Криза на ринку житла Закарпаття

Будівельна галузь України дала збій, будувати стали менше і повільніше, а дехто вже згортає будівельні роботи. Забудовники, позбувшись банківської підтримки, у всьому звинувачують світову фінансову кризу.

Криза на ринку житла Закарпаття

Не можуть узяти кредит і люди. Хоч ціни на житло по Україні вже впали в середньому на 30%, але фактично на ринку нерухомості залишилися одні продавці. Коли ситуація зміниться, коли банки почнуть видавати кредити - не береться прогнозувати ніхто. Загалом за останній час в Україні заморожено 50% новобудов. Зі слів ріелторів, змінювати ситуацію треба вже зараз, адже, за словами експертів, найбільше криза може вдарити навесні.

Очікувана осінь, з початком якої продавці житла чекали поновлення попиту на нерухомість, так і не виправдала їхніх надій. Забудовники, позбавлені і кредитної підтримки, і грошей інвесторів, стали знижувати ціни на квартири. І якщо кредитування не відновиться, то в містах з’явиться ще більше «будинків-привидів», які не зможуть добудувати. Будівельні компанії в Україні не можуть отримати кредити з лютого цього року. На сьогодні в країні нараховується понад тисяча незавершених житлових об’єктів (багатоповерхівок). Весною обсяги падіння будівельно-монтажних робіт спостерігалися в 15-ти областях України, сьогодні – вже в 22-х. Тоді ж були проведені спеціальні наради, на яких з’ясовували причини падіння обсягів будівництва. У травні Мінрегіонбуд звернувся до Мінфіну та Міністерства економіки з пропозицією виробити необхідні заходи, щоб призупинити застій.

Як стверджують експерти з нерухомості, фінансову підтримку Міжнародного валютного фонду ніхто не відчув. Залишається сподіватися, що держава активно візьметься за антикризові заходи.

Наталія Петросян - ріелтор, експерт з нерухомості:
- Міжнародний валютний фонд пообіцяв допомогти, видав стабілізаційний кредит. Вже 4,5 мільярда доларів отримали банки, але мені здається, що вони їх використали не за призначенням, не на видачу кредитів, а на якісь інші цілі, тому що цю грошову допомогу ніхто не відчув.
Перші ознаки спаду обсягів будівництва в Україні були помітні ще у травні. Але найбільший спад стався у вересні та жовтні. Тоді ж і ціни на житло почали падати, бо покупців поменшало. Ріелтор, директор однієї з ужгородських агенцій нерухомості Наталія Петросян нинішніх покупців житла поділяє на три категорії. Перші – ті, хто бажають купити квартири, але через відсутність кредитів не можуть це зробити, таких зараз 70%, в основному молодь. Другі – ті, хто хоче купити житло, але не може, бо чекає, коли закінчиться термін і можна буде забрати з банку свої депозити. І треті ті, хто не поспішають купувати квартири, бо чекають, поки ціна на них ще більше впаде.

Зараз банки суттєво завищили позики і зменшили термін, протягом якого покупці мають повернути кредит. Тому скорочується кількість угод по купівлі - продажу житла. Така картина спостерігається по всій Україні.

Нещодавно на Закарпатті побував Міністр регіонального розвитку і будівництва Василь Куйбіда, на запитання газети «ЕКСТРА Закарпаття», як вплинула криза на ринок житла в Закарпатті, він відповів: - «Так, як і по всій Україні, суттєвих відмінностей у регіонах немає, темпи будівництва впали усюди, бо криза вдарила по всіх, кредитної підтримки нема».

Василь Куйбіда – Міністр регіонального розвитку і будівництва:
- Минулого року, в грудні, ще ставка Нацбанку була 8%, а вже у квітні цього року – 12%, якщо минулоріч банки давали 12-14 % позики на 25-30 років, то в квітні 2008-го вже давали позики під 24-25% і тільки на 5-10 років. Зрозуміло, що це не могло влаштовувати дрібні і середні підприємства, і темпи будівництва впали.

Як зауважив пан Василь, за 10 місяців цього року житлове будівництво знизилося на 10 відсотків. Об’єм введення в експлуатацію житла в Україні у 2009-му впаде приблизно у два рази у порівнянні з 2008 роком. За словами міністра, треба швидше прийняти закони, які допоможуть будівельним організаціям завершити те, що розпочато ними, продати і почати будувати нові об’єкти.

Експерт з нерухомості, член української спілки ріелторів, Тетяна Річіна каже, що обмін і продаж житла скоротився на цілих 90%, за словами ріелтора, закриваються не лише малі будівельні фірми, але й агенції нерухомості, в Ужгороді таких з початку жовтня вже закрилося п’ять. Щодо згортання будівельних робіт, то в обласному центрі Закарпаття воно не дуже помітне, адже велика кількість житла знаходиться вже на завершальній стадії будівництва, а кошти на закінчення робіт більшість будівельних фірм знайти може.

З початку жовтня на Закарпатті ціни на нерухомість вже знизилися на 30%. Двокімнатні квартири продають по колишній ціні однокімнатної. Так, до прикладу, якщо в жовтні в Ужгороді можна було купити двокімнатну квартиру у новобудові в середньому за 65 тисяч доларів, то зараз можна знайти за 50.

Тетяна Річіна – член Української спілки ріелторів, голова Закарпатського регіонального відділення Асоціації фахівців нерухомості:
- Ціни будуть падати, особливо на старе житло, яке вже має зношеність, амортизацію, але на нове я не думаю, що ціни впадуть суттєво.
Голова правління ВАТ «Будівельний комплекс» Євген Олійник каже, що його будівельну компанію криза якось майже не зачепила, він стверджує: не потрібно розраховувати тільки на банківські кошти. Втім, на Закарпатті є багато компаній, які все ж на це розраховували і прогадали.

Євген Олійник – голова правління ВАТ «Будівельний комплекс»:
- Будівельники завжди мали нелегкі часи, затримки із зарплатою, сам пригадую, коли я не мав змоги впродовж п’яти місяців своїм будівельникам видавати зарплату, проте вони працювали, бо не мали вибору. Завжди були затримки і з надходженням будівельних матеріалів, є вони і зараз, під час кризи. Я вже знаю, що на Закарпатті є ряд будівельних організацій, які, м’яко кажучи, зменшили обсяги будівництва, бо не можуть розраховувати на допомогу банків. Стабільно, але все ж росте і вартість будівельних матеріалів.

Ціни на житло, яке зводить будівельна компанія пана Євгена, дещо своєрідні - не спадають, як усюди, а залишаються на місці. До прикладу, у новобудовах, які зводить його компанія в ужгородському мікрорайоні «Минай», двокімнатна квартира, площею 75 кв. м коштує не 50, а 60 тисяч доларів. Правда, це квартира покращеного планування, зі встановленим автономним опаленням. Поки що тут стоять два ще не здані в експлуатацію будинки, а у двох лише закладено фундамент. Наприклад, у ще до кінця недобудованому, п’ятиповерховому цегляному будинку із 45-ти можливих куплено поки що 17 квартир. Пан Євген каже, що на фоні кризи це хороший показник. На Закарпатті його компанія одна з небагатьох, де житло ще продати можна. Знайти будівельну організацію, яка б мала справжні проблеми, зараз важко, адже ніхто не хоче себе видавати і підтверджувати негаразди компанії. Але те, що подекуди будівельні фірми вже почали заощаджувати на зарплаті, скорочуючи кількість найманих працівників і затримуючи виплату зарплат, вже відомо.

Василь – будівельник: - Я працюю на будівництві цегляного будинку у районі «Боздош-еліт», зарплата у мене не впала, така й була, низька - 1600 гривень, але затримки є, невчасно її видають нам. Будівельна фірма «Пантеон» не має грошей достатньо, але про це багато не можна говорити, самі розумієте, - розповідає будівельник (явно приховуючи реальний стан справ).

Тим часом у Києві заморозили зведення близько третини висотних будинків. За оцінками сайту ріелтор.ру, у столиці кількість постраждалих від заморожених будівництв сягає близько 6000 чоловік. У котеджних містечках під столицею пропозиція перевищує попит у 7 разів. Це позначилося і на зарплатах закарпатських заробітчан, які зараз працюють на будівельних роботах в столиці. Як каже Міністр регіонального розвитку і будівництва Василь Куйбіда, до 2010 року обсяги будівництва можуть скоротитися на 3 мільйони квадратних метрів. За словами ріелторів, може постраждати також сегмент готельної нерухомості. Зараз, з їх слів, будувати готелі більш ніж не вигідно. Ті проекти, які зараз знаходяться на стадії готовності до 50%, можуть зупинитися. Уже в наступному році стане зрозуміло, що Україна не дорахується необхідних для Євро-2012 готельних номерів, - кажуть ріелтори.

Що очікує людей, які вклали гроші в будівництво житла, - зараз невідомо. Адже чимало малих будівельних фірм призупинилися. Ріелтори кажуть, що цим організаціям залишається чекати, що буде далі, і намагатися отримати кредит, хоча б на добудову розпочатих об’єктів. Якщо ж забудовник, в якого куплене житло, припинив роботу, то самостійно щось зробити в цій ситуації складно, доведеться сподіватися на компанії, які бажають викупити та добудувати об’єкти неуспішних колег, і на державу.

Що робить уряд?

Мінрегіонбуд 10 листопада схвалив проект Закону України «Про першочергові антикризові заходи в будівельній галузі та житловому будівництві». Ним планується знизити вартість квадратного метра житла і заборонити формувати дольову участь підприємств у будівництві. (Сьогодні ж, коли будівельна компанія розпочинає якесь будівництво, укладається угода про дольову участь і забудовник має передати міській владі частину збудованих квартир чи коштів на соцжитло та на розвиток інженерної інфраструктури). Законопроект також передбачає надання державою грошей для першого внеску фізичним особам, які потребують поліпшення житлових умов, і можливість їм взяти іпотечний кредит в банку, щоб розрахуватися з будівельними компаніями за куплене в них житло. У проекті Постанови НБУ, який розробив Мінрегіонбуд, запропоновано відібрати міцні банки, які будуть здійснювати іпотечне кредитування, за певними ознаками. Банкам пропонується відібрати тих фізичних осіб, які хочуть купити житло, яке має ступінь готовності 75% і вище.

Окрім того, 20 листопада був підписаний Меморандум порозуміння між Мінрегіонбудом, будівельними організаціями, виробниками будматеріалів та профспілкою працівників будівництва. Цим документом кожна із сторін взяла на себе певні завдання. Зокрема, виробники будівельних матеріалів зобов’язалися знизити ціни на свою продукцію, будівельники – обмеживши рентабельність, знизити вартість квадратного метра житла та максимально зберегти кадровий потенціал, Мінрегіонбуд – вирішує законодавчі питання.

Це поки що все, залишається гадати, наскільки успішними виявляться ці прийняті документи, спрямовані на вихід із кризи ринку житла. За даними прес-служби Мінрегіонбуду, більше 9 млн. кв. м житла буде споруджено в Україні у 2008 році. Цей показник наближений до показника минулого року. Однак прогнозується, що в наступному році ця цифра зменшиться десь удвічі, а ціни на нерухомість впадуть приблизно на 20%, що викликано кризою.

Віктор Тар, «ЕКСТРА Закарпаття»
08 грудня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини