Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів

Громада обласного центру Закарпаття стурбована поспішним обстеженням стану дерев на Липовій алеї на набережній Незалежності – парку-пам’ятці садово-паркового мистецтва міського значення, що входить до Природно заповідного фонду України

Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів

Громадськості стало відомо, що за результатом обстеження спеціалістами міськради має бути складений Акт, який слугуватиме підставою для подальшої обрізки гілок на липах. З огляду на особливу цінність Липової алеї, письменник, ужгородець Андрій Шолтес зареєстрував петицію, в якій жителі Ужгорода звертаються до міської ради з чіткими вимогами щодо її збереження.

На сьогодні зібрано вже необхідний мінімум – 250 голосів. Збір підписів триває до 28 березня.

Ужгородці вимагають зберегти Липову алею

Громада Ужгорода стурбована поспішним обстеженням стану дерев на Липовій алеї на набережній Незалежності – парку-пам’ятці садово-паркового мистецтва міського значення, що входить до Природно заповідного фонду України.

Наскільки нам стало відомо, за результатом обстеження має бути складений Акт, який слугуватиме підставою для подальшої обрізки гілок на липах.

Оскільки до виконання робіт планується долучити КП "КШЕП" Ужгородської міської ради, в якому немає фахівців з догляду за деревами без завдання їм істотної школи, а в роботі без потреби часто використовуються габаритні машини та механізми, то якість виконання робіт цією установою або залученими нею підрядними організаціями викликає сумніви і ставить під загрозу існування Липової алеї як цілісного ансамблю з малопомітним втручанням людини в дерева.
При догляді за однією з найцінніших зелених зон Ужгорода такий підхід неприпустимий.

Залучення на етапі огляду представників громадських організацій міста та біологів із місцевого університету – крок, який ми оцінюємо як позитивний на шляху до прозорості процедури.

Однак обґрунтування небажання залучити арбористів – що є світовою практикою догляду за деревами в міському просторі – недостатністю коштів у міському бюджеті, вищою вартістю послуг при кращій якості робіт та необхідністю зробити роботи швидко, є неприйнятним для громади – в той час, коли вже є приклади належного догляду за деревами в Сваляві, Хусті, Львові, Харкові, Вінниці, Києві та інших містах України.

Липова алея в Ужгороді є безцінною перлиною та візитівкою міста, улюбленим місцем зустрічей та прогулянок ужгородців і гостей міста, а тому потребує особливої уваги, бережного та професійного догляду.

Тому жителі Ужгорода звертаються до міської ради з вимогою:
1. Накласти заборону на проведення будь-яких дій та втручань з догляду за деревами на Липовій алеї (обрізки сухих чи здорових гілок тощо), яка є об'єктом природо-заповідного фонду місцевого значення, до проведення ретельно огляду з залученням фахівців-арбористів.
2. Накласти заборону на проведення будь-яких дій та втручань з догляду за липами за межами природо-заповідного фонду, що ростуть в продовження Липової алеї після моста Масарика вздовж Студентської набережної в напрямку Боздоського парку.
3. В обов'язковому і безальтернативному порядку долучити арбористів – фахівців з обслуговування та догляду за деревами як за індивідуальними організмами, до виконання робіт з догляду за липами на набережних Незалежності та Студентській. Відповідну умову прописати в тендерній документації на виконання вищезазначених робіт.
4. При формуванні завдань для арбористів включити не тільки обрізку, а й лікування та максимальне збереження дерев та окремих гілок із застосуванням сучасних практик та підходів.
5. В жодному разі не чіпати здорові і живі гілки дерев, які ростуть поряд з ліхтарями і потенційно можуть торкатися плафонів ліхтарів.

Липова алея є надзвичайно важливою частиною старого центру і візитівкою Ужгорода. Це найпопулярніше місце відпочинку містян та гостей. Ці прості факти вимагають відповідного ставлення міської влади до догляду за Липовою алеєю.

Не потрібно аргументувати погану роботу нестачею коштів – у цьому випадку міська влада повинна розуміти, що на деяких роботах заощадження недоречне.

Також варто врахувати, що гарні та здорові зелені зони – це місце душевного відновлення для всіх людей, без сумніву включно і з тими, хто зазнав жахів війни.

Нам не потрібні визнання помилок міською радою, коли вже не можна відновити скалічені дерева, нам потрібна Липова алея з гарними деревами і з цілісною кроною!

Кожен день моніторингу стану Липової Алеї на запрошення міськради описували фахівці ГО ФОРЗА на своїй сторінці у Фейсбуці.

Доглянуті 300 річні липи з парку Strážky, який є національною пам'яткою Словаччини

Ужгородці вимають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів

Липова алея в Ужгороді, якій ще немає навіть 100 років, пам'ятка садово-паркового мистецтва місцевого значення в Україні

Закарпаття онлайн   Фото з Фейсбука Ліни Дегтярьової

14 березня 2024р.

Теги: липи, алея, петиція, збереження, Шолтес

Коментарі

Євронік 2024-03-17 / 12:53:26
Крона пишна, а стовбур черяковатіє через пару років- треба зразу висаджувати в'юнкі кущі під липу, типу виноградника.

Лемкові 2024-03-15 / 20:59:48
Ти політичний .ебіл!Старі дерева потрібно коронувати,якщо потрібно міняти на нові. Приклад вул.Волошина та Корятовича.

Спостереженню 2024-03-14 / 22:13:06
До пори до часу мають.
"...така методика "омолодження" дерев прийшла до нас із росії та білорусі. Там її почали широко застосовувати ще на початку 2000-х для корекції пірамідальних тополь та позбавлення від пуху під час їхнього цвітіння, потім вона розповсюдилася на "догляд" і за іншими породами дерев.
Однак, в Білорусі топінг протримався недовго — місцеві біологи з'ясували, що тополі, які раніше не обрізали, мають здорову деревину, тоді як обрізані п'ять років тому дерева всі без винятку були уражені стовбуровою гниллю. Тому від цієї практики там швидко відмовилися. А от у нас її навпаки підхопили."
https://rubryka.com/article/naked-and-sick/
Але вам, дебілам, все одно, що пиляти. Аби бабло платили... ((

Спостереження 2024-03-14 / 21:49:34
Нічого тим липам не загрожує. Підрізали тополі на набережній і тепер знову мають пишну крону

Лемкові 2024-03-14 / 21:45:38
У тебе, неборятко, в голові - смітник. Тому ти плутаєш липову алею з мощенням набережної Незалежності )

Лемко 2024-03-14 / 20:59:35
подякуйте раті й погорелому. де ви були, коли ті двоє з міста будар зробили?, порівняйте алею при них і тепер, яка вона є. Але тоді ваші язики в їхніх гузицях засунуті були.

Лемкові 2024-03-14 / 19:58:07
Кому подякувати "подякувати за збереження їх у такому стані, як вони є зараз"? Андріїву і Ко? Дякуємо. І просимо далі не чіпати липи, як не чіпали їх досі, щоби вони залишилися збереженими

Лемко 2024-03-14 / 19:50:04
не находите різниці між ростом окремо стоячої липи на галявині і алеєю , де вони через кожні декілька метрів? варто подякувати за збереження їх у такому стані, як вони є зараз, а не в політичне русло все зводити. винесіть на відповідні органи пропозиції про необхідні заходи, обговоріть зі спеціалістами, а не на суд баби мані петиції виносьте.

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини