Віктор Балога: Доля коаліції і виборів - в руках парламенту (ВІДЕО)

В понеділок у президента - нарада з головами фракцій. Від розмови, яка відбудеться в стінах президентської канцелярії залежить, наскільки складною виявиться робота зі створення нової коаліції та подальшого формування уряду.

Голова президентського Секретаріату є одним з найпотужніших політичних гравців у команді президента. Він відіграє далеко не останню роль у прийнятті найважливіших рішень, а особливо в тому, як вони втілюються в життя. В ексклюзивному інтерв'ю "Подробицям тижня" Віктор Балога розповів про те, якою може бути нова парламентська більшість.

Віктор Балога: Доля коаліції і виборів - в руках парламенту (ВІДЕО)

- Вітаю вас, Віктор Іванович! Ви є прихильником дострокових парламентських виборів. Ви вважаєте, що вони і досі актуальні?

Віктор Балога, глава Секретаріату президента України:

- Ми повинні з вами говорити про більш широке розуміння. Що повинно відбуватися? Сьогодні не потрібно думати за вибори. Наша основна задача в 2008-му році - це стабілізація економічної ситуації, а потім вже потрібно думати, чи буде можливість сформувати новий політичний союзи у нині діючому парламенті.

- Щоб сформувати нові політичні союзи, мають прийти нові гравці у парламент, нові партії.

- Я вважаю, якщо ми говоримо про те, що виборів, можливо, і не буде - а це все залежить від тих фракцій, які сьогодні представлені у парламенті, від тих політичних сил. Тому сьогодні і Блок Литвина, і Партія регіонів, і "Наша Україна", і БЮТ, і комуністи, в кінці кінців, мають повне право думати про те, чи є можливість їм сформувати коаліцію, нову коаліцію. Указ призупинений про дострокові вибори. М’яч закинутий на поле Верховної ради. Будь ласка, працюйте. Президент сказав однозначно, що його турбує в першу чергу економічна стабілізація в Україні. А потім - ситуація у Верховній раді.

- Нині списки депутатів формуються у закритому режимі, і вони формуються не виборцями, а керівниками партій. На вашу думку, це правильно?

- Ви правильно задали запитання, що сьогодні списки формуються в ручному режимі, як правило в Києві, в центральному офісі той чи іншої політичної сили. На мою думку, потрібно докорінно змінити систему формування списків. Я вважаю, що регіональні організації, партійні, повинні формувати ці списки закритим таємним голосуванням. І той, хто набере найбільше голосів на обласному рівні, повинен бути кандидатом на місце в той чи іншій політичній силі.

- Цього тижня таким резонансним питанням була відставка Арсенія Яценюка з посади голови Верховної ради, і депутати з "Єдиного центру" - політичної партії, куратором якої вас називають - вони проголосували за відставку Арсенія Петровича. Чому? Власне, ці голоси і вирішили долю цього голосування.

- По-перше, я хочу сказати, що Арсеній Яценюк - мій товариш, з яким я працював і на Банковій, з яким у мене є, що про згадати. Але в політиці в першу чергу ми повинні думати про те, що дає стабільність і спокій суспільству. Згідно з конституційною угодою, в якій прописано чітко: і Яценюк як голова Верховної ради, і Юлія Володимирівна Тимошенко як прем’єр повинні подати у відставку. Арсеній Петрович це зробив. Тому ми вважаємо, щоб розрядити ситуацію і щоб дати можливість всім політичним силам, які представлені у парламенті, думати про різні формати коаліцій, потрібно було проголосувати за ту заяву, яку Арсеній Петрович написав.

- Чому саме зараз, а не раніше, одразу після подання заяви у відставку?

- Це питання до Арсенія Петровича. Це питання до того, чому це питання не було поставлено у порядок денний. Я б на його місті в перший же день, коли я написав заяву, без ніяких затримувань поставив би це питання у порядок денний.

- Чому так відкрито відстоювали Арсенія Яценюка на посаді спікера представники Блоку Юлії Тимошенко?

- Треба чесно на це відповісти, приймаючи відставку Арсенія Петровича, БЮТ розумів, що буде стояти питання або про нові вибори - це однозначно, - або про переформатування коаліції в діючому парламенті. Ні одне, ні друге БЮТу не вигідно, і тому такий був високий спротив.

- Чи можна припустити, що наступним кроком буде створення нової більшості у парламенті і висловлення недовіри уряду?

- Можна ширше це питання озвучити. Я вважаю, що шлюзи відкриті для того, щоб в цьому парламенті шостого скликання знайшли порозуміння всі політичні сили. Задля того, щоб формувати нову коаліцію, варіантів є багато - і Партія регіонів - БЮТ, і "Наша Україна" - БЮТ - Блок Литвина, і багато других варіантів. Тому зараз двері відкриті - сідайте, домовляйтеся, і це буде хорошою причиною для того, щоб консолідувати суспільство і зекономити кошти, які вкрай необхідні сьогодні для стабілізації економічної ситуації.

- На вашу думку, економічна криза в Україні - це наслідок світової кризи, чи все ж таки тут більше зіграли непрофесійність дій української влади, неготовність зустрічі з кризою світовою. Яка першопричина?

- Першопричина - це те, що ми самі створили багато проблем в українській економіці. Тими діями, які робив уряд на протязі майже року, - це великий популізм, це високі соціальні стандарти, це великі викиди коштів. Тому я вважаю, що в першу чергу та криза, яку ми сьогодні маємо, - це наслідки дій уряду, а по-друге, я вважаю, вдогонку це і світова криза.

- То хто конкретно відповість за кризу?

- Та не потрібно називати прізвища, за всі негаразди в економіці - прем’єр і економічний блок уряду. Я вважаю, що сьогодні, коли ми бачимо, що уряд не може справитися фахово з питаннями економіки, потрібно вливати нові сили, нові імена, нових фахівців, і цього не треба боятися. В нас сьогодні питання не стоїть на порядку денному, хто буде президентом у 2010 році. В нас на порядку денному йде питання, як стабілізувати економічну ситуацію в Україні, і на це повинні всі працювати, починаючи від БЮТа і закінчуючи комуністами, тому що вони всі обрані в парламент українським народом.

- Півроку тому Віктор Андрійович казав: "Балога - це я". Сьогодні і нині так?

- Якщо я вам скажу, що треба спитати президента, це буде неетично з мого боку, а з другої сторони хочу сказати, що ті стосунки, які склалися між президентом і його Секретаріатом, і Балогою - я вважаю, що вони якісні. Але щоб дати оцінку в повному обсязі, чи Балога - це Ющенко, а Ющенко - це Балога, я вважаю, що це не моя компетенція і, по крайні мірі, це нещиро з мого боку давати на ці питання відповіді.

 

17 листопада 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини