Нова можливість змін

Нині вся країна відчуває на собі згубний вплив, який політика може чинити на економіку. Адже економічна криза в Україні значною мірою зумовлена внутрішніми чинниками неекономічного характеру. Це треба чесно визнати. Серед вагомих причин – недалекоглядність уряду і його відверто популістська політика.

Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко прохіхікала початок кризи, свідомо не бажаючи помічати перші тривожні ознаки близьких проблем. Під її виборчі амбіції продовжувалося нарощування соціальних виплат. Нині за це розплачується кожний український громадянин.
Тепер всі сповна відчули на собі наслідки популізму, наслідки боротьби за виборчі рейтинги. Попри це, у Верховній Раді продовжується безглузда колотнеча.

І не треба внутрішні прорахунки пояснювати зовнішнім впливом! Світова криза лише загострила, каталізувала проблеми вітчизняної економіки і збільшила втрати, які лягли на плечі звичайних людей.

Економічна криза зачепила переважну більшість українців, оскільки боляче вдарила по середньому класу і найбільш незахищених верствах. Слід розуміти, що проблеми в економіці і вимушені заборони у фінансовій і банківській сферах створюють умови для соціальної дестабілізації.

Криза економічна тісно переплелася з парламентською, тобто політичною. Крім відсутності стратегічного бачення в керівництва уряду, вона знову підтвердила гостру нестачу в Україні справжніх політичних партій, які здатні сповна нести відповідальність за економіку, фінансову стабільність, соціальну захищеність людей.

Вузькопартійні інтереси (“все заради рейтингу!”), кон’юнктурщина, внутрішні усобиці призвели до того, що Верховна Рада шостого скликання опікувалася тільки собою: коаліцією заради влади, кулуарними інтригами, бійками в сесійній залі. Розпад парламентської більшості – це лише формальний діагноз хвороби безвідповідальності та деградації.

Тут врешті-решт необхідно ставити крапку. Суспільство потребує оздоровлення парламенту, відновлення авторитету законодавчої влади та нової якості її роботи.

На моє переконання, економічну та політичну кризи слід долати за єдиним, зрозумілим і прозорим планом. Це бачення, до речі, зафіксовано на недавньому засіданні Ради національної безпеки і оборони, де було схвалено комплекс заходів по виходу з економічної кризи і підтверджено необхідність проведення дострокових парламентських виборів як засобу подолання політичної стагнації.

Не треба багато слів, тим більше галасу. Нам потрібно, насамперед, відновити економічний порядок. Але уряд популістів не здатний це зробити. Тут до діла має стати уряд економічних прагматиків. Саме він спокійно й упевнено зможе взяти ситуацію під контроль.

Криза дає шанс розпочати активні дії з кардинальних змін у економіці. Українська економіка вже не може функціонувати за рахунок косметичного ремонту – потрібне капітальне оновлення всієї системи. Почати потрібно з перспективних галузей – металургії, машинобудування, АПК, будівництва.

Для системних економічних перетворень необхідне політичне перезавантаження. Дострокові парламентські вибори – інструмент для досягнення цієї мети, оптимальний демократичний шлях до неї. Нинішня абсурдна ситуація не може бути законсервована, оскільки це не створює жодної нової якості – ані політичної, ані економічної.

Підкреслюю: вибори – інструмент, а не самоціль. Є й альтернатива – формування нової парламентської коаліції. Якщо така можливість існує, то, будь ласка, шановні народні депутати, скористайтеся нею. Якщо ж її немає, то треба діяти так, як записано в Конституції. А отже, після розпаду коаліції повноваження мають скласти і Голова Верховної Ради, і Прем’єр-міністр. Далі мають відбутися вибори і формування нової більшості та Кабінету Міністрів. Принаймні, це чесний і відповідальний підхід.

Яким шляхом треба рухатися далі?

Очевидно, що недієздатність парламенту, розпади коаліцій, урядова профанація спричинили тотальну хаотизацію політики, державного управління, економіки. Всеосяжний політичний популізм викликає у людей зневіру в державу. Суспільне розчарування в політиках, у слабкій владі ставить під загрозу існування демократичної моделі управління.

Парламентська республіка у нинішніх реаліях генерує хаос та підриває стабільність. Єдиний вихід – це повернення до президентсько-парламентської республіки, з сильною президентською владою, з чітким визначенням повноважень виконавчої та законодавчої гілок. На моє тверде переконання, в умовах економічної кризи та хаосу управління лише Президент може бути гарантом стабільності та незаангажованим координатором всіх політичних і суспільних процесів у державі.
Віктор Балога, глава Секретаріату Президента України
31 жовтня 2008р.

Теги:

Коментарі

hellveen 2008-11-12 / 22:45:00
і як не соромно редакції сайту класти такі замовні і відверто заангажовані політичні матеріали?..


скотилися гірше нікуди..

gterf 2008-11-05 / 22:07:00
Янык, тоже молчал!!!! А потом как рот открыл, так все и оху....

Юрій 2008-11-03 / 16:06:00
Стовбур влади - не президентська чи прем"єрська інституція чи посада. Стовбур влади - "владение", а жодна з нинішніх інституцій не вододіє ні фінансовими, ні майновими, ні людськими ресурсами країни, отже не управляє ними. Через силові, фіскальні структури в деякій мірі впливають на процеси, однак повальний непрофесіалізм у всіх інституціях та рівнях не дозволяє застосувати принципи управління навіть до процесів. "Розруха", криза в головах еліти...

Погляд 2008-11-03 / 14:13:00
А Вітюша десь правий! Сьгоднішня влада нагадує дерево-мутанта, де кожна державна інституція висить на гілляці (пардон, на своїй гілці влади), а ці гілки підвішені в повітрі, бо стовбур дерева (президенську інституцію) вирубали на корені. Спасибі Морозу за ініціативу по реформуванню структури влади та втілення її в життя. Така парламентсько-президентська структура влади по-українськи нічого окрім хаосу в державі не генерує.

Фігляр 2008-11-02 / 21:51:00
Кить про інтер кажете та виділисьте як Ющенко як ЦАР сидів.

Булави ли не хватало:)

Іван 2008-11-02 / 12:03:00
Оранже, повіч дашто за Балогу.

orange 2008-11-01 / 20:17:00
Точно, вчора на "свободі слова на Інтері" Юля почувалася не в своїй тарілці: в економіці - ні в зуб ногою, а популізм - не проходив.

Таня 2008-11-01 / 13:12:00
Балога двох слів сказати не може - це факт. за весь час, що він у політиці - жодного нормального виступу ми не бачили. все му-у-у да му-у-у.

для чого ця стаття взагалі? йому свій рейтинг всеодно ніколи не підняти!!! всі давно знають, що це за три брати.

Саша 2008-11-01 / 11:49:00
вчора на каналі Інтер в прямому ефірі було видно, що Юля без заготовок нічого в економіці не розуміє, все старі та заїжджені цитати. А Ющенко - молодець, рейтинг підняв на кілька пунктів.

дені 2008-10-31 / 22:02:00
Кусі, а твоя Юлька сама статті пише?

orange 2008-10-31 / 21:46:00
Оживилися, юлики? :)))))))))

Кусi 2008-10-31 / 21:34:00
Цiкаво, хто цю статейку йому НАПИСАВ ? Ви хочете сказати, шо вiн з своею сiльською освiтою i дипломом торгiвця (купленим за шовдарi i сливьянку) може звязати так складно хоча би три речення ?

свуй 2008-10-31 / 21:23:00
Урод балога, всі проблеми від нього шизофреніка.

Народ 2008-10-31 / 19:56:00
...медведчук відпочиває! Спочатку створив проблеми - тепер їх розрулюює. Провокатор !!!

иванна 2008-10-31 / 18:51:00
Вот я помню какм еще г. Балога был губернатором и крал немерено. Погубил, в часности, кирпичный завод.А теперь благотворительные акции проводит. Деньги, чай, на выборы из наших карманов.

НОВИНИ: Політика

11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
22:16
/ 31
В Ужгороді "слуги" "протиснули" призначення керівником комунального парку "ріднозакарпатського" "опоблоківця" Молнара
15:21
/ 5
"Ужгородець" Шуфрич отримав нову підозру – за фінансування Росгвардії у Криму
» Всі новини