Краще моря лише гори з термальними купелями

Спробуємо зорієнтувати наших читачів щодо цьогорічних новацій у цій приємній для всіх сфері — відпочинку.

38_geyser_200
38_geyser4_200
З року у рік спостерігається невтішна тенденція: за щасливі дні, проведені біля моря, доводиться платити більше. Не став винятком і цьогорічний сезон — відпочинок на морі значно подорожчав. Проте є й приємні моменти. За помірну ціну можна не лише поніжитися у теплій, ба гарячій воді, але й подихати чистим, настояним на живиці пралісів повітрям, втамувати спрагу ковтком цілющої водиці, помилуватись благоліпними гірськими ландшафтами. Щоправда, доведеться їхати не на море, а в Закарпаття, яке за природне багатство і красу часом порівнюють зі Швейцарією. Щоправда, є одна відмінність. Швейцарці зметикували й природні принади використовують сповна, збиваючи на цьому неабиякий капітал. У нас же, на жаль, й нині не вміють (не хочуть?) зужиткувати неоціненним скарбом для потреб людей.  Часто-густо через необізнаність. Власне цю інформаційну прогалину спробуємо нині заповнити.

ЦІЛЮЩА СИЛА ЗАКАРПАТСЬКИХ МІНЕРАЛЬНИХ ВОД

Срібна земля споконвіків славилася якісним санаторно-курортним оздоровленням (СКО). Історичні згадки про цілющі властивості природних вод зустрічаються в письмових пам’ятках XVI-XVII століть. Згадують звичайні земляні ями, заповнені мінеральною водою біля виходу на поверхню джерел, в яких лікувалися подорожні. Згодом у цих місцях виникали нехитрі водолікарні-купальні. На початку ХІХ сторіччя взялись за будівництво приватних пансіонів. Перші такі осередки оздоровлення з’являються в Лумшорах, відтак на базі мінерального джерела «Поляна Купель», що в селищі Поляна, пізніше на базі мінеральних вод «Маргіт», «Лугі-Ержібет» та «Панонія-Жофія» неподалік села Голубине. Оздоровниці «Синяк» і «Карпати». Трохи згодом почали функціонувати санаторії «Шаян», «Верховина» і «Гірська Тиса», «Сонячне Закарпаття» та «Квітка полонини».

Різноманітність ландшафтів (від гірських до рівнинних), різноманітна рослинність, велика кількість лісів, чисте гірське повітря, тепле літо, м’яка сніжна зима приваблюють тих, хто потребує відновного лікування та відпочинку.

Але найціннішим елементом рекреаційного потенціалу краю є наявність унікальних природних мінеральних вод практично всіх бальнеологічних груп, які на сьогодні використовуються для лікування.

За інформацією представництва ЗАТ «Укрпрофоздоровниця» в Закарпатській області, нині оздоровниці краю пропонують: кардіологічну реабілітацію (санаторій «Карпати»), гематологічне лікування (санаторій «Верховина», післяопераційну гастроентерологічну реабілітацію (санаторій «Квітка полонини»), санаторне оздоровлення супутньої патології у вагітних (санаторій «Карпати»).

Щодо Закарпаття взагалі, то область володіє потужним потенціалом для подальшого розвитку медичної реабілітації в умовах санаторно-курортних закладів: осіб з наслідками перенесених гострих порушень мозкового кровообігу (санаторій «Карпати»), реабілітація посттравматичних станів і наслідків професійних уражень органів руху (санаторій «Синяк»). Передбачається подальший розвиток реабілітаційної ендокринологічної патології у дітей та підлітків (санаторії «Сонячне Закарпаття», «Поляна»). Реальною є також перспектива організації зон рекреативного післястресового відновлення після катастрофічних ситуацій природного та антропогенного характеру (санаторії «Карпати», «Поляна», «Шаян», «Верховина»). Слід вважати перспективним напрямок розширення показань за рахунок захворювань органів дихання шляхом впровадження методики лікування штучним мікрокліматом, аналогічним до мікроклімату соляних шахт.

Одним із перспективних напрямків питного лікувального використання найцінніших мінеральних вод Закарпаття є освоєння родовищ залізистих, залізисто-миш’якових, сульфідних та йодобромних вод.

На Закарпатті найбільш цінні залізисті мінеральні води представлені родовищами Келечинського та Ужгородського типів. Однак наявність заліза до 10 мг/л є характерною для більшості вуглекислих мінеральних вод Карпат. Лікувальна дія залізистих мінеральних вод «Келечинська», «Ужгородська», «Радванка» доповнюється сече- й жовчогінною дією, що сприяє виведенню з організму залишкових продуктів порушення метаболізму подібно до еферентних методів лікування.

Залізисто-миш’якові мінеральні води - це родовища Рахівського району, зокрема, родовища в селі Кваси. Мінеральну воду цього типу використовують для ванн у разі захворювань органів руху, нервової системи, серцево-судинних порушень.

Встановлено, що вуглекислі залізисто-миш’якові, хлоридно-гідрокарбонатно-натрієві води Закарпаття належать до високоефективних специфічних лікувальних вод з широким діапазоном лікувальної дії та рекомендуються для лікувально-профілактичного застосування як усередину, так і зовнішньо за низки захворювань.

Однією з перспектив питного використання сульфідних мінеральних вод Закарпаття є лікування хронічних професійних отруєнь важкими металами, а також деяких інших патологій. Зокрема, вважається, що це один із нешкідливих, доступних та ефективних заходів профілактики накопичення в організмі свинцю та інших важких металів - міді, ртуті, срібла, кадмію, полонію тощо. Перспективним є питне використання йодобромних мінеральних вод, які привертають до себе увагу в тих випадках, коли з лікувальною метою під час деяких захворювань застосовують препарати йоду та брому. Дуже помічною для людини є мінеральна вода «Соймівська», до складу якої входять, окрім кальцію (650 мг/л), такі мікроелементи, як залізо, мідь, цинк, кобальт, марганець, нікель, миш’як, ванадій. ДЖАКУЗІ ПОСЕРЕД ГІР

Нова Зеландія, Сахалін, Ісландія, Закарпаття. Що спільного? Виявляється, тільки цим куточкам світу природа подарувала унікальні цілющі термальні джерела, які є вельми перспективними для оздоровлення. Варикозне розширення вен, інші захворювання серцево-судинної системи, артрити, остеохондроз, наслідки травматичних ушкоджень - ось далеко неповний перелік недуг, що успішно лікують водою з цих джерел.

Основні запаси термальних мінеральних вод у Закарпатті зосереджені в 33-х водопроявах. Із шести родовищ сьогодні найширше можуть використовуватись і є перспективними: Берегівське (лікувально-оздоровчий комплекс «Закарпаття»), Боржавське, Іванівське, Косоньське (санаторій-профілакторій «Косонь»).

Найбільш популярними є природні азотно-вуглекислі купелі у басейні Берегового. Долаючи відстань понад тисячу метрів, джерело при виході сягає +55 градусів за Цельсієм. Тобто, якщо в звичайних басейнах воду підігрівають, то тут, навпаки, — остуджують.

Вода у басейнах Косоні незвичайна – жовто-коричневого кольору. Зі свердловини 16Т вона витікає з температурою 60—80 градусів. Поки доходить до поверхні, охолоджується до 38—40 градусів. За своїм складом вода біля села Косонь належать до високотермальних хлоридно-натрієвих вод середньої мінералізації. Вона схожа з водою всесвітньо відомого санаторію «Гайдусобосло» в Угорщині. Кажуть, що зараджує людям з недугами опорно-рухового апарату, наслідками травм кісток та м’язів, зцілює серцево-судинну та нервову систему, шкірні захворювання, сприяє виводити солі з кісток та нирок. В одному з басейнів вода має 38 градусів, у іншому – на три градуси холодніша.

Цікавим є й термельне джерело у Велятині Хустського районів. Тамтешнє термальне джерело притулилося до гірських схилів за півкілометра від в’їзду в село. У двоповерховій  споруді, в середині якої є сім ванн з мінеральною водою різного складу, оздоровлюються здебільшого іноземці - з Німеччини, Чехії, Угорщини, Литви та Росії. Українці, як не дивно, мало знають про ці цілющі купелі з природним вмістом йоду й брому (останній має заспокійливу дію). «Живицю» тут отримують зі свердловини завглибшки майже кілометр. Вода має температуру від + 45 до + 60 градусів за Цельсієм. Але перед наливанням у ванни її охолоджують до температури людського тіла.

Мінералізація тутешньої диво-води сягає до 100 г/л, тоді як морська вода має всього три грами. Завдяки цьому на людське тіло, що занурюється у велятинську ванну, закон Архімеда майже не діє, – воно тримається на поверхні води.

Заслуговує уваги відпочивальників ще одне  природне диво Карпат, неподалік від селища Солотвино. Учені мужі заявляють: мінералізація води в карпатському озері - від 73 до 275 г/л. У знаменитому Мертвому морі ця цифра досягає 300 г/л. Та й грязі у Солотвині своїми лікувальними властивостями не поступаються тим, що в ізраїльському морі. Грязьовими ваннами курс відпочинку душі й тіла не обмежується. Є ще соляні печери. Температура там завжди +22-22,5° С, вологість - 30-32%. А в повітрі кількість мікроорганізмів у 10 разів нижче, ніж на вулиці...
Іван Дмитрів, Закарпатська область, "Українське слово"
20 вересня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 2
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини