— Ганьбіться таке казати, що ви оцю смакоту ніколи не куштували, — мовила продавщиця Ірина, подаючи мені кілька ягід для дегустації. - Вона ж росте у наших горах. Брусницею її називають. Користь від неТ дуже велика. Ці червоні ягідки вельми поживні, бо вітамінів тут чимало і на смак вони дуже приємні.
А ще фруктози, глюкози, сахарози та органічних кислот тут ціла купа, — згодом уже сам довідався. Корисне навіть листя кущів цієї рослини. Зокрема, його використовують при каменях у нирках, жовчному міхурі та при захворюваннях печінки. Добре споживати її і при ревматизмі, подагрі та хворобах шлунка.
Ось, приміром, пані Ірина збирає брусницю на полонині Лисій. Займатися цим наразі вигідно, бо за день можна набрати до 8-10 літрів. А хто має гребінь (спеціальна чесалка, якою ягоди зчісують з кущиків), то й усіх 20 і навіть 25 літрів. Чоловік моєї співрозмовниці ще минулоріч зробив два таких нехитрих «пристрої». Тепер ця літня пара мукачівських пенсіонерів стабільно два рази на тиждень йде по ягоди. За сезон вони заробляють до двох тисяч гривень.
Заготівельники ж платять збиральникам по 10 гривень не за літр, а за кілограм. Це невигідно. Найкраще збувати ягоди в санаторіях та на турбазах. Там ці вітаміни розходяться «на ура!», бо відпочивальники беруть не торгуючись. «Шкода тільки, що туристів зараз у Волівці нема, — скаржиться горянка, — не треба було би, як ото зараз, час тратити на поїздку в Мукачево».