Суд повернув довіру Тернопільському "губернаторові" ужгородцеві Юрію Чижмарю

Вчора набрала чинності ухвала Тернопільського окружного адміністративного суду, що припинила рішення 16 сесії обласної ради про недовіру Тернопільському губернаторові Юрієві Чижмарю. У рішенні сказано, що суд повторно повернеться до розгляду скарги депутатів «Нашої України» і УНП після завершення розслідувань, що ведуться зараз обласною прокуратурою і УСБУ.

Юрій Чижмар
Юрій Чижмар

Підставою для оскарження сесійних рішень стала участь у засіданні 10 депутатів, позбавлених повноважень, і махінації з системою голосування «Віче», які нібито мали місце.

«Служба безпеки перевірила й підтвердила, що 22 жовтня за недовіру губернаторові Юрієві Чижмарю голосували двоє депутатів БЮТ, які насправді перебували в цей час за кордоном, тобто практично вони не могли голосувати» – підкреслив голова обласної організації партії «Народний союз «Наша Україна» Петро Мандзій. Крім того, Мандзій зауважив, що ухвала суду поставила під сумнів правомірність всіх рішень, прийнятих облрадою, починаючи з 10 січня цього року, оскільки ще в 2007 р. на загальнопартійній конференції «Наша Україна» вивела зі свого складу 10 депутатів, які покинули блок НСНУ і створили фракцію «Національний вибір» (НВ), по суті, прилучившись до БЮТ.

Тервиборчком ухвалив відповідне рішення, проте керівництво облради, що складається переважно з представників БЮТ, до сьогоднішні відмовляється його обприлюднити.

«Питання про недовіру мені не стояло на порядку денному сесії. Навіть не згадуючи про етичний бік таких дій, виникає чимало запитань щодо законності рішення. Це було проявом елементарної помсти за принципову позицію обладміністрації з кадрових та інших питань» - упевнений губернатор Тернопільщини.

Юрій Чижмар нагадав, що він висловлював протест з приводу призначення начальником управління екології облради Олега Миколенка – сина голови Тернопільської облради Михайла Миколенка. Ішлося й про інші призначення, наприклад, Олега Вітвіцького (БЮТ) – на посаду заступника голови облради, а Ігоря Романківа (теж БЮТ) – головою КРУ області.

Не дивно, що один із ініціаторів голосування за недовіру голові обладмініністрації, голова обласного Контрольно-ревізійного управління Ігор Романків (депутат облради від БЮТ) відмовився коментувати ухвалу суду. «Я не бачив ухвали окружного суду і знаю про неї лише з чуток. Мені не зрозуміло, чому депутати звернулися до окружного, а не до Тернопільського міськрайсуду. Вони що, зазнали матеріальних збитків? Ситуація дуже перемудрована, тут і коментувати нічого» - сказав він.

Раніше, 20 жовтня, напередодні 16 сесії, до Тернополя приїжджав голова підкомітету ВР Владислав Каськів. Причиною візиту стало звернення голови фракції НУ в Тернопільській облраді Анатолія Токаренка, у якому йшлося про правомірність діяльності голови облради Михайла Миколенка. На прес-конференції Каськів пообіцяв: якщо факти, наведені НСНУ, підтвердяться, Верховна Рада може призначити в області вибори до обласної ради.

Передісторія конфлікту
22 жовтня під час сесії Тернопільської облради більшість (61 місцевий депутат) проголосувала за рішення про висловлення недовіри главі ОДА Юрієві Чижмареві. Рішення було ухвалено внаслідок звинувачення, пред'явленого керівником регіонального КРУ Ігорем Романківим, який одночасно є і депутатом від БЮТ. Він повідомив про незаконне використання бюджетних грошей, направлених на ліквідацію наслідків липневої повені. Сума зловживань, за його словами, перевищила 9 млн. грн.
Юрій Чижмарь назвав таке вирішення облради помстою за свою принципову кадрову політику.
Представники «Нашої України», які підтримують главу ОДА, звернулися до прокуратуру з проханням перевірити законність рішення сесії, а також до суду.
Але звільнити губернатора, якщо дотримуватися української Конституції, може тільки Президент. А оскільки Чижмар завжди був у хороших відносинах з Віктором Балогою, то навряд чи йому найближчим часом загрожує відставка. Навіть у разі відставки, говорять експерти, це місце все одно займе людина Балоги – тільки вже інша. І називають ім'я голови обласної організації «Єдиного центру» Сергія Тарашевського. Це впливовий місцевий бізнесмен.

«ПіК України»
04 листопада 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини