Держкомнацрелігій: русини - не окремий народ, а субетнос української нації. Такий, як і гуцули

(Мовою оригіналу)
Подкарпатские русины не могут быть признаны отдельным народом, поскольку являются субэтносом украинской нации.

Держкомнацрелігій: русини - не окремий народ, а субетнос української нації. Такий, як і гуцули

Соответствующие выводы опубликованы в «Вестнике» Государственного комитета Украины по делам национальностей и религий.

«По всем этнографическим и лингвистическим признакам русины являются органической составляющей украинской нации, то есть, ее субэтносом (этнографической группой, такой как и гуцулы, лемки, бойки)», – утверждают украинские чиновники.

В Госкомнацрелигий также решили вступить в дискуссию с омбудсменом Ниной Карпачевой, которая высказывалась за признание русинов отдельной национальностью.

«Утверждение госпожи Карпачевой о русинском «признанным мировой славистикой языке» достаточно дискуссионное», – пишет «Вестник».

Издание также напоминает, что во время последней переписи населения в Закарпатской области русинами себя назвали 10.2 тыс. граждан.

«Но это не значит, что русины отрицают свои украинские корни. Среди них явно есть и те, кто считает русинскую национальность отдельной от украинской, но и есть такие, что уверены, что имеют двойную идентичность – украинцы-русины», – утверждают в Госкомнацрелигий.

Чиновники также подчеркивают, что во всех 13 районах Закарпатской области официально действуют русинские организации, существуют 27 воскресных школ, где учат русинский язык, литературу и культуру. Кроме того, за годы независимости проведено 20 фестивалей русинской культуры и 30 выставок, отчитываются в Госкомнаце.

Тем не менее, подчеркивается в «Вестнике», «было бы опасным превращать это движение в искусственное по созданию отдельной национальности, как это делают некоторые представители так называемого русинофильства».

© 2008, «Новый Регион – Киев»

Анна Сергеева, "Новый Регион"
05 листопада 2008р.

Теги:

Коментарі

Умный 2008-11-11 / 13:27:00
Обращение к Евгению: не, ну если наша прародина - Киевская Русь, то тогда уж скорее русские - субэтнос украинской нации

Евгений,Киев 2008-11-11 / 12:00:00
Обращение к "ураинцам"! Раз на то пошло,то украинцы-это субэтнос русской нации!!!

Ruthenian 2.0 2008-11-11 / 11:40:00
Русини – частина українського народу. До сьогодні ця стародавня назва українського народу зберiглася на Закарпатті і є назвою для всіх мешканців Карпатської України. Сидор і Ко. рейдерським нападом «приватизували» iм’я «русин» та встановили на «русинів» свою монополію як на назву якогось вигаданого народу, окремого від українців. Сидор і Ко. оголошує зрадниками всіх русинів, які не підтримують його божевільні ідеї. Але я хочу запитати: Чому русин котрий визнає себе українцем, є зрадником? Кого він зрадив? Балогу з його грошима та Сидора? Яку державу мріє створити Балога та Сидор? Невизнану державу-гетто? Чи бували ви в ПМР? Я був. Невизнана держава-тюрма з бандитськими «понятиями», вся влада в якій належить кільком родинам - прості люди згодні вже приєднатися хоч до Молдови, хоч до України, хоч до Росії, хоч до кого, крім Румунії – бо «ромини» залишили по собі просто жахливі спогади, але позбавитися своєї «виборної» влади неможливо. Просилися злидні на три дні та вигнати не можна. Що далі після проголошення незалежності Подкарпатської Русі? Навіть Південну Осетію та Абхазію крім Росії визнала тільки Нікарагуа, обіцяли, але так і не визнали Білорусь, Венесуела та Сомалі. Створити державу-гетто та радіти, що її визнає Південна Осетія, Абхазія та дай Боже Сомалі? То може Сомалі по-перше вгамує своїх пиратів та тільки по-друге полізе визнавати іншi народи та держави. Поміч з-за кордону? Як казав Остап Бендер «Заграница нам поможет». Так, дійсно, ми знаємо про можливості армії однієї сусідньої країни щодо захисту своїх співвітчизників, але я однаково не хочу ані раптово прокинутись громадянином Подкарпатської Русі ані громадянином Росії. Тобто повертаємось до початку. «Русини – субетнос українського народу» – кажу я, ні, «русини – це окремий народ», кажуть інші. За таких умов нема місця для діалогу, тільки для чвар. То що ми маємо як наслідок цих чвар? Що сталося у Польщі та Словаччині після зомбіювання тамтешнього східнослов’янського населення: «Ви не українці, ви не українці, ви не українці, ви – окремий народ». Русинами, або русинами і лемками (ще одним окремим, навіть від русинів народом у Польщі) залишилися меньш ніж 5%, більшість стала поляками чи словаками… Вихiд – винести за «дужки» питання етнос-субетнос та спiвпрацювати з усiма русинськими установами, якi стоять на ґрунтi української державностi. Ми можемо розмовляти різними мовами, але якщо ми відчуваємо себе українцями – то ми сила, тому нам і заважають бути разом!

трибунал над самозванцями 2008-11-08 / 19:53:00
Сойм подкарпатских русінов - зборище злодіїв та провокаторів.

anti-sovok 2008-11-08 / 16:40:00


ЖЕЛТО-ГОЛУБОЙ Совок:

В нашей стране совок продемонстрировал завидную способность к мимикрии: он научился прикрываться флагом независимой Украины и демократическими лозунгами. И в результате стал еще лицемернее и отвратительнее.



Совок не способен конкурировать, поэтому вынужден запрещать, ограничивать и навязывать. Совок не расположен к дискуссиям, поэтому охотно цепляет на оппонентов уничижительные ярлыки: "агенты Запада", "безродные космополиты", "украинофобы"…

ПРАВДА. 2008-11-08 / 13:35:00
Сидор хоче крови.

ПРАВДА. 2008-11-08 / 13:33:00
А с чего буря в стакане?

"Конгресс" - отца Сидора не законный. Загвоздка выходит.


В решении Сидор пишет ,что делегаты решили. А вопрос откуда взялись те делегаты кто их туда делегировал?

Собрались родственники и кучка купленых людей. Дайте мне денег я в два раза больше делегатов соберу.

Решения конгресса Сидор в последний момент подсунул.

Никто толком и не знал ,что он подписывает.

русин+ 2008-11-07 / 12:02:00
Оранж, ви цинік! Це задокументовано при обговоренні на сайті. Я тричі впіймав вас на брехні – і кожного разу ви, плазуючи перед поліцейським режимом (його завдання: Не пущать!), пробуєте викручуватися.


Ви не оранж, а Яблуко з української яблуні. (яке далеко від яблоні не впаде!).

русин+ 2008-11-07 / 09:57:00
Ось так вже пробувалося легалізувати кошти. Тоді угорське лоббі, до речі, приховавшись за спини русинів, пробувало лобіювати кошти з Угорщини хоча б на культурні цілі.



13:27:47

ГАЙДОШ І.Ф.

Шановні колеги! Шановні радіослухачі! Іштван Гайдош, виборчий округ номер 72, фракція СПУ.

На даний момент проходить активний процес по удосконаленню чинної редакції Закону України "Про національні меншини в Україні". Старт цій роботі було покладено ще 3 роки тому, коли був внесений в парламент проект нової редакції даного закону. За цей час законопроект був підтриманий учасниками численних громадських обговорень. Враховуючи те, що законопроект за своєю суттю повністю орієнтований саме на європейський стандарт у даній сфері в переважній частині на рамкову Конвенцію Ради Європи про захист прав національних меншин, лунські рекомендації, рекомендації ПАРЕ 12.01 від був підтриманий і експертами Ради Європи. Не оминули увагою законопроект і мої виборці, які кількістю понад 20 тисяч підписів минулого року підтримали наш законопроект. В результаті такого широкого обговорення законопроект переніс уже 3 редакції. Як і будь-який документ, даний законопроект не є ідеальний, але на прийняття в першому читанні заслуговує безумовно, оскільки серед іншого порушує проблему екс-територіальних національно-культурних автономій, як форму самоорганізації національних меншин, містить гарантії щодо використання мов національних меншин в місцях їх компактного проживання. Йдеться й про можливість національних меншин отримувати закордонну грошову допомогу. До речі, необхідність його прийняття пов'язана із проблемою невизнання в Україні русинської національності, оскільки містить чіткі ознаки того, що група осіб з відмінними мовними етнічними та культурними особливостями є національною меншиною. В цьому, здавалося би узгодженому на всіх рівнях законодавчому процесі є і певні труднощі. Нещодавно я отримав урядовий висновок, автори якого несподівано заперечили присутність у законопроектів вищеперерахованих прав і свобод людини. Несподіваним є і те, що заперечення викликали самі ті норми законопроекту, які практично один в один продубльовані з тексту згаданих документів Ради Європи...

русин+ 2008-11-07 / 09:50:00
Оранж,це ваші слова (див. нижче)? Вони підтверджуються законодавчими актами держави?

Цитую вас:

"А з приводу фінансової допомоги "з-за бугра", то хто вам не дає її легалізувати? Власна жадоба, бажання дерибанити в потемках? А держава тут до чого?

Б"юся об заклад, що якби розподіл спонсорських коштів а "русинство" раптом з якоїсь причини став легальним і прозорим, то в суттєвої частини "русинських" лідерів одразу ж зникло би бажання боротися за "русинську" ідею"!


Відповідь, Оранже, буде далі. Прозвучить вона із сесійного зала Верховної Ради: ЗАСІДАННЯ СОРОК П’ЯТЕ, 3 червня 2005 року, 10.00 година. Веде засідання Голова Верховної Ради України ЛИТВИН В.М.

orange 2008-11-06 / 23:56:00
2 русин+



...з неприхованою русинською (українською) свідомістю та любов’ю до рідного діалекту русинської (української) мови

жопоросс 2008-11-06 / 23:45:00
жопороссы поддерживают русинов ФСБ!!!!!



вместе будем строить Великую Россию и могучую Жопороссию!!!!!!!!!

русин+ 2008-11-06 / 23:40:00
Оранж, ви – Штірліц!!! З прихованою русинською самосвідомістю та любов’ю до рідної русинської мови?


orange 2008-11-06 / 23:22:00
Ко ти повів таку глупость? Сисе буде фольклорний фестиваль не Наддніпрянської, а Закарпатської України

русин+ 2008-11-06 / 23:17:00
Оранж, а як буде фестиваль називатись – український фольклорний фестиваль "Червона троянда"? Тоді, будь ласка, мерщій на Хрещатик! (виправленому вірити!)

русин+ 2008-11-06 / 23:14:00
Оранж, а як буде фестиваль називатись – український фольклорний фестиваль "Червона троянда"? Тоді, будь ласка,мерщій на Хрещпатик!

orange 2008-11-06 / 22:18:00
2 русин+



Цинік і брехач ви, а не я.



Бо ООН як організація ніколи не давала Україні вказавок з приводу визнання "русинів". А комітети роздавати вказівки неправомочні. Тим більше, безглуздим було б втручання в цю НЕРАСОВУ справу комітету з РАСОВОЇ дискримінації. Зрештою, ви не приведете мені навіть копії відповідного документу. Бо те, що я бачив на "русинських" сайтах - повна лажа. Це по-перше.



По-друге, в моєму пості немає слів "ніколи не вИзнає", в мене є " не визнаЄ". З наголосом на останньому складі і в теперішеьому часі. Невизнання це зафіксоване щонайменше в кількох документах, і найсвіжіший з них той, який ми, якщо ви це забули, зараз коментуємо.




По-третє, ні Україна як держава, ні її Президент не зобов"язані ніде говорити на проблему, яка існує виключно в головах кількох ностальгуючих москвофілів і мадяронів похилого віку і ще кількох агентів пливу чужих держав.



А з приводу фінансування Держкомнацрелігій "русинського" фестивалю - всі претензії до них. Офіційна інформація з цього приводу - на їх сайті.



До речі, на їх місці я б вас не фінансував, а фінансував би УКРАЇНСЬКИЙ фольклорний фестиваль "Червена ружа". Отоді ви би мали хоч якісь підстави відкривати рот...:))))))))))))

русин+ 2008-11-06 / 22:08:00
Оранж, мені сподобалася ваша думка "з приводу фінансової допомоги "з-за бугра". Вона настільки універсальна, що її вдасться неодноразово застосувати по відношенню до найширшого спектру українських грантоїдів. І не тільки. Вибори не-за-баром! Президенту, як і в 2004 році, конче потрібною буде допомога Америки. А тут-як-тут Оранж із своєю порадою: Пане президенте, "легалізовуйте грошові потоки, а СБУ відслідковуватиме, що з них використовуватиметься на благородні цілі, а що - ні!"


До речі, оранж, чи не могли б ви запитати у Госкомнаца, про які такі 30 русинських виставок вони там балакають? Може, йдеться про щорічні міські ярмарки? Та ні, йдеться про балогівські фестивалі вина в Мукачеві! Це точно – русинські. От якби горілка рікою – то це українські, а якщо вино – це (набізувно! – перебачте за русинське слівце)русинський сепаратизм!!!

трибунал над самозванцями 2008-11-06 / 21:11:00
Кілька змацкалізованих хамів хочуть присвоїти етнонім русини.

русин+ 2008-11-06 / 15:25:00
Оранж, ви цинік! На якому міжнародному форумі Україна категорично заявила (за вашою класифікацією – "чесно зізналася"), що ніколи не визнає народ русинів? Чи ви бачили текст відповіді України комітету з расової дискримінації ООН (саме ООН!), який зробив попередження Україні щодо невизнання русинів та "рекомендував" це зробити? Чи може президент України на саміті якомусь озвучив, що в його державі русинів немає? Та ні, весь час відтягують відповідь: то не в той орган русини звернулись, то це не їх компетенція, то ще треба провести круглі столи, то – почекайте, в Ужгород приїде комісія Верховної Ради довивчити цю проблему... 20 років брехні.


Оранж, вам є в кого повчатись цинізму. Спочатку ви заявили, цитую:"Той же Держкомнац фінансує "русинський" фестиваль "Червена Ружа""! А коли вас впіймали на брехні,що ніхто не фінансує в Україні русинський фестиваль, ви швидесенько перефарбувались та почали твердити: "Правильно, що фестиваль "Червена ружа" проводиться як фольклорний: бо це фольклор не виключно жменьки "русинів" Закарпаття, а й понад мільйона закарпатських українців"!

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини