від збору з реалізації

Звільняються від оподаткування: бюджетні установи; благодійні організації.

Стаття 7. Дата виникнення податкового зобов'язання


Датою виникнення податкових зобов'язань є дата зарахування коштів на банківський рахунок або в касу продавця товарів (послуг), отримання інших видів компенсації платником збору. Датою виникнення податкових зобов’язань при ввезенні товарів на митну територію України є дата оформлення митної декларації.

Стаття 8. Порядок обчислення збору

Нарахування збору проводиться продавцем товарів (послуг) за ставками, встановленими статтею 4, додається до бази оподаткування та включається в кінцеву ціну реалізації товарів (послуг), а по товарах, які ввозяться на митну територію України суб’єктом зовнішньоекономічної діяльності, який імпортує такі товари. В цілях цього Закону при здійсненні товарообмінних (бартерних) операцій всі сторони таких операцій вважають продавцями. Сума нарахованого збору з реалізації в платіжних (розрахункових) документах, актах виконаних робіт (послуг), інших документах, що засвідчують факт реалізації товарів чи надання послуг вказується окремим рядком. Розрахункові (платіжні) документи, в яких не вказана сума збору з реалізації, установами банків до виконання не приймаються.

Стаття 9. Порядок складання звітності

Для платників збору з реалізації встановлюється місячний звітний період. Суми нарахованого протягом звітного періоду збору з реалізації відображаються в декларації, форма і порядок заповнення якої встановлюється центральним податковим органом. Декларація зі збору подається податковому органу у терміни передбачені Законом України „Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами” для місячного звітного періоду.

Стаття 10. Порядок сплати збору до бюджету

Перерахування збору з реалізації до бюджету проводиться установами банків за рахунок продавця одночасно з виконанням розрахункових (платіжних) документів в яких окремо вказана сума збору. Суми нарахованого протягом звітного періоду збору з реалізації зменшені на суми збору, попередньо сплачені у такому звітному періоді установами банків за рахунок продавця, сплачуються таким продавцем у терміни, передбачені Законом України „Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами” для місячного звітного періоду.

Стаття 11. Відповідальність

Платники збору несуть відповідальність за правильність нарахування, своєчасність подання розрахунку та сплати збору передбачену Законом України „Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами”.

Прикінцеві положення.

1. Цей Закон набуває чинності з 1 січня 2009 року і діє до 31 грудня 2009 року.

2. На період чинності цього Закону призупиняється дія: Закону України „Про оподаткування прибутку підприємств” (Відомості Верховної Ради України, 1997 р., N 27, ст. 181 із наступними змінами): окрім пунктів 1.20 статті 1, 10.2 статті 10, 13.1-13.5 статті 13; Закону України „Про фіксований сільськогосподарський податок” (Відомості Верховної Ради України, 1999, N 9-10 (12.03.99), ст. 69 Офіційний вісник України, 1999, N 7 (05.03.99), ст. 230).

3. Внести до Закону України „Про податок на додану вартість” (Відомості Верховної Ради України, 1997 р., N 21, ст. 156 із наступними змінами) такі зміни: у статті 6: 1) у пункті 6.1 цифри „20” замінити цифрами „18”; 2) у підпункті 6.1.1 пункту 6.1 цифри „20” замінити цифрами „18”.

4. На період чинності цього Закону суб'єкт підприємницької діяльності - юридична особа, який перейшов на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, самостійно обирає одну з наступних ставок єдиного податку: 4 відсотки суми виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) без урахування акцизного збору у разі сплати податку на додану вартість згідно із Законом України "Про податок на додану вартість"; 8 відсотків суми виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), за винятком акцизного збору, у разі включення податку на додану вартість до складу єдиного податку.

5. Доповнити пункт 1 статті 14 Закону України „Про систему оподаткування” (Відомості Верховної Ради України, 1991, N 39 (24.09.91), ст. 511, Голос України, 1991, 08, 09.08.91 N 153) таким підпунктом: „збір з реалізації”.

ДПА у Закарпатській області
24 грудня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини