Ґвалтівники неповнолітньої дівчинки на Воловеччині намагаються уникнути відповідальності шляхом мобілізації через Обухівський РТЦК на Київщині

Адвокати 14-річної потерпілої внаслідок групового зґвалтування на Закарпатті припускають, що двоє обвинувачених у справі намагаються уникнути правосуддя через мобілізацію. У цьому їм нібито допомагає Обухівський РТЦК у Київській області.

Ґвалтівники неповнолітньої дівчинки на Воловеччині намагаються уникнути відповідальності шляхом мобілізації через Обухівський РТЦК на Київщині

Про це повідомили в юридичній компанії "Міллер", адвокати якої представляють інтереси потерпілої.

Захисники дівчинки стверджують, що двом обвинуваченим у зґвалтуванні неповнолітньої в березні цього року виповнилося 18 років.

"І саме зараз, перед завершенням судового розгляду, обвинувачені вирішили мобілізуватися. При цьому, вони не мають військової освіти, не служили строкову службу та не є офіцерами запасу, тому їх не можуть мобілізувати без добровільної згоди", – кажуть адвокати.

На засіданні 22 жовтня мали відбутися судові дебати, однак захист обвинувачених подав клопотання, в якому просить відкласти судовий розгляд на іншу дату. Прохання мотивують тим, що 21 жовтня двоє обвинувачених нібито були мобілізовані Обухівським РТЦК.

"На підтвердження цього захист надав ніким не завірені копії повісток Обухівського РТЦК про виклик обвинувачених. Для перевірки достовірності цих даних, суд направить запит до Обухівського РТЦК", – стверджують захисники потерпілої.

Мобілізація двох обвинувачених призведе до зупинення судового розгляду стосовно них до моменту їхньої демобілізації. Це негативно вплине на результат розгляду, вважають юристи.

"На сьогодні з моменту події пройшло 3 роки, і більшість свідків, яких допитували в судових засіданнях, вже не пам’ятають багато важливих деталей події, про які вони зазначали на початку досудового розслідування.

Окрім того, третьому обвинуваченому в листопаді цього року також виповниться 18, і ми припускаємо, що він теж спробує таким саме способом уникнути судового розгляду", – зазначать у "Міллері".

Там також звертають увагу на те, що мобілізуватися вони вирішили саме через Обухівський РТЦК у Київській області, хоча постійно проживають на Закарпатті.

"Такий крок викликає чимало запитань: навіщо їм їхати до іншого регіону? І чому обвинувачені вирішили мобілізуватися саме перед дебатами, тобто завершальною фазою процесу, після якої суд має оголосити свій вирок? Чи не є це спробою уникнути суду?" – пишуть у компанії "Міллер".

Вони нагадують, що Обухівський РТЦК вже не вперше фігурує в подібних справах.

"Аналогічна ситуація мала місце у "Кагарлицькій справі", коли обвинувачені у зґвалтуванні поліцейські також вирішили мобілізуватися саме перед оголошенням вироку.

Це лише підсилює підозри щодо використання мобілізації як способу уникнути правосуддя", – переконують адвокати.

Один із захисників потерпілої Ілля Воробйов припускає, що мобілізація обвинувачених не є їхнім щирим бажанням стати до захисту своєї країни.

"Адже вони могли це зробити ще в березні цього року, а не перед закінченням судового процесу. На мою думку, це своєрідний спосіб реалізації стратегії захисту…" – стверджує Воробйов.

Раніше ми писали про те, що захисники підлітків, яких звинувачують у груповому насиллі над 14-річною дівчинкою, зірвали проведення судових дебатів, подавши клопотання про закриття кримінального провадження. Однак згодом суд відмовився його задовольнити.

Як повідомлялося раніше, за даними слідства, у серпні 2021 року троє підлітків у селі Верхні Ворота, що на Закарпатті, зґвалтували 14-річну дівчину, яка прийшла на запрошення одного з них у підвал. Юнаки силою утримували постраждалу та фіксували процес злочину на камеру.

Згодом зловмисники розповсюдили відео серед учнів місцевої школи.

Дівчина не розповіла про зґвалтування батькам та бабусі – остання дізнались про це безпосередньо від правоохоронців.

У березні 2023 року хлопців визнали винними у вчиненні групового зґвалтування та призначили кожному по п’ять років позбавлення волі. Однак через неповнолітній вік суд звільнив їх від відбування покарання, призначивши іспитовий строк на два роки.

При цьому суддя врахувала "позитивні характеристики" про хлопців, які надали вчителі та працівники їхньої школи, а також служба захисту дітей.

Після звернення до апеляційного суду вирок скасували і направили справу на повторний розгляд іншим складом суду.

Раніше у ході нового судового розгляду захисники кривдників просили про усунення одного із суддів від процесу, що, на думку адвоката Артема Крикуна-Труша, можуть призвести до затягування справи.

Згодом адвокати підлітків подали клопотання про відвід ще одного судді, який мав розглядати справу.

"Таке затягування розгляду справи, звісно, не йде на користь постраждалій дівчині, яка змушена буде перебувати у цьому процесі довше, але команда адвокатів, що її представляють готові працювати, аби зробити подальший процес максимально чутливим та нетравматизуючим для неї", – коментували раніше юристи.


ДО ТЕМИ:

Воловецька суддя Софілканич, яка звільнила від покарання ґвалтівників дівчинки і чиновника-хабарника, хоче працювати в апеляційному суді

 

22 жовтня 2024р.

Теги: зґвалтування, Ворота, мобілізація, адвокати, потерпіла

НОВИНИ: Кримінал

15:42
/ 1
Лікареві зі Сваляви за вимагання хабаря за призначення інвалідності присудили штраф і річне "відлучення" від ЛКК
11:08
Жителеві Тячівщини, який як адміністратор чату у Viber-і інформував про місця рейдів працівників ТЦК, присудили іспитові 2 роки
22:07
СБУ затримала берегівця, який намагався продати автомат, гранати, вибухівку та іншу зброю, сховану в лісі
18:37
Поліцейський-шахрай з Хуста уник покарання за вимагання грошей за вигадані злочини
11:16
На Закарпатті при виїзді з України в авто литовця виявили пістолет-кулемет, запчастини до вогнепальної зброї, набої та ніж
23:18
/ 2
У Мукачеві хрещений батько сина полеглого захисника привласнив 7,2 млн грн одноразової виплати від держави за його загибель
22:52
/ 1
Патрульні виявили повторно наркоп'яного водія, який перебував в орієнтуванні за крадіжку
11:30
/ 4
У Мукачеві виявили водія ВАЗа, рівень алкоголю в крові якого перевищував норму в 14 разів
23:30
/ 11
Печерський суд Києва арештував десять свердловин мінеральної води на Закарпатті
21:56
Мешканець Тячівщини уник покарання за виправдовування у заборонених "Однокласниках" окупації Криму росією
15:15
/ 2
Бухгалтерку Закарпатського центру реабілітації дітей у Сваляві оштрафували за хабар поліцейським і "п'яне" водіння
11:43
/ 1
20-річного жителя Ракошина на Мукачівщині, який зберігав вдома 445 пакетиків з наркотиками, засудили до 9 років в’язниці з конфіскацією майна
21:10
В Ужгороді вшестеро п'янішого за "норму" і "безправного" водія Dodge оштрафували на 58 тис. грн
19:35
/ 15
За затриману в Ужгороді на схемі з "ухилянтами" ректорку Несух внесли 1,2 млн грн застави, за проректора Селменського і причетного військовослужбовця – по 908 тис.
18:00
/ 1
Двоє ужгородців "по телефону" доправляли "ухилянтів" через кордон до Словаччини
16:13
/ 1
На Закарпатті "ухилянт", який торік пройшов ВЛК як чоловік, на кордоні видавав себе за жінку
20:28
В Ужгороді п'яна водійка Renault знесла металевий паркан
20:04
/ 6
Підприємця з Конотопа, який у Міжгір'ї перешкоджав роботі працівників ТЦК, оштрафували на 119 гривень
16:11
/ 27
На Закарпатті ректорку Східно-європейського слов’янського університету Несух затримали за корупційну схему влаштування понад 200 "ухилянтів" на бакалаврат, магістратуру чи аспірантуру
14:57
/ 5
На Мукачівщині 16-річний хлопець зґвалтував 62-річну жінку
16:02
/ 5
Заступнику начальника поліції Берегівщини Яну Мікші, який допоміг втекти судді Тупицькому, присудили взяття під варту з можливістю застави 2 млн 100 тис. грн
13:31
За зґвалтування 13-річної дівчинки з Мукачівщини судитимуть її 19-річного односельця
13:09
У Нижньому Селищі на Хустщині 30-річний рецидивіст через конфлікт вбив ножем свого односельця
12:56
На Закарпатті військовому повідомили про підозру за організацію переправки "ухилянта" до Словаччини
11:08
У Кленовці на Мукачівщині через п'яного 20-річного водія Mazda влетіла в дерево, загинув 20-річний пасажир
» Всі новини