Дорога до членства в НАТО, мов у пісні "Бітлз", "довга та звивиста"

Вчора в Брюсселы закінчився дводенний візит українських військовиків до штаб-квартири Північноатлантичного союзу, де засідала рада голів оборонних відомств країн-членів союзу НАТО та його партнерів. Очолена міністром оборони Юрієм Єхануровим делегація Збройних Сил України обговорила з колегами питання участі України в операціях Північноатлантичного союзу. А на засіданні Комісії Україна – НАТО сторони дискутували про виконання рішень Бухарестського саміту і про те, як Україні приєднуватися до Плану дій для членства.

Юрій Єхануров і Генсек НАТО Яап де Гооп Схеффер
Юрій Єхануров і Генсек НАТО Яап де Гооп Схеффер

Міністр оборони України Юрій Єхануров у Брюсселі намагався внести більше позитиву до загальної думки про українські амбіції щодо НАТО. Адже у штаб-квартирі добре знайомі з суперечливими поглядами українського суспільства на членство в НАТО.
Збройні Сили України, сказав міністр, є локомотивом у наближенні України до Північноатлантичного союзу, бо вони розпочали велику пояснювальну роботу серед громадськості. А щодо грудневого розгляду питання про надання Плану дій для членства —міністр каже, що є оптимістом.
Своє переконання він пояснив так: «Незважаючи на розмаїття політичних поглядів та позицій в Україні, росте консолідація поміж політичними елітами і розуміння ролі та завдань НАТО, так само, як і національних переваг у приєднанні до Плану дій для членства».
Коли глянути на підсумкове комюніке засідання Комісії «Україна – НАТО», то воно рясніє словами «вітає», «ухвалює», «поділяє» та «підтримує». Генеральний секретар НАТО Яап де Гооп Схеффер був обережнішим у висловлюваннях.
«Євроатлантичні амбіції України, виклик реформувати військо, її активна міжнародна роль на світовій арені безпеки – все це заохочує мене до подальшої її підтримки. Проте ще мають відбутися дебати у самій Україні. Дорога до членства у НАТО ніколи не була короткою чи легкою. Вона, як у пісні «Бітлз», «довга та звивиста», – сказав керівник НАТО.
Співпраця розвивається
Сьогодні в Брюсселі також підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо приєднання України до програми НАТО обміну інформацією про стан безпеки повітряного простору.
Як зазначив міністр Єхануров, це сприятиме прозорості та кращому контролеві можливих порушень повітряного руху та убезпечить від можливих терористичних нападів.
Генеральний секретар НАТО привітав ініціативу України і назвав її новим досягненням і новим доказом того, що «Україна продовжує показувати на практиці свої зусилля у наближенні до НАТО».
Ця програма обміну даними, як передбачається, має знайти своє практичне застосування вже до кінця цього року.
 Українські військові виявили бажання приєднатися до сил швидкого реагування НАТО та до проекту модернізації підрозділів гелікоптерів.Крім того, вони можуть  допомагати у навчаннях пілотів. Як зазначив міністр Єхануров, Україна намагається знайти свою нішу у системі безпеки НАТО.

"Радіо Свобода"
14 червня 2008р.

Теги:

Коментарі

Битий 2008-06-20 / 18:17:00
НАТО втягує до себе Україну не проти Росії, а проти единої Європи. Кривавий внутрішній конфлікт в Україні може зруйнувати Європу. Найкращий конкурент мертвий. Поважаймо себе, хай вони човпуться без нас.

Юрій 2008-06-18 / 10:09:00
А в армії хоча б хтось із вас служив? Чи ви як і наш міністр оборони та й сам... говорите, пишете, а про що - не розумієте?

евген 2008-06-15 / 18:22:00
А де логiка? Давайте товаришувати з Америкою, i розплюемось з Росiею! Класс! А тепер вiзмiть карту миру, шановний orange, i подивiться, де Америка, а де Россiя! А Россii вже надокучили закидони оранжоiдiв, i як тiльки вони достроять газогiн в обхiд Украiни, у вас не буде чим опалюватись! А я живу в своему домi, i перезимую на дровах, i при свiчках. А ЮВТ i ВВЮ за чей час втечуть у свiй Евросоюз, i тодi вже можна буде розпочати нормальне життя! А ви продовжуйте свою возню за роздiлення портфелiв i далi, бо треба ж нахапати, поки ще е час!

orange 2008-06-15 / 12:20:00
Але ж ти не заперечив...Такий стиль голубків...

Кусi 2008-06-15 / 12:13:00
Россiю назвав ти, а не я. Та iнше сказане тобою - просто словоблудство (такий стиль оранжевих).

orange 2008-06-15 / 11:25:00
Ага, а під чобіт російських вбивць ти би СВОЮ країну віддав із задоволенням. Проблема тільки в тому, що це твоя КРАЇНА, а для мене вона - БАТЬКІВЩИНА...

Кусi 2008-06-15 / 00:14:00
Чого це сволоти розписуються за ВСЮ Украiну ? Я проти, щоб вiддати МОЮ краiну пiд чобiт американських вбивць i буду захищати ii cуверенiтет, якщо пторiбно то i зброею. А до нинiшнiх зрадникiв (Ющенко i iм подiбних) доберемось.

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини