Бюджет Ужгорода на 65% залежить від діяльності приватних підприємців

Наближається День працівника податкової служби України. Напередодні свого професійного свята начальник ДПІ в м. Ужгороді Марія Бадида провела прес-конференцію, присвячену результатам роботи інспекції з мобілізації коштів до бюджету за 5 місяців поточного року, а також про проблеми реформування податкової служби та перспективи на друге півріччя.

У заході взяли участь заступник начальника ДПІ в м.Ужгороді Любов Зюріна та начальник Ужгородського міжрайонного відділу податкової міліції Василь Розман.
Ужгородська податкова — одна з найбільших в області. Тут працює 165 чоловік, з яких 35 — військовозобов’язані, тобто є податковими міліціонерами. У штаті інспекції переважають жінки (102 проти 22 чоловіків). Марія Петрівна наголосила, що робота податківця є вкрай складною та відповідальною, тому нині під час прийому на роботу перевагу надають саме сильній статі, щоб хоч трохи збалансувати цей показник.
Усі завдання, поставлені перед ужгородськими податківцями зверху, виконані належним чином. На жаль, “підкачав” лише травень, тому що цього місяця на плечі Ужгородської ДПІ звалився додатковий тягар, який пов’язаний зі змінами до Державного бюджету в розділі соціальних виплат.
Окрім цього, існують інші проблеми. Це і відшкодування “найкримінальнішого” податку — податку на додану вартість, коли окремі ділки в нашій транзитній області на кордоні “схід—захід” спекулюють та маніпулюють сотнями мільйонів гривень (у цьому випадку приблизно 60% справ, переданих до суду, вирішується на користь платника податку); і збиткові підприємства (з керівництвом та бухгалтерами яких працює постійно діюча комісія при ДПІ) чи підприємства-мінімізатори (в яких сума податку виходить менше одного відсотка від валового доходу). Щороку ДПІ в м.Ужгороді отримує й надає 200 тисяч найрізноманітніших звернень, заяв, консультацій, довідок тощо.
Слід зазначити, що бюджет Ужгорода на 65% залежить від діяльності приватних підприємців. Марія Петрівна наголосила, що останнім часом в ужгородській податковій реєструється 1000—1500 таких осіб на рік, і сьогодні їх уже близько 15 тисяч.
Приємним є й той факт, що останнім часом назустріч податківцям пішли підприємства — основні бюджетоутворювачі міста: банки, страхові компанії, оператори мобільного зв’язку.
За 5 місяців 2008 року до зведеного бюджету по ДПІ у м.Ужгороді зібрано 172138,2 тис. грн. податків та зборів, що на 39562,3 тис. грн. (29,8%) більше, ніж за відповідний період минулого року, до Державного бюджету зібрано 89068,9 тис. грн. (виконання 100,3%), а до місцевого — 83069,3 тис. грн.
Кількість підприємств, які працювали збитково за показниками І кварталу 2008 року, зменшилася на 15. Відповідні працівники податкової інспекції проводять посилену роботу щодо організації приймання податкової звітності в електронному вигляді. За участю співробітників Ужгородського міжрайонного відділу податкової міліції ДПІ у м. Ужгороді до бюджету в цілому мобілізовано коштів на суму 5 млн. 120,4 тис. грн. при плановому завданні 4621,9 тис. грн. УМВПМ виявив 15 злочинів у сфері оподаткування, з яких 10 — тяжких. Сума встановлених збитків по порушених за цими злочинами кримінальних справах становить 1 млн. 872,8 тис. грн. Попереджено 21 факт необґрунтованої заяви на відшкодування ПДВ з Державного бюджету на суму 20 млн. 810,7 тис. грн., із яких порушено 3 кримінальні справи.
Крім цього, припинено діяльність 35 фіктивних фірм та 2 конвертаційних центрів. Порушено 2 кримінальні справи щодо посадових осіб суб’єктів господарської діяльності, які ухилялися від сплати податків. Зареєстровано 34 факти вилучення товарно-матеріальних цінностей з незаконного обігу на суму 1 млн. 953,5 тис. грн. Припинено діяльність 14 підпільних цехів, у т.ч. 2 — із нелегального виробництва алкогольної продукції.
Наприкінці зустрічі Марія Бадида дала журналістам відповіді на злободенні запитання: про припинення ужгородським виконкомом функціонування грального бізнесу в місті та діяльності ринків, рівень заробітної платні працівників супермаркетів.
Нещодавно ужгородська податкова провела співбесіду з керівниками супермаркетів. Не секрет, що працівники цих великих магазинів (а в деяких їх налічується кілька сотень чоловік) “офіційно” отримували не більше 400—500 гривень на місяць, а це суттєво знижувало податкові надходження до бюджету міста. Приємно, що після розмови “супермаркетівці” пішли назустріч ДПІ і погодилися підняти зарплатню своїх працівників до середнього рівня в цій галузі.
Щодо грального бізнесу, то начальник ДПІ в м. Ужгороді запевнила: всі власники залів вчасно оплачують торговий патент та ліцензію на ведення свого бізнесу, які отримують строком на рік. Єдина проблема — неконтрольованість прибутку гральних залів та причетність підприємців до інших областей України. Звичайно, міська ДПІ реагуватиме на рішення міської влади в цьому питанні, але всі ці заборонні санкції можна проводити лише з 1 січня наступного року, бо закон є закон.
Те саме стосується і підприємців на ужгородських базарах, які сплачують належні кошти та отримують у податковій щорічний дозвіл торгувати на будь-якому ринку України. Тож до кінця року вони мають право проводити підприємницьку діяльність чи на вул.Фединця, чи на ринку в “новому” районі, чи в іншому місці Ужгорода та навіть країни. Суд у будь-якому випадку буде на їхньому боці…

"Ужгород"
24 червня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини