Закарпаття на 15 місці після Франції за рівнем інтенсивності внутрішньої конкуренції (ОНОВЛЕНО)

Закарпаття – хоч один з найбідніших регіонів України, проте завдяки низці сильних сторін посідає високе третє місце (після Києва і Дніпропетровської області) у рейтингу конкурентоспроможності 12-ти регіонів України та 57 місце в глобальному рейтингу конкурентоспроможності країн, поступаючись Кіпру і Казахстану та випереджаючи Туреччину і Росію.

Проект з оцінки конкурентоспроможності України на національному і регіональному рівнях був реалізований Фондом «Ефективне Управління» у партнерстві з Всесвітнім економічним форумом (ВЕФ). Результатом проекту став підсумковий Звіт про конкурентоспроможність економіки України. Починаючи з 1997 року ВЕФ аналізував конкурентоспроможність України у щорічних звітах про глобальну конкурентоспроможність країн. Цього року, завдяки підтримці Фонду, окрім визначення глобального рейтингу серед 131 країни, Україна також отримала рейтинг конкурентоспроможності 12-ти окремо взятих областей: Дніпропетровської, Закарпатської, Львівської, Сумської, Хмельницької, Донецької, Полтавської, Вінницької, Херсонської, Черкаської, міста Києва та Республіки Крим. Області були обрані з урахуванням різних географічних частин країни, різної структури економіки й культурних особливостей.
За словами директора Фонду «Ефективне Управління» Наталії Ізосімової, цей усесторонній аналіз 12-ти регіонів є першим такого роду дослідженням для України, що дозволяє зрозуміти суть слабких і сильних сторін конкурентоспроможності кожного регіону. «Такий підхід здатний допомогти виробленню регіональної державної політики, а також допомогти кожному регіону визначити пріоритетні області свого розвитку, - заявляє Н.Ізосімова. – Зрозуміти, що на рівні регіону можна робити вже сьогодні, щоб життя в ньому стало кращим».
Крім використання статистичних даних, у кожному регіоні було опитано 50 бізнес-лідерів. Ставилися такі ж запитання, як і для оцінювання рівня країни в цілому, зокрема, про здоров’я і освіту, про ефективність ринку товарів і послуг, ефективність ринку праці, розвиненість фінансового ринку, оснащеність новими технологіями, конкурентоспроможність бізнесу тощо.
До сильних сторін Закарпаття належить відносно ефективна і прозора робота державних установ. В інституціональних показниках цей фактор оцінений значно вище, ніж у середньому по країні – 76 місце в порівнянні з 108 місцем України в глобальному рейтингу.
Фактори, пов’язані з ефективністю влади, такі як прозорість політики, адміністративний тиск і розтрата коштів, одержали кращу оцінку ніж національні показники, також як і загальна криміногенна ситуація. Закарпаття стійко займає лідируючу позицію щодо показників безпеки.
Показники макроекономічної стабільності, охорони здоров’я й початкової освіти регіону дещо кращі, ніж у середньому по країні. Те ж саме стосується ефективності ринку товарів області. Він найефективніший серед 12 досліджуваних регіонів і 45-й серед 131 країни в глобальному рейтингу у порівнянні з 88 позицією України. Ринок товарів регіону ефективніший ніж в Угорщині, а за окремими показниками навіть дотягується до показників більш розвинених економік. Зокрема, за рівнем інтенсивності внутрішньої конкуренції Закарпаття на 15 місці після Франції. Щодо ефективності фінансового ринку й ринку праці регіон оцінений відповідно 51 і 45 позицією (Україна на 68 і 63 місці відповідно). Висока оцінка ринку праці відображає позитивні тенденції в зменшенні безробіття в регіоні. Падіння безробіття тут перевищує загальнонаціональні показники.
Технологічна готовність Закарпатської області приблизно відповідає середньому національному показнику, а за рівнем розвитку бізнесу та інновацій Закарпаття дещо перевищує середні показники в державі.
Найбільшим негативом області є нерозвинена інфраструктура, навіть не зважаючи на важливу роль Закарпаття як транзитного регіону для товарів, що постачаються з країн ЄС в Україну і Кавказ. Якість доріг оцінена як дуже низька, так само як і в цілому по Україні. За цим показником область знаходиться на рівні з Демократичною Республікою Тимор, що має одні з найгірших показників за загальним звітом. Також інфраструктура телефонного зв’язку Закарпаття менш доступна, ніж в інших регіонах України.
Згідно із Звітом, Україна посідає 73-е місце серед 131 країни у Глобальному Рейтингу Конкурентоспроможності за 2007-2008 рік.
Країна знаходиться на перехідній стадії розвитку економіки, тобто між стадією, у якій економічне зростання залежить від основних факторів виробництва (некваліфікованої робочої сили і природних ресурсів), і стадією, у якій економічне зростання відбувається за умови підвищення ефективності виробництва (розвиток товарних ринків і оснащеність новими технологіями).
Детальнішу інформацію про проект Фонду «Ефективне Управління» з всебічного дослідження конкурентоспроможності України Ви можете знайти на офіційному сайті фонду: www.feg.org.ua.

18 липня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини