Олександр Ледида: "Ющенко — патріот. На жаль, у нього немає такої ж патріотичної команди"

Якби після Помаранчевої революції хтось сказав, що Віктор Янукович вдруге стане прем’єр-міністром України, то на цю людину, найімовірніше, глянули б як на ненормальну. Ба навіть після парламентських виборів мало хто прогнозував повернення донецьких на владний олімп. Та історія має настирливу здатність повторюватися. Сьогодні лідер Партії Регіонів знову на коні і не має жодного бажання найближчим часом із нього злізати. Однак, на думку голови Закарпатського регіонального відділення партії Олександра ЛЕДИДИ, нинішнє прем’єрство Віктора Федоровича відрізнятиметься від попереднього — не ті нині політичні умови. Саме про них ми і розмовляли із головним закарпатським «регіоналом».

Олександр Ледида: "Ющенко — патріот. На жаль, у нього немає такої ж патріотичної команди"«Бізнесмени не готові й ти в опозицію»

— Олександре Олександровичу, сьогодні ви вирушаєте до Києва на чергове засідання Верховної Ради (розмова відбувалася у понеділок — Авт.). Гадаєте виправдаються прогнози деяких політиків і Коаліція національної єдності буде створена до вівторка?
— У вівторок Коаліція створена не буде. Перш за все через те, що, на відміну від Партії Регіонів, яка є монолітною політичною силою, Блок «Наша Україна» складається із 6 партій, кожна з яких бачить себе його основною. Водночас квоти «НУ» у виконавчій владі на всіх не вистачить. І тому в даному випадку боротьба ведеться не так за ідеологічні питання, як за присутність у виконавчій владі.

— Яким тоді бачите вихід із ситуації?
— Для «Нашої України» це справді складне питання, однак у найважчій ситуації нині знаходиться Президент, як почесний голова згаданого блоку. Гадаю, все вирішиться лише в тому випадку, коли окремі особи зрозуміють, що є таке поняття як інтереси держави. Парламентські вибори будуть через 5 років, президентські — через 3. Потрібно спробувати бодай рік попрацювати заради об’єднання держави і вирішення болючих проблем, яких нагромадилося багато, особливо, перед зимовим періодом.
Як в «Нашій Україні», так і в будь-якій політиці чи державі є праві, ліві і центристські сили. І саме на базі цих останніх повинен формуватися стрижень коаліції.

— Комуністична партія, яка є учасником нині існуючої коаліції, не дуже вписується в образ центристських сил. Гадаєте у новому форматі більшості для комуністів буде місце? Взагалі, в даній ситуації хто і кому більше потрібен , КПУ — Партії Регіонів чи навпаки?
— Вони потрібні нам, вони потрібні і Україні…Нинішні комуністи мають дуже мало спільного з комуністами 5-річної давності. Я нещодавно був у Китаї, який вважав «найчервонішою» державою у світі. Це далеко не так. Освіта там, приміром, безкоштовна лише до 6-го класу, вища освіта лише на платній основі. Медицина платна…Я був шокований. Але водночас це надзвичайно розвинута країна. І якщо це справжнє обличчя комунізму, то я гадаю, нам варто до нього йти.

— У коментарі, даному минулого тижня нашій газеті, ви сказали, що вже до нового року парламентська більшість може стати конституційною і навіть назвали конкретну цифру — 305 депутатів. Звідки така впевненість? Чи означає це, що Партія Регіонів володіє списком депутатів, зокрема із фракції БЮТ, які за тих чи інших умов готові долучитися до коаліції?
— Ніякого списку немає. Просто 450 депутатів Верховної Ради — це не випадкові люди і усі знають потенціал кожного. Багато депутатів із БЮТу йшли в цю політичну силу, оскільки розраховували, що вона буде при владі. Їм нічого не потрібно — головне, щоб бізнес нормально працював. Бізнесмени не готові йти в опозицію… Звідси моя впевненість, що до завершення цієї сесії буде сформована конституційна більшість у згаданій кількості.

«Переконаний, що новий уряд працюватиме п’ять років»

— Темою минулого тижня стала заява вашої колеги по фракції Ганни Герман про те, що Віктор Янукович підтримає Віктора Ющенка на наступних президентських виборах. Чи означає це, що окрім підписаного Універсалу були ще й інші — таємні документи та домовленості?
— У сесійній залі ми сидимо із Ганною Герман поруч. Я з нею спілкувався щодо цього. Ця фраза витягнута із інтерв’ю. Вона говорила про це в тому контексті, що Віктор Янукович господарник і на посаді прем’єр-міністра може себе повністю реалізувати. Посада Президента в парламентсько-президентській республіці — це крісло, де краще себе реалізує Віктор Ющенко. І наразі в державі немає кращої людини, яка б могла при цих повноваженнях працювати ефективніше. Ющенко — патріот. На жаль, у нього немає такої ж патріотичної команди — це радше клуб за інтересами. Йому потрібна така команда, яка як скаже — так і зробить. Вважаю, що такою політичною силою є Партія Регіонів

— Ви вже згадували, що в «Нашій Україні» немає одностайної думки щодо Коаліції. Чи всі депутати Партії Регіонів згодні на союз із «нашоукраїнцями»?
— На відміну від «НУ» в Партії Регіонів є дисципліна. Ми монолітна політична сила. На політраді може говорити кожен що хоче. Однак після прийняття рішення його виконують.

— Як довго протримається ця коаліція, а відповідно уряд В.Януковича?
— Переконаний, що він працюватиме усі 5 років. У разі створення конституційної більшості будуть внесені відповідні зміни до Основного Закону, тобто виправлені ті недопрацювання та протиріччя, які були допущенні. В результаті Кабмін не буде скаржитися, що Верховна Рада не прийняла той чи інший закон, а це означає, що працюватиме без перешкод.

— Чи відрізнятиметься нинішній уряд В.Януковича від Кабміну зразка 2004 року?
— Однозначно. Тоді була інша політична ситуація, розклад політичних сил був зовсім іншим і відповідальність була іншою. Нині він голова виконавчої влади і всю відповідальність за те, що відбувається в країні в першу чергу лягає на нього.

— Гадаєте його робота допоможе стерти в західних областях із В.Януковича образ ворога №1?
— Тільки робота і допоможе. Ніякі політичні піар-акції про те, який він хороший чи красивий не допоможуть. Якщо буде покращення життя в країні, автоматично ламатиметься і стереотип про В.Януковича.

— Інший ваш колега по партії Олег Калашников таж набув дурної слави через побиття журналістів. Як ви розцінюєте його дії?
— В момент інциденту я був біля Калашникова. Все сталося, коли журналісти намагалися пробратися у палатку де проводилося засідання штабу. Однак зрозумійте, є такі місця куди не можна заходити! Якщо це штаб партії — то це штаб партії — територія, де вирішуються виключно внутрішні питання. Однак і Калашников неправильно відреагував. Як депутат Верховної ради він не має права так поводитися. Він повинен контролювати себе. Але ж і журналісти нагнітали ситуацію — я бачив це особисто. Інцидент обговорювався на політраді і стосувалося це не лише Калашникова, було попередженням усім щодо поведінки. Гадаю, він зрозумів де перегнув палку. Я з ним добре знайомий — він нормальна, грамотна людина.

— У підписаному Партією Регіонів Універсалі обумовлено вступ України до НАТО, питання єдиної державної мови, єдності країни…Невже ваша політична сила справді пішла на поступки в таких принципових для неї питаннях і згадані пункти будуть дотримуватися?
— Нашою партію однозначно будуть. Референдум по НАТО буде проведений у визначені терміни. Щодо мови, то слід розуміти, що половина українців розмовляють російською. Однак не треба нині акцентувати на цьому увагу, потрібно створювати такі умови, щоб люди були зацікавлені розмовляти українською. Тільки-но ми загострюємо питання на мові, одразу починаються великі проблеми. І коли хтось заводить про засилля російської мови, то я завжди запитую — а що ви зробили, аби впроваджувалася українська на наших теренах?

«Кожен хоче мати скрізь своїх людей»

— Побутує думка, що Віктор Янукович претендуватиме і на присутність своїх людей в облдержадіміністраціях. Дехто каже, що не оминуть зміни і керівництво Закарпатської області і навіть називаються прізвища наступників Олега Гаваші. Вам щось про це відомо?
— Кожен хоче мати скрізь своїх людей. Однак виникає питання: регіональна виконавча влада це вертикаль президента чи прем’єра? Сьогодні виходить так, що Президент призначає, а за роботу відповідає глава Кабміну. Це один із згаданих мною конституційних нонсенсів, які необхідно врегулювати.
Сьогодні змінюється керівництво у тих регіонах, де понад 2/3 обласної ради представлено Партією Регіонів. На Закарпатті ж жодна політична сила не має простої більшості.

— Коли Партія Регіонів блокувала роботу Верховної Ради, скільки не приглядався, вас серед блокувальників не бачив. Ви не є прихильником таких методів боротьби?
— Секрету немає. Партія Регіонів поділися на 6 груп по тридцять депутатів. Між ними і були розподілені: трибуна, вхід до зали тощо. Але основним питанням була серверна. Наша група блокувала цей кабінет.

— Побутує думка, що ви є людиною Віктора Балоги в Партії регіонів. Як ви до цього ставитеся?
—(Сміється). У Віктора Балоги є своя команда, яка сьогодні знаходиться в «Нашій Україні». У Партії Регіонів є своя команда. Якби я належав до команди Віктора Балоги, то результати парламентських виборів для нашої політичної сили на Закарпатті були б набагато гіршими.

— Багато говориться про ваш конфлікт із Павлом Чучкою навколо посади Баранинського селищного голови, мовляв, це територія вашого політичного впливу…
— Я Павла Чучку не бачив і не спілкувався з ним місяців сім. Однак вважаю, що Павло Павлович має всі можливості та умови для роботи — нехай працює. Хто йому заважає? Наразі ж лише створюється видимість, що мовляв йому хтось ставить палки в колеса. Потрібно було гроші на соціальні програми — депутати прийняли усі пропозиції. Залишилося лише працювати. Інша справа, що нема кому працювати.

Андрій ГАНУСИЧ, «Старий Замок Паланок»
14 вересня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини