"Українська правда": Балога. Новий фаворит Ющенка

Віктор Ющенко, Віктор Балога і Юрій Єхануров. У цьому складі та у такій послідовності представники української влади стрибнули у ополонку на свято Водохрещі. Сталося це 19 січня 2006 року.

На балконі, де колись стояв Медведчук
На балконі, де колись стояв Медведчук
Тепер ця трійка може об'єднатися під одним дахом будинку по вулиці Банкової. Балога уже вистрибнув главою секретаріату президента. На підході указ про працевлаштування Юрія Єханурова секретарем Ради нацбезпеки.

Балога на чолі секретаріату – це символ змін, які відбулися в Україні разом з приходом Януковича на посаду прем’єра. Епоха, коли треба було демонструвати демократію, в секретаріаті президента скінчилася. Тепер час тримати оборону.

На адресу Балоги зараз часто лунає заюзаний епітет – його теж називають "антикризовим менеджером". Аналогії читаються легко: він захищатиме Ющенка від наступу Януковича, як колись Медведчук захищав Кучму від опозиції.

Можливо, тепер з кімнати відпочинку глави секретаріату президента нарешті приберуть тренажер, який тут залишив Медведчук. Не тому, що Балога не любить спорт – просто він ненавидить все, що асоціюється з соціал-демократами об’єднаними.

Кандидатуру Балоги давно пропонував Ющенку його радник Михайло Дорошенко. Але після того, як Балогу перепризначили на посаду міністра надзвичайних ситуацій в уряд Януковича, здавалося, що він випав з числа фаворитів у гонці лобізму на місце Рибачука.

Утім, днями довелося зіштовхнутися з такою версією, що наступник Рибачука був визначений під час святкування 60-річчя брата президента Петра Ющенка, яке відбулося всередині минулого тижня.

Першу заяву про звільнення Рибачук написав у лютому цього року. Після розмови з президентом минулого тижня, зрозумівши його наміри, написав другу. Ющенко тут же задовольнив прохання глави свого секретаріату про відставку.

У понеділок Рибачук провів прощальну нараду в секретаріаті президента.

Рибачук іде без чіткого місця продовження своєї кар’єри. Він відмовився від запропонованих Ющенком посад в секретаріаті та Міністерстві закордонних справ, оскільки вони виглядали явним пониженням порівняно з його нинішнім рангом. І найбільш вірогідним поки виглядає, що Рибачуку не залишиться нічого іншого, як очолити холдинг "Ощадбанку" та "Укрпошти", створення якого лобіює його друг Олександр Морозов.

Попри миролюбний тон Балоги на прес-конференції, варто очікувати значних кадрових змін у секретаріаті. Під загрозою перебування Івана Васюника на посаді першого заступника. Практика делегування повноважень, запроваджена Рибачуком, буде скасована. Просто Балога буде займатися тим, чим досі займався Васюник – поточним ручним управлінням секретаріатом.

Ця війна приречена завершитися перемогою Балоги – і тому що він сам потужний кулуарний боєць, і тому що він зараз має карт-бланш Ющенка, і тому що Васюник встиг себе дискредитувати за півтора роки роботи в секретаріаті.

Дехто з експертів прогнозує призначення на Банкову Арсенія Яценюка – єдиного позитивного героя останнього року – з метою збереження його у команді президента. Втім, немає інформації, чи має таке бажання сам Яценюк.

Життя ставить перед Балогою нагальні завдання повернення Ющенку впливу. "Раніше президент міг наказувати. Зараз він може лише просити Януковича – а той може погодитися, а може і ні. Здебільшого він обирає другий варіант", - розповів логіку поточного моменту представник оточення прем’єра.

Проектами Балоги на новому місці можуть стати скасування політреформи і взяття під контроль Банкової процесів у регіонах.

Балога на чолі секретаріату – це також і спроби створити нову партію для Ющенка. Як відомо, він разом з Єхануровим був ідеологом зачистки "Нашої України" від "любих друзів".

Оскільки у реанімацію "Нашої України" вже не вірять деякі її спонсори, наміри створити ще одну політичну силу в цій електоральній ніші народжуються в багатьох головах. Тепер для цього Балога має одну велику перевагу – владні повноваження.

Таємниця усмішки Балоги

На відміну від Рибачука, поведінка якого подібна фонтану, Балога – це сифон, який не є прихильником публічно виголошувати свої реальні наміри.

З обличчя нового глави секретаріату рідко сходить усмішка, і в особистому спілкуванні дуже швидко починаєш почувати себе особистим другом.

Але, попри просту поведінку і вміння викликати симпатії, Балога – людина, яку не варто недооцінювати. На некомфортні запитання він завжди віджартується, а не скаже напряму.

Балога – це типаж "мужика", можливо, навіть, на межі з мачизмом. З усіма притаманними аксесуарами. Так, на Закарпатті під горою Синяк є будинок, де щотижня на шашлики або в баню збирається найближча команда Балоги. Там же перебувала половина політиків України.

При Кучмі свою репутацію чиновника-менеджера Балога заробив на боротьбі з повенями. З травня 1999 по червень 2001 він перший раз очолював Закарпатську обласну адміністрацію.

Ця область була політичної колискою Суркіса і Медведчука – через тамтешні мажоритарні округи вони найперший раз обралися депутатами, відкривши двері у велику політику.

Під час того губернаторства Балога першим в Україні створив вертикаль СДПУ(о) в зрізі однієї області. Однак після конфлікту з Медведчуком він змусив керівників районних адміністрацій відректися від партії.

На цьому етапі Балогу називали союзником Порошенка, який теж тільки-но порвав з СДПУ(о).

Балога давно був у полі зору і нинішнього президента. Ще відтоді, як він пішов у відставку з посади губернатора – слідом за зняттям Ющенка з прем’єрства. Ющенко цінує таки жести.

Слабке місце Балоги – це його минуле. Він собою уособлює один з трьох конкуруючих кланів Закарпаття: Балога з одного боку, Ратушняк – з іншого, Медведчук через свого шварга Чубірка – з третього.

Кожен завойовував собі місце на цій карті впливів усіма доступними методами.

Вотчиною Балоги є Мукачеве, мером якого він обирався двічі. Кримінальних справ, які б свідчили про його зв’язки з бандитами, немає. Але кожен в Мукачевому знає, хто контролює це місто.

Або, наприклад, існує звіт за травень 2004, виголошений у парламенті Ігорем Дріжчаним – тодішнім заступником генпрокурора, який нині є главою СБУ. Він був викликаний на трибуну в зв’язку з фальсифікаціями виборів мера Мукачевого. Балога, якого позбавив перемоги Медведчук, готувався до них не менш ретельно, ніж СДПУ(о).

Зокрема, у звіті повідомлялося, що, крім бритоголових від СДПУ(о) свою групу підтримки мав і кандидат від "Нашої України". Ці люди "були сконцентровані в спортивному комплексі греко-римської боротьби в місті Мукачеві і знаходилися в стані готовності надати фізичну підтримку".

Крім того, повідомив Дріжчаний, для підтримки Балоги до Мукачевого прибуло понад двісті мешканців сусідніх регіонів, які називали себе спостерігачами та активістами Молодіжного націоналістичного конгресу, Всеукраїнського об'єднання "Свобода" та УНСО.

Зараз мером цього міста є Василь Петьовка – чоловік сестри Балоги і права рука нового глави секретаріату президента.

Місцеві опоненти навіть жартують, що пам’ятник у Мукачевому Кирилу і Мефодію – це "Балога вчить грамоті Петьовку".

Про ділову хватку Балоги ходять легенди.

Одна з них така: у день першого призову помаранчевої влади 4 лютого 2005 року, коли Балога був призначений губернатором, після першого урочистого засідання уряду Тимошенко він зробив один дзвінок на Закарпаття – довіреній людині Олегу Гаваші. Балога дав команду оприлюднити низку своїх наказів – для цього він залишив в Ужгороді пакет чистих аркушів із своїм підписом внизу. Так вертикаль Закарпатської влади була сформована буквально протягом дня, тоді як інші колеги не могли це зробити тижнями.

І коли один із заступників попереднього губернатора, який представляв СДПУ(о), приїхав на роботу, його буквально висадили зі службовою машини зі словами: "Виходь, став у гараж. Ти більше не маєш права нею користуватися, бо ти – звільнений".

При цьому Балога – це людина, яка вміє встановлювати особисті контакти. Так, коли він балотувався на тих скандальних виборах у Мукачевому, то зміг взяти в союзники ворога Сергія Ратушняка та навіть комуністку Марію Маркуш.

При цьому Балога є людиною непублічною і необізнаною на піар-кроках. Для нього простіше перемогти на виборах продовольчими пайками, ніж тонко продуманою політтехнологічною стратегією. Старожили "5 каналу" пригадують, що коли вони проводили марафон в зв’язку з фальсифікацією виборів Мукачевого, Балога жодного разу не вийшов до них у ефір.

Водночас Балога контролює найбільшу на Закарпатті телекомпанію "М-студіо", яка має покриття у декілька разів більше, ніж державне обласне телебачення. В часи Кучми вони "псували" інформаційну картину, створену Медведчуком.

Вибори в Мукачевому 2004 року стали етапною подією останнього року влади Кучми. Вони звернули увагу на цей районний центр всіх дипломатів, акредитованих в Україні, про це містечко написали усі провідні західні видання – бо, як вважалося, там випробовувалися методики фальсифікації для наступних виборів президента.

Експерименти Медведчука зіграли з ним злий жарт. Ці вибори остаточно породили формулу для демократичного світу: якщо на виборах президента не переміг Ющенко, значить – вибори підтасовані.

По завершенню революції Ющенко не забув свого соратника. Після "корупційного скандалу" президент підвищив Балогу до міністра надзвичайних ситуацій. Одним з перших кроків той зробив ремонт туалетів у центральному корпусі МНС – оскільки єдиний нормально функціонуючий був у кабінеті міністра.

Протягом року Балога чотири рази доводив Ющенку свої ділові якості, коли боровся з аварією в Алчевську, повінню на Закарпатті, вибухами у Новобогданівці та курячим грипом в Криму. Щоб продемонструвати безпечність української домашньої птиці, Балога відобідав нею в присутності журналістів.

"Балога перебуває в гарних стосунках з родиною Ющенка – завдяки вмінню на людському рівні створити хороший настрій. Ставка на Балогу – це ставка на побутовий і особистий комфорт президента. Новий шеф Банкової зможе реально вирішувати питання, не відволікаючи по дрібницях самого президента", - вважає джерело "Української правди", близько знайоме з новим керівником секретаріату.

"Барви" Балоги

Балога не є бідною людиною. Основою закарпатської бізнес-групи Балоги є фірма "Барви", повз яку не проходять жодні прибуткові сфери. Це така собі міні-фірма "Люкс" у масштабах Мукачева.

Якось минулий прем’єр Юрій Єхануров намагався довести журналістам, що члени його уряду не пов'язані з комерцією. "Ну хто там, Балога хіба що... Ну в 27 ряді київських бізнесменів його, може бути, і посадили б за рівнем бізнесу. Так... Більше розмов", - сказав тоді Єхануров.

У офіційній декларації Балоги за 2005 рік сказано, що він отримав 105 146 гривень сукупного доходу, сформованого виключно за рахунок зарплатні держслужбовця.

Балога вказав у декларації, що він особисто не має коштів в банку та йому належить тільки дев'ятка "Жигулів".

У той же час сукупний дохід його родини в 2005 році склав 915 989 гривень, в тому числі зарплатня – 909 000 гривень.

Згідно із декларацією, родині міністра належать дві земельні ділянки площею 2 406 та 341 квадратних метри, дві квартири площею 101,10 та 51,80 квадратних метрів та гараж площею 43 квадратних метри.

Родині Балоги також належать два автомобілі "Ауді Олроуд" та "Даймлер Крайслер".

У членів сім'ї Балоги на банківських рахунках лише 22 068 гривень. Розмір їхніх внесків до статутних фондів підприємств, установ та організації становить 1 мільйон 488 тисяч 300 гривень.

Зараз Балога не значиться засновником жодних фірм. Водночас його дружина Оксана фігурує акціонером у 14 підприємствах:

ТОВ "Барва"

ВАТ "Мукачівська автобаза"

ТОВ "Високий замок"

ТОВ "Культурно-мистецький центр "Барви"

ТОВ "Матрікс Мукачево"

ТОВ "Продюсер"

ТОВ "Гарт"

ТОВ "Мукачівський інститут меблів"

ТОВ "Закарпатська продовольча група"

ТОВ "Авто М"

ТОВ "Партнер"

ТОВ "Торговий дім "Окан"

ТОВ "Русинія"

ТОВ "Старовинний замок"

Сам Балога свої підприємницькі здобутки характеризує скоромно. Коли відбувався з'їзд "Нашої України" з невдалою спробою усунути від партії "любих друзів", Євген Червоненко закинув Балозі, що він не має морального їм докоряти: мовляв, оскільки фірма "Барви" працює, тоді як "Орлан" розорений.

На це Балога відповів: "Навіть тисячі моїх "барвочок" буде мало, щоб дорівнювати тому, чим є "Орлан". Це зовсім різні фірми за своїми масштабами. Не треба порівнювати слона із мишкою. Слід просто нормально працювати і не робити сміх на рівному місці".
Віктор Чивокуня
19 вересня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини