Віктор Балога: Через реалізацію протипаводкових заходів збитки Закарпаття від повені у 35 разів менші, ніж на Прикарпатті

Держава сьогодні докладає чимало зусиль для того, щоб ліквідувати наслідки природного лиха, що охопило територію Західної України.

Як повідомляє прес-служба Президента, про це заявив глава Секретаріату Президента Віктор Балога.

Віктор Балога: Через реалізацію протипаводкових заходів збитки Закарпаття від повені у 35 разів менші, ніж на Прикарпатті

«Головне сьогодні - врятувати людей, мінімізувати наслідки стихії. Але як колишній губернатор, я можу назвати ще один пункт - вжити вичерпних заходів для того, щоб трагедія не повторилася», - вважає Балога.

Область, яка постраждала найменше - Закарпатська - знаходиться у надзвичайно складних умовах. Гірський ландшафт значно посилює руйнівну дію паводків, які відбуваються там 3-8 разів на рік. І в цих умовах, збитки, понесені Закарпатською областю, у 35 разів менші, ніж Івано-Франківською.

Це стало результатом реалізації у 1999-2001 рр. низки протипаводкових заходів. Незважаючи на те, що рівень фінансування «Програми комплексного протипаводкового захисту в басейні р. Тиса у Закарпатській області на 2002 -2006 роки та прогноз до 2015 року» у подальші роки склав лише 40,7%, це дозволило утримувати захисні споруди у відносно задовільному стані і таким чином - уникнути значних збитків, впевнений керівник СП.

Водночас інші регіони України залишаються беззахисними перед стихією через недостатнє фінансування.

Стан виконання Комплексної програми захисту від шкідливої дії вод сільських населених пунктів і сільськогосподарських угідь в Україні у 2001-2005 роках та прогноз до 2010 року свідчить про її другорядність під час визначення пріоритетів у фінансуванні.

Так, фактично у 2001-2007 роках із державного бюджету заходи програми профінансовано на 324,7 млн. грн. із передбачених програмою 511,1 млн. грн., що складає 63,5%.

У 2008 році протипаводкові заходи, так само як і інші, направлені на запобігання природних катастроф, взагалі не фінансувалися. Сьогодні увага всіх зосереджена на паводку, але ж Урядом, наприклад, не забезпечено належний захист Херсонської області, яка є дуже вразливою перед підтопленням - чи не чверть області щороку опиняється під водою, переконаний Балога.

Ініціативи з місць ігноруються - так, саме неспроможність Кабінету міністрів протягом року розглянути Регіональну програму протипаводкових заходів щодо захисту населених пунктів та територій гірських районів Івано-Франківської, Львівської та Чернівецької областей на 2008-2012 роки призвела до різкого звернення президії Львівської обласної ради до Кабінету міністрів України та Львівської обласної державної адміністрації. Цей документ пройшов усі необхідні погодження на рівні органів місцевого самоврядування, але з грудня 2007 року «застряг» в урядових кабінетах.

Тривожним сигналом є те, що ситуація з фінансуванням, подібна до сьогоднішньої, вже була у 2005 році. Так само, тоді не відбувалося фінансування заходів, направлених на запобігання катастроф.

«Тому таке ставлення нагадує відомий вислів радянських часів - створюємо труднощі для того, щоб їх героїчно долати», - вважає глава СП.

«На моє глибоке переконання, піар-акції урядовців на місці стихійного лиха - зовсім не та робота, якої від них очікують люди. Якісне виконання своєї роботи, що принаймні повинне привести до повернення постраждалим даху над головою - на цьому має бути зосереджена увага Кабінету міністрів», - сказав Балога.

«Демонстрація надзвичайних зусиль по ліквідації наслідків нічого не варта, якщо не було здійснено необхідного для уникнення трагедії. Можливість передбачення проблеми є одним з найважливіших питань професіоналізму. Я сподіваюся, що такий професіоналізм проявить чинний уряд при визначенні пріоритетів фінансування у подальшому.

Є нагальна потреба у тому, щоб уряд спільно з місцевою владою розробив необхідну програму для розбудови протягом 7-8 років інфраструктури, яка б дозволила запобігти таким руйнівним наслідкам стихії: паводкам, підтопленням, зсувам, які ми бачимо сьогодні. Президент України закликає урядовців зробити необхідні розрахунки, розробити таку програму ще у 2008 році, здійснити заходи по залученню коштів не лише з Державного бюджету, але й інших джерел, з тим щоб вже з початку наступного року розпочати реалізації її заходів», - переконаний Балога.

Форпост
05 серпня 2008р.

Теги:

Коментарі

clan 2008-08-05 / 13:01:00
Повна чепуха ! Дякувати треба матінці - природі, яка цього разу пощадила Закарпаття!

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

14:52
/ 2
У Білках від незачиненої "буржуйки" в "ремонтному" гаражі загорівся мікроавтобус
11:32
В Ужгороді пожежні врятували від вогню будинок
13:00
У Сокирниці на Хустщині в Тисі виявили потопельника
23:23
У Мукачеві горіла закинута будівля колишньої тютюнової фабрики
11:30
У понеділок в Бобовищі на Мукачівщині вигорів гараж, а в Мукачеві – саманна "конюшня"
11:17
У Дюлі на Берегівщині горів будинок
11:49
За вихідні на Закарпатті ліквідували 7 загорань сухостою і сміття, в Нижніх Воротах врятували аптеку
10:53
У Богдані згорів будинок, у якому приймав ванну чоловік, що наглядав за власністю сусіда-заробітчанина
19:11
У Перечині вигорів цех готової продукції деревообробного підприємства
17:37
/ 1
У "наркоп'яному" зіткненні вантажівки та легковика в Заріччі одна людина загинула, ще двоє травмовані – офіційно
11:47
У Заріччі Хустського району зіткнулися легковик і вантажівка, є постраждалі
10:47
У Тересві на Тячівщині під час спалювання сміття отримали сильні опіки двоє працівників підприємства
10:39
У Липовці Хустської громади вигорів покинутий будинок біля лісу
16:53
Між Стеблівкою та Сокирницею на Хустщині Chery Amulet на швидкості врізався в дерево на узбіччі
16:41
На пожежі дачі в ужгородських Горянах отримав опіки рук 35-річний господар
16:27
/ 22
З'явилося відео з салону Audi Q5 безпосередньо перед смертельною ДТП на Слов'янській набережній в Ужгороді
14:52
У пожежі в житловому будинку в Берегові загинуло 19 котів, ще 40 врятували
11:58
У Білках горіла надвірна споруда, будинок поруч врятували
11:52
На Рахівщині відшукали заблукалого туриста, що заблукав на Говерлі. Пошуки його друга тривають
10:58
/ 4
В Ужгороді опівночі група молодиків на Audi на швидкості влетіла в дерева: двоє загинули на місці, ще троє – в реанімації
17:36
У Синевирі цілу ніч шукали 10-річного хлопчика, що втік після сварки з матір'ю
12:32
У Ясіні вогонь з надвірної споруди перекинувся на сусідську дровітню
11:43
/ 3
У Рахові жінка хотіла прийняти ванну, а загорівся будинок
22:28
У Лазах Тячівської громади через пожежу в мансарді прибудованого гаража вигорів також дах будинку
11:19
/ 2
Житель Нижніх Воріт втопився, долаючи Латорицю вбрід до свого будинку
» Всі новини