Марія Бадида: "Понад 90% всіх поступлень платежів до бюджету надходить внаслідок добровільної сплати податків"

Сьогоднішнім гостем редакції є Марія Петрівна Бадида, начальник ДПІ в м.Ужгороді. Про податки і не тільки тема зустрічі.

– Маріє Петрівно, у зв’язку з соціальною напругою сьогодні на податкові органи покладені досить напружені завдання по наповненню дохідної частини бюджету. А чи можна у зв’язку з цим говорити про посилення тиску на платників податків, адже основне призначення податкової служби – фіскальне?
– Як доводить практика, понад 90% всіх поступлень платежів до бюджету надходить внаслідок добровільної сплати податків. Тобто надходження податків за рахунок контрольно-перевірочної роботи, стягнення податкової заборгованості не є такими аж значними. Податкова інспекція Ужгорода в цілому за місяць збирає до бюджету близько 35 млн. гривень. Враховуючи те, що в нашому місті превалює малий та середній бізнес, ця сума є значною. Загалом за 8 місяців поточного року ДПІ в м.Ужгороді було зібрано до Зведеного бюджету майже 304 млн.гривень, або на 138 % більше, ніж за відповідний період минулого року. Найбільші суми приросту дають бюджетоутворюючі податки – податок на прибуток, податок на додану вартість, податок з доходів фізичних осіб та акцизний збір.
– Наскільки виправданими, на вашу думку, є закиди, що ріст надходжень пов’язаний з ростом у країні інфляції?
– Я не зовсім погоджуюсь з такою точкою зору. Розглянемо, до прикладу, такий бюджетоутворюючий податок, як податок на прибуток. При оподаткуванні податком на прибуток береться до уваги чистий дохід підприємства, який визначається шляхом зменшення валового доходу на суму понесених витрат. Проте при підвищенні цін зростають як доходи підприємства, так і витрати. Що стосується податку на додану вартість, то прямого зв”язку між інфляцією і рівнем збору „внутрішнього” ПДВ немає. Не впливає інфляція і на податки, де ставки є фіксованими – акцизний збір, єдиний і фіксований податки, податок з власників транспортних засобів тощо. Водночас, повністю заперечувати зв’язок між інфляцією та збором податків не можна.
– Який стан справ з наповненням місцевої казни?
– За січень-серпень до місцевого бюджету надійшло близько 141 млн.гривень, з яких до бюджету міста поступило 107,5млн, що на 131,7% перевищує минулорічні показники. Звичайно, ці суми не покривають всіх потреб ужгородців, тим більше, що наближається опалювальний сезон і зростуть видатки на житлово-комунальну сферу. Але така проблема існує по всій Україні, коштів саме в місцевому бюджеті катастрофічно не вистачає, що зумовлено надмірною централізацією всіх надходжень.
– Нещодавні зміни в звітності з податку на додану вартість, а саме – подання розшифровок податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів викликали цілий ажіотаж серед бухгалтерів та керівників фірм. Чим зумовлені такі зміни і чи дали вони щось для покращення наповнюваності бюджету?
– Змін з податку на додану вартість податківці чекали вже тривалий час, адже давно говориться, що цей вид податку є „кримінальним”, наявні різноманітні схеми його незаконного відшкодування з бюджету. Система подання розшифровки податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів з ПДВ дозволяє оперативно виявляти злочинні схеми ухилення від сплати податків та ефективніше зібрати необхідну доказову базу щодо незаконно заявлених до відшкодування сум. Сьогодні на рівні уряду говориться про введення в податкове законодавство солідарної відповідальності для тих підприємств, котрі користуються послугами т.зв. „податкових ям”, тобто фіктивних фірм. Йдеться про те, щоб поставити заслін таким діям, коли підприємство виробляє і продає продукт в одній області, а всі господарські операції здійснює через іншу, далеко не сусідню. Добре, що у зв’язку з переходом на подання податкової звітності в електронному вигляді всі ці схеми легше відслідкувати.
– Постійні нарікання на цей вид податку з боку і фахівців-економістів і звичайних бухгалтерів. Дехто навіть говорить про те, що ПДВ – є кримінальним податком. Чи передбачений цей вид податку проектом Податкового кодексу і чи бачите ви йому якийсь пріоритет?
– Безумовно, податок на додану вартість передбачений проектом Податкового кодексу. Адже цей вид податку складає основу податкової системи будь-якої європейської країни, і якщо ми прагнемо до європейського союзу, то не можемо від нього відмовитись. Інша справа, що в тому вигляді, яким є ПДВ сьогодні, таким і залишається і в проекті Податкового кодексу. На мою думку, цей вид податку потребує докорінних змін. Так, ставку 20% необхідно диференціювати в залежності від об’єкту оподаткування. Один товар чи послуги необхідно оподатковувати за ставкою і 30%, а для іншого і 5% достатньо. Також необхідно змінити і порядок адміністрування ПДВ. Хоча вже сьогодні система подання податкової звітності і реєстрів податкових накладних через Інтернет значно спростила роботу податківців у напрямку автоматизації перевірок поданої звітності, зменшила черги до податкового органу.
– Останнім часом почастішали рейди податківців, обстеження місць підприємницької діяльності, приватних перевізників. Чим це зумовлено?
– Проведення позапланових рейдів, перевірок ринків зумовлені доведеними урядом завданнями щодо відслідковування цін на ринках, в магазинах та супермаркетах на продукти першої необхідності. На сьогоднішній день ціни не регулюються на жодні товари і зрозумілим є те, що при дефіциті якогось виду продукції реалізатори кладуть максимальні націнки, які інколи сягають 100% від закупівельної вартості товару. Така спекуляція б’є в першу чергу по кишені звичайних громадян, штучно сприяє нарощуванню інфляції. Уряд не може не реагувати на таку ситуацію, тому нам доводиться систематично моніторити ціни на соціально значущі продукти – хліб, олію, цукор, м’ясо-молочні вироби та паливно-мастильні матеріали. Звісно, паралельно проводиться перевірка дотримання підприємцями касової дисципліни, оформлення найманих працівників та інших вимог податкового законодавства.
– А якою є результативність роботи в напрямку виявлення фактів одержання зарплати „в конвертах”? Ні для кого не є секретом, що поширеним явищем по всій Україні є відродження виплат працівникам у тінь.
– З початку року працівниками управління оподаткування фізичних осіб виявлено 317 фактів незареєстрованої робочої сили. Ця цифра є надзвичайно малою, але низька результативність перевірок фактів виплати заробітної плати „в конвертах” зумовлена певними прогалинами в податковому законодавстві. Так, щоб довести такі зловживання, необхідно зафіксувати сам факт одержання зарплати по „без налу”, скласти протокол порушення, тобто такий працівник сам має бути згоден на таке. На сьогодні податківці не мають право застосовувати непрямі методи при перевірках суб’єктів господарювання, як це було раніше, тому частина зарплати українців відходить у тінь. З іншого боку, проблема і в психології наших громадян, які легко погоджуються з нечесними роботодавцями, зовсім не думаючи про завтрашній день.
– Останнім часом громадськість звертає увагу державних структур на потреби людей з фізичними вадами, яким також часто необхідно звертатись до органів державної влади. Як податкова міста сприяє полегшенню звернень таких громадян?
– Так, проблема в цьому напрямку є, адже приміщення податкової інспекції не пристосоване для людей з особливими потребами. Але ми працюємо в цьому напрямку разом з адміністративно-господарським відділом. Незабаром біля інспекції буде виділено одне паркувальне місце для паркування автомобілів для інвалідів, облаштовано пандуси. Крім того, на першому поверсі біля податкової буде працювати громадська приймальня, де громадяни з особливими потребами зможуть одержати увесь спектр послуг, які надає податковий орган – від консультативної допомоги до одержання будь-якої довідки, яку уповноважена видавати податкова.
– Маріє Петрівно, ви є також головою бюджетної комісії Ужгородської міської ради, тому кому як не Вам знати всі тонкощі бюджетного законодавства. Нещодавно урядом на засідання Верховної Ради було подано проект бюджету на 2009 рік. Що нового передбачає новий фінансовий документ на наступний рік?
– Проект держбюджету на 2009 року, запропонований урядом у тому вигляді, в якому він є сьогодні, передбачає значне збільшення видаткової частини бюджету за рахунок детінізації всіх процесів, економічного зростання, приборкання інфляції. А це є запорукою зростання пенсій, соціальних виплат і заробітних плат. Крім того, бюджет України передбачає істотне покращення для місцевого бюджету через повну передачу певних доходів, які нині перераховуються в держбюджет. Зокрема, плати за ліцензію, державну реєстрацію, збір за спеціальне використання водних ресурсів загальнодержавного значення, частини податку на прибуток. Заплановано і введення податку на нерухомість. Водночас, частину місцевих видатків держава зобов’язується перекласти не держбюджет – утримання позашкільних закладів та дитячих садків, виплати окремих видів соціальної допомоги. Але проект бюджету ще має пройти слухання в Верховній Раді, де, можливо, зазнає докорінних змін.
– Згідно із законодавством, податок з власників транспортних засобів повинен спрямовуватись на ремонт та реконструкцію доріг. Сьогодні дороги Ужгорода залишають бажати кращого, проте водночас містом через велику кількість транспорту – не пройти, не проїхати. Чим зумовлена така ситуація?
– Так, податок з власників транспортних засобів спрямовується на ремонт та реконструкцію доріг. У рік поступлення цього виду податку становить близько 6 млн.гривень, з яких 30% направляється в державний бюджет, а в місцевому залишається 4,5 мільйони. Це мізерна сума коштів, якої вистачає на ремонт 4 кілометрів доріг, або аварійне замазування ям на центральних дорогах. Єдиною надією є виділення коштів у вигляді субвенцій з державного бюджету. В той же час, на першочергові потреби міста кошти виділяються. Так, сьогодні проводиться капітальний ремонт доріг на проспекті Свободи.
– Над чим сьогодні працюєте як депутатка Ужгородської міської ради?
– Працюємо наразі разом з розпорядниками кредиту над проектом бюджету міста, який незабаром буде прийнято на засіданні сесії. Крім того, необхідно підготувати до опалювального сезону житлово-комунальну сферу. Загалом, останні місяці року є завжди насиченими для депутатського корпусу, бо необхідно завершити бюджетний рік без заборгованості, вирішити невідкладні питання життєдіяльності ужгородців.

Розмовляла Андріана Ліврінц, Трибуна
22 вересня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини