В Ужгороді людей, які виступили проти незаконної забудови біля ботсаду УжНУ, показово карають "мобілізацією" (ФОТО)

Йдеться про територію в обласному центрі Закарпаття по вулиці Кримській неподалік ботанічного саду УжНУ, що зветься Шахтинський ліс, який обласна влада віддала приватним київським забудовникам під багатоквартирні будинки. За інформацією місцевих жителів, забудовники наближені до місцевої влади.

В Ужгороді людей, які виступили проти незаконної забудови біля ботсаду УжНУ, показово карають "мобілізацією" (ФОТО)

У травні 2023 року на території по вулиць Кримська-Великокам’яна почались незаконні підготовчі роботи, внаслідок яких було зрізано 350 дерев, що було зафіксовано працівниками Державній екологічній інспекції у Закарпатській області. Як повідомили у Держекоінспекції, жодного погодження на таку рубку не видавалося, що у підсумку призвело до збитків у майже 170 тисяч гривень.

Як виявилося у подальшому, до незаконної вирубки згаданих дерев може бути причетне одне з державних підприємств, яке дислокується в Ужгороді, тому відповідні матеріали про дане правопорушення були скеровані у поліцію міста Ужгорода, яка повинна була внести відповідні відомості в ЄРДР та провести розслідування.

У подальшому стало відомо, що на даній території, посеред кварталу садибної забудови, із приватними будинками та зеленими насадженнями, забудовники, наближені до місцевої влади, планують забудову із 5-ти багатоквартирних будинків загальною площею 7500 кв.м. Відповідно до затверджених вихідних даних проєкту висотність будівель повинна бути не вище 15 м, а щільність забудови - 450 чол./га. Тобто чисельність мікрорайону зросте з урахуванням площі забудови на понад 500 осіб, що не узгоджується із технічними умовами та існуючим станом інженерних мереж і комунікацій, які прокладались виключно власним коштом мешканців цього мікрорайону.

Тож влітку цього року мешканці прилеглих до даної території вулиць Високої, Стрільничної, а також вулиць Північної, Великам’яної, Кримської, Угорської та Акацій в Ужгороді відкрито виступили проти даного будівництва комплексу багатоповерхівок, зокрема в судовому порядку.

Мешканці приватного сектору кварталу садибної забудови стверджують, що вулиці цього кварталу шириною 3 метри будували спільним коштом цієї частини ужгородської громади. Таким же чином вирішували і питання підведення водогону та прокладення гілки до централізованої каналізації. То ж мешканці прагнуть зберегти вказану територію саме для садибної забудови не вище 6 метрів.

Однак місцева влада, всупереч генеральному плану Ужгорода, непрозоро, з порушенням вимог щодо публічності (належного інформування громади про громадське обговорення) при обговоренні детального плану змінила функціональне призначення частини існуючих територій з садибної на багатоповерхову житлову забудову. Проігнорували на сесії міські депутати і зауваження правозахисниці Наталії Майстренко про невідповідність генплану.  Відтак, без обговорення з місцевими мешканцями був затверджений детальний план території, який, вочевидь, суперечить вимогам законодавства.

Раніше дана ділянка належала Концерну радіомовлення, радіозв'язку та телебачення на праві постійного користування, який в серпні 2022 року на підставі звернення голови Закарпатської ОВА В. Микити відмовився від її частини. У підсумку, через відповідні розпорядчі акти керівництва ОВА державним підприємством «ДОБРОБУД» Закарпатської ОДА, яке має ознаки «прокладки», було реалізовано схему передачі приватному забудовнику з офісом у м. Києві права на забудову даної території під комплекс багатоповерхівок.

Відтак земельна ділянка державної форми власності з кадастровим номером 2110100000:41:001:0600 площею 1,125 га по вул. Кримській, 24, була передана під будівництво комплексу багатоквартирних житлових будинків, що не відповідає за функціональним призначенням генплану міста. Кінцевим бенефіціаром фірми-забудовника ТОВ «ДОМІНУС СТАРК» є юристка партії «Слуга народу» з Рівного Наталія Гуль.

Таким чином, земельні ділянки в Ужгороді виводяться із володіння і користування держави (державних підприємств, установ, закладів, організацій) на користь приватних забудовників. Варто зазначити, що окрім території по вулиці Кримській, Закарпатська ОВА через підконтрольне ДП «Добробуд» намагалась ще двічі реалізувати таку саму схему з поділу земель УжНУ в Шахтинському лісі, та на Православній набережній, 21, де розташований стадіон, проте розголос та протестні звернення громади до Міністерства освіти і науки України завадили цьому.

Тож, мешканці цього мікрорайону виразили свій рішучий протест проти такої забудови та нецільового використання землі. Відтак, почалося їх протистояння із обласною владою, яка в свою чергу почала застосовувати до найактивніших представників важелі адміністративного впливу.

Так, вранці 2 листопада, група ужгородських поліцейських та працівників Ужгородського РТЦК та СП оточила місце ймовірного помешкання одного із представників ініціативної групи мешканців та позивача в суді Ігоря Безкровного. За інформацію місцевих мешканців, під час спроби здійснити незаконний обшук приватного об’єкту намагалися розшукати та затримати саме його.

Штучним приводом для цього стало внесенння Ігоря Безкровного до бази МВС про осіб, які перебувають у розшуку, у зв’язку із, нібито, ухиленням його від отримання повістки. Мешканці переконані, що це було здійснено за наполяганням із Закарпатської ОВА. І готові звернутися безпосередньо до президента щодо таких методів розправи над опонентами чинної влади на Закарпатті.

З цього приводу адвокат І. Безкровного Наталія Майстренко згадала кейс розправи обласної влади за участю обласних структур ТЦК та СП, ГУ НП, УСБУ та прокуратури над відомим громадським правозахисником Віталієм Грегором шляхом миттєвої мобілізації 11 березня 2022 року. Оскільки той здобув «особливу» увагу з боку керівництва області через свою пряму і неухильну позицію з вимогою провести аудит щодо транспортних засобів, конфіскованих митницею, які мали бути передані військоматом на фронт до військових частин, однак «зникли» в невідомому напрямку.

Непоодинокі випадки розправи місцевої влади з "незговірливими" активними членами громад шляхом вручення повісток чи використання інших адміністративних методів, на жаль, відомі по всій Україні, і Закарпаття не є винятком. Таким чином, використовуючи адмінресурс, чиновники в інтересах приватних осіб чинять тиск на журналістів та людей з активною громадською позицією, зокрема, учасників судового процесу та протестуючих проти свавілля влади. Задля однієї мети – приховати свої незаконні схеми щодо виведення землі з володіння та користування держави на користь приватних забудовників.

25 серпня 2023 року Ужгородський міськрайонний суд задовольнив клопотання мешканців в рамках ініційованого ними позову проти забудовників і наклав заборону на виконання будівельних робіт на даній території до набрання законної сили рішенням суду.

У четвер, 16 листопада 2023 року, о 15 годині, Закарпатський апеляційний суд розглядатиме апеляційні скарги Закарпатської ОВА та забудовника на дане рішення міськрайонного суду про заборону виконання будівельних робіт на даній території площею 1,125 га по вул. Кримській.

Розгляд по суті справи №308/13866/23 про визнання незаконними і скасування розпоряджень голови ОВА В. Микити про зміну цільового призначення земельної ділянки по вул. Ккримській під багатоквартирну забудову, скасування забудовнику містобудівних умов та обмежень, після перерви, призначено на 27 листопада, о 9.30.

13 листопада 2023р.

Теги: повістка, мобілізація, Кримська, ДОБРОБУД, забудовник

Коментарі

Наталка Майстренко 2023-11-29 / 16:51:41
Бачу, тут даякий "заарпатець" вирішив мені в город пред'яву кинути. То ти знаєш про боржавські кейси? Сподіваюсь, ти сидиш в окопі навпроти позицій русні. А як ні, то гайда до нас на інший фронт - фронт боротьби з зажерливими державними типу службовцями, які по-тихому кришують свій же бізнес, зажерливими їх же забудовниками, правоохоронцями, що не бачуть складу злочину у себе під носом, зажерливими депутатами, що торгують рідною, зверни увагу, закарпатською, землею. Поле для боротьби звідси і аж до небокраю.
Взяти хоча б турецького забудовника, якому пофіг на ваші/наші Карпати, їх важливість навіть для економіки регіону, про ПЗФ і екосистемні послуги для краян він і чути не бажає, бо цим мали б перейматись ті, хто видав йому в ОДА висновок з ОВД, передав землі плямами на Полонині в користування, видав дозвіл на виконання будівельних робіт на землях заказника!!! і надалі надає землі на умовах сервітуту за те, що йому до генделика дорогу асфальтом укатали за турецькі гроші (а прізвища ж відомі). А цікавить його лише неперевищення норми рентабельності вкладень в проєкт більше 2-х років.
І як тут не згадати приповідку про "інвестиції": заїхала в Березники (Тибаву, Неліпино, Воловець) інвестиція - Lamborghini. Як заїхала, так за три дні і виїхала...

закарпатець 2023-11-14 / 16:35:52
Тобто пиз.... про захист боржавських хребтів ми уміємо, а як піти захистити Закарпаття, в тому числі і боржавські хребти від ворога, хай іде чужий дядя в пятдесят років.
Вперед патріоти та активісти рідну неньку від орди захищати. Бо вона у нас єдина для усіх. Чи ви лише умієте патріотично пиз...?
Бо як прийде кацап у Закарпаття, на ваших боржавських полонинах будуть стояти такі радари, як стояв у Пістрялові.

Нижньому 2023-11-14 / 14:17:07
То не прокуратура оскаржує розпорядження бариги Микити, а громадяни, котрих Микита залякує мобілізацією. Прокуратура бездіє.

Ковальчуку 2023-11-14 / 14:07:00
Якраз розпорядження Микити тут і оскаржуються в цій справі. Внизу пише же

Ковальчуку 2023-11-14 / 12:03:54
Куда прокуратура дивиться? Чому не реагує на таку "моблізацію"? Чому не оскаржує в суді незаконні розпорядження шарлотана Микити?

Петро 2023-11-14 / 11:12:07
Микита ще працюючи касиром в СБУ став доларовим мультиміліонером, коли вже нажреться цей аферист?

Віктор 2023-11-14 / 10:31:03
Під час війни роздерибанити зупинку? Відкати з асфальта кругом злодії порядку ніколиине буде!!!

юристка 2023-11-14 / 10:03:48
Призбирано кримінальний кейс розправи з неугодними. Хтось буде відповідати

Василь 2023-11-14 / 08:46:59
В догонку до статті про діяльність Микити...

Правда 2023-11-14 / 05:32:57
Це не влада а чмо у місті немає порядку нещодавно звернув увагу як від людей забрали автобусну зупинку біля кільця на вул. Фединця біля аптеки жива вода витягнули стікляшку навіть навіс від дощу не поклали. Виходить що один заробляє а решта мокне під дощем!!! Де порядок??? СВОЛОЧІ!!!

В окоп 2023-11-13 / 22:24:41
Дивне запитання. Розумію, що зараз Ви - "в окопі", а не в Закарпатті, то не бачите як узурпується чекістами продажними влада в регіоні

з окопа 2023-11-13 / 22:13:06
Інерція, чи новий облвоєнком іде протоптаною стежкою вічноп'яного хабарника Музиченка?

НОВИНИ: Соціо

17:28
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
11:04
/ 3
Графік освячення великодніх кошиків у храмах Православної церкви України в Ужгороді
10:59
У Мукачеві також відкрили центр рекрутингу української армії
13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 3
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
21:58
/ 4
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
» Всі новини