АРМА за мільярд виставила на торги 460 га земель полонини Боржава, вкрадених оточенням Януковича

За поданням Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) вперше реалізовує 494 земельні ділянки, а також верхню та нижню станції гірськолижного витягу

АРМА за мільярд виставила на торги 460 га земель полонини Боржава, вкрадених оточенням Януковича

Про це повідомили в АРМА.

Земельні ділянки розташовані в Закарпатській області на території Воловецької громади Мукачівського району, Керецьківської та Пилипецької громад Хустського району, села Гукливий та селища Воловець. Загальна площа землі, яка виставляється АРМА до реалізації, сягає 460 га.

Працівники АРМА оглянули цей актив, організатор торгів провів його незалежну оцінку, за результатами якої землю було оцінено на загальну вартість 1 067 616 700 гривень.

У подальшому актив буде розбито на лоти та опубліковано організатором торгів ТОВ "Полонекс" на електронному майданчику Прозорро.Продажі. 

Після реалізації ці кошти підуть на спеціальний рахунок Збройних сил України для посилення обороноздатності нашої країни. 

У Save Пікуй прокоментували виставлення на торги території унікальної полонини. В організації остерігаються, що вони знову потраплять у "нечисті руки": "У 2022 році ці землі були вкрадені у держави оточенням Януковича. З великою ймовірністю ці землі знову потраплять в руки політичних злочінців з іншої партії.  Адже ідея забудови Боржавського хребта мега-курортом та вітряками досі актуальна в колах, що тепер лобіюють руйнування рекреаційного потенціалу Закарпаття".

Раніше Закарпаття онлайн повідомляло, що влада продажем через АРМА вирішила "легалізувати" вкрадені Каськівим-Льовочкіним і арештовані судом землі під курорт на Боржаві. Йдеться про землі на полонині Боржава, приватизовані за кримінальною схемою коштом бюджету тодішнім головою Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами, а нині депутатом Закарпатської обласної ради від партії Медведчука "Опозиційна платформа – За життя" Владиславом Каськівим.

Відповідно до оприлюдненого у січні 2021 року розслідування проєкту "Схеми", цією оборудкою, започаткованою ще за часів президентства Януковича за беспосередньої участі та особистого інтересу тодішнього глави Адміністрації Президента, а згодом – одного із засновників "ОПЗЖ" і нардепа від цієї політичної сили Сергія Льовочкіна, перейнявся особисто теперішній очільник Офісу Президента Зеленського Андрій Єрмак. А фактичним власником вкраденої землі Боржави є австрієць Гернот Ляйтнер – власник фірми, яка спеціалізується на проєктуванні інфраструктурних і спортивно-розважальних об’єктів та консультуванні, з офісами у Зальцбургу, Пекіні, Санкт-Петербурзі й Алмати. Як з'ясували "Схеми", більше половини своїх доходів він отримує саме у росії, в тому числі на державних замовленнях. Майже всі клієнти Ляйтнера – це або приватні фірми з російським капіталом, або сама російська федерація у вигляді, наприклад, "Російської залізниці" чи міської адміністрації Сочі.

Австрієць також допомагав росії організовувати зимові Олімпійські ігри в 2014 році у Сочі. Пізніше опозиційний російський політик Борис Нємцов охрестив це «великою аферою», опублікувавши дослідження про те, що під час підготовки до Ігор щонайменше половина грошей начебто була розкрадена.

Як повідомляли в 2021 році "Схеми", австрієць-інвестор курорту "Боржава" навіть перевірявся на причетність до розкрадання грошей разом з Каськівим. А також, за інформацією "Схем", в Офісі президента України просили Національну інвестиційну раду розібратися із застереженнями щодо будівництва гірськолижного курорту "Боржава" на Закарпатті. Результати цих перевірок оприлюднені не були, а "золота" земля Боржави, судячи з усього, досі не дає спокою окремим представникам української влади. Навіть під час війни.

Що суттєво, як повідомляло Закарпаття онлайн, буквально днями Верховний Суд визнав незаконним будівництво вітряків на Боржаві на Закарпатті. І у вищеозвученому контексті це навряд чи варто вважати випадковістю. 

27 жовтня 2024р.

Теги: Боржава, полонина, АРМА, Каськів, Янукович,

НОВИНИ: Соціо

20:01
/ 1
На Хустщині зустріли з війни кортеж з тілом Івана Рішка з Драгова
11:28
/ 3
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим Юрієм Вароді
04:57
/ 1
У Тячеві розпочали демонтаж комуністичного обеліска у міському парку
04:42
Надходження до місцевих бюджетів Закарпаття за 3 квартали 2024 року зменшилися на 12,8%
00:27
В Ужгороді відбувся "круглий стіл" до сторіччя дослідника давньої літератури Закарпаття Василя Микитася
23:21
На Рахівщині притоки Тиси звільнили від штучних перешкод
22:33
У Берегові у п'ятницю відкриють Центр реабілітації кажанів "АЛКАТОМ"
21:32
У п'ятницю відбудеться Радіодиктант Національної єдності, у якому братимуть участь і закарпатці
20:12
/ 1
На Закарпаття прибув предстоятель Православної церкви України, Митрополит Київський і всієї України Епіфаній
21:38
/ 1
На Лиманському напрямку поліг 38-річний свалявець Андрій Павлишинець
20:55
На війні з росією поліг 25-річний Олександр Мартон з Доробратова Мукачівської громади
00:57
Дітей били, експлуатували та вимагали кошти: омбудсмен виявив порушення в інтернаті на Закарпатті
12:56
/ 10
На звільнену посаду керівника обласної МСЕК вже є кандидат – Шекета
11:23
На Луганщині поліг Василь Гавріш з Вонігова на Тячівщині
21:17
/ 33
Звільнено керівника МСЕК Закарпатської області Веклинця
17:12
Студент із Берегова виграв 100 тис. грн у миттєву лотерею
10:12
/ 1
На війні з росією поліг Євген Тимар з Великого Раковця Білківської громади, сьогодні відбудеться прощання
01:23
/ 2
Свій 100-річний ювілей відзначила жителька Ужгорода Надія Комишна
00:19
WWF про забудову Карпат вітряками: Проблема не в компаніях, а в державній політиці
22:13
/ 1
На російській Курщині поліг Микола Фролов з Міжгір'я
11:33
У Ботарі на Берегівщині сьогодні, в п'ятницю, попрощаються з Юрієм Кордобаном, що помер під час служби
11:10
/ 1
В Ужгороді в суботу попрощаються з Олексієм Тімірязєвим
23:28
/ 8
Що показав перепис в Угорщині?
15:47
/ 5
148 учителів Закарпаття успішно пройшли сертифікацію та вже зараз отримують на 20% більшу зарплату (СПИСОК)
14:47
Питання відновлення роботи аеропорту в Ужгороді наразі поставлене на паузу – Микита
» Всі новини