Майже 20 тисяч закарпатців на сьогодні отримали дозволи на малий прикордонний рух для поїздок в Угорщину

Майже 20 тисяч мешканців області на сьогодні отримали дозволи на малий прикордонний рух для поїздок в Угорщину. Україна підписала угоди про місцевий прикордонний рух із трьома європейськими країнами-сусідами. Вже у вересні закарпатці зможуть їздити і до Словаччини за подібними дозволами.


Майже 20 тисяч закарпатців на сьогодні отримали дозволи на малий прикордонний рух для поїздок в Угорщину

– Після ратифікації українським парламентом Угоди про місцевий прикордонний рух зі Словаччиною, мешканці Закарпаття зможуть їздити в цю країну за спрощеною процедурою, – про це  повідомила представник Міністерства закордонних справ України в Закарпатській області Галина Гороховська. – Угоду вже затвердили парламентарії Національної ради Словацької Республіки. Очікується, що українською стороною документ буде ратифіковано у вересні цього року.

За словами Галини Гороховської, наразі Генеральне консульство Словацької Республіки тільки готується до роботи з видачі українським громадянам дозволів на перетин кордону в режимі малого прикордонного руху. У планах сусідів розбудувати нинішню будівлю Генерального консульства в Ужороді. Також словацькою стороною вже проводиться підготовка кадрів для роботи з видачі дозволів місцевого прикордонного руху.

 – Щодо процедури отримання дозволу з боку словацької сторони, то вона буде набагато складнішою у порівнянні з тою, яка діє з Угорщиною, – констатує Галина Гороховська. – Так, якщо для поїздки в межах 50-кілометрової прикордонної зони Угорської Республіки наші громадяни повинні  подати в консульство  лише відповідну заяву та копію паспорту, то перелік документів, що їх вимагатимуть у Словацькому консульстві, буде набагато більший. Разом із заявою про видачу дозволу на місцевий прикордонний рух закарпатці повинні будуть надати дві фотокартки, закордонний паспорт, термін дії якого завершується не раніше, ніж через 15 місяців після дати прийняття заяви. Головне, що громадяни України повинні будуть надати запрошення зі словацької сторони, завірене відповідними органами в цій країні. До речі, таке запрошення потрібно надавати і при оформленні Шенгенської візи. Всі документи, додані до заяви жителями прикордонної зони, повинні бути видані не раніше, ніж за 90 днів до дати подання прохання на отримання дозволу. Крім документів, що підтверджують громадянський стан, та документа, що посвідчує особу, додатково консульство залишає за собою право вимагати здійснення переклад всіх документів словацькою мовою. Ще одне ускладнення для закарпатців – дозволи видаватиме не консульство, а Поліцейське бюро у справах кордонів та іноземців міністерства внутрішніх справ Словацької Республіки.

 – В результаті, через складну процедуру оформлення дозволу на місцевий прикордонний рух зі Словаччиною  для закарпатців практично не буде різниці, чи оформляти за 35 євро Шенгенську візу, чи дозвіл на малий прикордонний рух, який коштує 20 євро. Переваги матимуть лише діти до 15 років та пенсіонери, яким понад 60 років. Вони отримають дозволи безкоштовно, – каже Галина Гороховська.

Набагато ліберальнішою вважає Галина Романівна Угоду про місцевий прикордонний рух з Угорщиною.

– Отримати дозвіл для поїздок в цю країну у наших земляків не викликає труднощів, – констатує представник МЗС України в Закарпатській області. – Щоденно в угорські Генконсульства в Ужгороді та Берегові за дозволами та Шенгенською візою звертається приблизно по 150 наших співвітчизників. Відмови у дозволах отримують менше піввідсотка українців, і півтора відсотка заявників, які звернулися з приводу оформлення довгострокових віз. Загалом, за даними угорських дипломатів, з початку цього року від громадян України в Ужгороді прийнято 7300 клопотань про видачу дозволів на малий прикордонний рух, а у Берегові – 11712.

За словами представника Галини Гороховської, наразі Угода про місцевий прикордонний рух підписана і з польською стороною, але ще триває процес її опрацювання і наразі не відомо, чи буде включено до документу населені пункти Закарпаття. Щодо Румунії, то на сьогодні тільки започатковано процес щодо підготовки підписання аналогічної угоди.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
25 липня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини