На Вододільному хребті пов’язана з нардепом Єфімовим фірма незаконно проклала кілометри дороги, щоб вивезти обладнання для метеорологічних вимірювань, - екоактивісти

Група з екологів, журналістів та мандрівників піднялись на Верховино-Вододільний хребет, що на межі Закарпатської та Львівської областей, щоб побачити дорогу, незаконно прокладену у лісі та на хребті, пошкоджені дерева і чорничники на полонинах.

На Вододільному хребті пов’язана з нардепом Єфімовим фірма незаконно проклала кілометри дороги, щоб вивезти обладнання для метеорологічних вимірювань, - екоактивісти

Восени 2022 року Жденіївська селищна рада проголосувала за надання дозволу ТОВ «Управляюча компанія «Вітряні парки України» на тимчасове розміщення обладнання для метрологічних досліджень на території особливо цінної екосистеми Карпат: з усіх сторін гірський масив і його найвища вершина Пікуй оточені природоохоронними територіями – це Либохорівський заказник, заказник Пікуй, Привододільний заказник.

ГО «Save Пікуй» повідомляє, що першу щоглу для вимірювання швидкості вітру на хребті над селом Кічерний встановили ще минулого року. Вона простояла 4 місяці і впала, тоді її замінили на інше обладнання, яке розмістили вже нижче на землі.

«Після наслідків щодо пошкодження на полонинах Руній та Лютянській Голиці, у сусідніх з нашою закарпатських громад, які зафіксувала Державна екологічна інспекція у Закарпатській області, ми вирішили перевірити, а що відбувається у нас, - каже Наталія Вишневська, голова громадської організації «Зберегти Пікуй». - Те, що ми побачили, шокувало всіх нас, без перебільшення – знищений буковий ліс разом із буковим криволіссям, знято ґрунтовий покрив, вивернуті великі шматки землі разом з яфинниками, прокладено нову дорогу на схилах полонини з суттєвим перепадом висот. Там, де існувала недоторкана первісна екосистема все зруйновано й пошкоджено. Дике варварство до гірських полонин і лісів протяжністю близько 5 км».

Шлях ініціативної групи пролягав з села Розтока по блакитному туристичному маршруту на гору Хрести, до гори Розсипанець по червоному туристичному маршруту і далі до гори Бегар.

«Ми пройшли весь шлях, де побувала важка техніка «Вітряних парків України», каже Оксана Ісевич, - керівниця ГО «Пригоди Мандрівника». - Я та мої колеги, можемо констатувати, що ці туристичні маршрути фактично знищені – зруйнована стежка, що йшла через буковий ліс, вона перетворена на широку ґрунтову дорогу з численними пошкодженими, вивернутими з коренями, буковими молодими і віковими деревами. На полонині, червоний маршрут також зазнав впливу – грейдерами він перетворений на жахіття, відкрито доступ до будь якого джипінгу».

У «Save Пікуй» наполягають, що розміщення ВЕС у Карпатах неприпустиме і безкомпромісне та рекомендують бізнесменам обрати для цього інше місце: «Ми побачили наслідки лише від однієї щогли, а що очікувати, за умов початку будівництва вітряків, – від влаштування бетонних фундаментів до монтування самого вітряка, додала Наталія Вишневська. Рекомендуємо «Вітряним паркам України» вибирати інші майданчики, відмовитися від намірів будувати ВЕС на хребтах Закарпаття, дотримуватися природоохоронних законів України і законів взагалі, не починати свою діяльність тут з порушень».

Також активісти додають, що за результатами громадської інспекції мають намір підготувати подання до всіх органів місцевої та центральної державної влади, за захистом екологічних прав громади та прав закарпатського гірського довкілля.

У свою чергу Державна екологічна інспекція у Закарпатській області не повідомляла про виявлення яких-небудь природоохоронних порушень на Вододільному хребті. Хоча, за наявною у Закарпаття онлайн інформацією, протягом останніх місяців кілька разів навідувалася на згадані у дописі екоактивістів місця і фіксувала там порушення природоохоронного законодавства зі збитками у кілька мільйонів гривень.

Що відомо про плани забудувати хребти Закарпаття вітряками?

Вперше про плани ТОВ «Управляюча компанія «Вітряні парки України» побудувати вітряки на Закарпатті стало відомо влітку минулого року, коли Тур’є-Реметівська сільська рада планувала надати компанії дозвіл на розроблення технічної документації на землю, на якій у подальшому мали розмістити установку для вимірювання параметрів вітру. Тоді рішення не набрало більшість голосів депутатів. Однак вже у березні цього року депутати погодились, а у липні сільська рада оприлюднила проєкт рішення про розробку детального плану урочища «Полонина Руна» для встановлення майбутньої вітроелектростанції.

У травні Держекоінспекція у Закарпатській області повідомила про виявлені порушення природоохоронного законодавства, а саме зняття грунтового покриву без відповідної проведури на Полонині Руна та горі Лютянська Голиця. Обидва порушення були вчинені при встановленні обладнання для вимірювання параметрів вітру ТОВ «УК «Вітряні парки України».

ТОВ «УК «Вітряні парки України» - компанія, релокована з Краматорська у Закарпатську область під час повномасштабної війни. Бізнес входить у бізнес-групу «Група братів Мкртчан» та має відношення до краматорського нардепа з групи «Довіра» Максима Єфімова. Ще одне релоковане у закарпатський Перечин підприємство з виготовлення, інтеграції та обслуговування вітрових турбін також пов’язане із Єфімовим і «УК «Вітряні парки України».

Жденіївська селищна рада і ТОВ «УК «Вітряні парки України» вісім місяців приховують публічну інформацію щодо земельних ділянок, на яких розмістили обладнання для вимірювання швидкості вітру. Про це на своїй Фейсбук-сторінці заявила журналістка-розслідувачка Олена Мудра і опублікувала фото природоохоронних порушень у лісі та на хребті, які зробила під час громадської інспекції з «Save Пікуй».

Також у Єдиному реєстрі з оцінки впливу на довкілля оприлюднили звіт з ОВД по ВЕС «Нижні Ворота-1». Ці вітряки теж планує побудувати «УК «Вітряні парки України».

Крім забудови Верховинських і Полонинських хребтів Закарпаття, для області вже шість років залишається актуальною проблема забудови заповідної полонини Боржава 34-ма 180-метровими вітряками. Людям захищати гірський масив допомагає також обласна рада.

 

 

 

23 липня 2023р.

Теги: Пікуй, хребет, екологія, вітряки, Єфімов, вітроелектростанція

Коментарі

Нищать Боржаву 2023-07-28 / 01:00:00
А турецька фірма "Атлас Воловець енерджи" разом з Попеличем знахабніло за державні кошти, нагнувши Свалявський лісгосп, зробили під свій проект дорогу на г. Плай на Боржаві. Де фінуправління? Чого не перевірить Свалявський лісгосп? За які такі кошти та з якого бюджету і для якої мети вони то зробили? Поштрафовані і дале роблять. Штрафують знову і дале роблять. То нікуди державні кошти використати? Мавіків скіоьки купив лісгосп за 2023 рік? Де раціональне використання бюджету і лісгоспі? Хто керівнику поставить питання?

Вітряк 2023-07-25 / 17:03:29
Фирма веников не вяжет.

Василеві 2023-07-24 / 22:22:12
По-перше, говори, але не заговарюйся. Завод у Відні не сміттєпереробний, а сміттєспалювальний і очисні системи там коштують, як сам завод. Такий завод у нас ніхто будувати не буде. Бо це дуже дорого - раз, бо це суперечить нинішньому Європейському Зеленому Курсу, за яким Європа реструктуризовує свою економіку на циркулярну і спалювання ресурсу є неприйнятним - два, бо в Астрії є система моніторингу та система державного екологічного контролю, які у нас відсутні - три. По-друге, якщо вже хочеш комусь шось розказати, то проти сміттєперербних заводів, типу у Яношах має бути, ніхто не виступає. То наша влада не знає, які вона відкати хоче і інвестор тікає звідси, як чорт від ладана. По-третє, ніхто не проти вітряків на рівнині і на низьких висотах. Всі проти знищення природи, особливо коли мова йде про високогір'я, яке має залишатись недоторканним. Не чув, що у Словаччині діє мораторій на ВЕСи? Бо гірська країна. То не зелена енергетика, якщо вона знищує природу. По-четверте, виробена електроенергія на електростанціях продається державі у мережу, якою управляє Укренерго. Цю електроенергію подають туди, де вона найбільше потрібна, де є пікове споживання. І не факт, що то Закарпаття. Автономною є лише електроенергія, вироблена власною даховою СЕС. Вот ту електроенергію виробив і зразу спожив. А якщо є акумулятор, то ще собі накопичив про запас. Інакше енергосистема в Україні не працює. Не фантазуй уєнно з Микитою

Ужгородка 2023-07-24 / 22:11:41
Цю дорогу "Вітропарки" мають рекультивувати. Якщо ні - то зрозуміло стане, що то за інвестор такий...

Василеві 2023-07-24 / 20:33:43
Ковдуше, в Україні не хибить генеруючих потужностей. Москалі били передусім по розподільчих мережах - трансформаторах і т.д.

до Василя. 2023-07-24 / 16:24:34
Ніхто з нами світлом не ділиться. Ви або не знаєте цього, або свідомо, можливо на замовлення, брешете людям.

Уся вироблена електроенергія, без різниці чи це державні АЕС, чи ахметівські ТЕС, чи ледидівські СЕСи і ГЕСи, чи єфімовські вітряки продається державі як єдиному покупцю у особі ДП "Гарантований покупець" по цінам встановленим нацрегулятором НКРЕКП. Вже потім енергетичні компанії, для закарпатських споживачів це монополіст-приватник "Закарпаттяенергозбут", викупають електроенергію від держави і продають її кінцевим споживачам із попередньо закладеною маржею. Ціну регулює також НКРЕКП.

Тому на нас не робить сусідня область, як в ми не робимо на них. Уся генерація працює на державу.

Василь 2023-07-24 / 12:07:21
Збереження природи це добре. Але чи не ми самі, своїми руками її нищимо. Ніби боремося за правильні речі, а в результаті якось виходить наоборот. Тонемо у горах сміття. І роками боремося проти будівництва сміттєпереробного заводу. Де логіка? При тому, що у тій Європі, про яку много говоримо, сміттєпереробний стоїть у центрі Відня. Вітряків тоже багато в Європі. І тут ми знову проти. Забули за зиму без світла? В Україні війна. І нова зима скоро. Не будуть ставити вітряки там, де небезпечно. Це понятно. Треба не палки ставити в колеса, а помагати. Бо виходить, нехай ставлять в других областях, а ті потім най діляться світлом з нами. Може, краще наоборот?

Злий ельф 2023-07-24 / 11:59:52
Наш рідненький "внутрішній москаль" надівши вишиванку та домовившись з Горватами, Лабами та місцевими царьками від губернатора Микити до безіменного голови сільради нищить наше майбутнє. Шукаємо бруднобупих агентів-диверсантів, так вони поряд з нами тільки мавпують під українців. І на закон їм наплювати тому що грошами заткнуть рота продажному судді. На жаль тільки акції прямої дії стосовно винуватців та їх майна зможуть пригальмувати нищення Карпат.

Василина 2023-07-24 / 10:22:23
култана - голову жденіївської громади вже давно треба садити. це опзжсна істота яка дерибанить бюджет громади та видає дозволи на знищення гір. це його та депутатів злочин, де поліція, де прокуратура в долі?

лютий 2023-07-24 / 07:16:16
Люди ви даєте все розікрасти. Лаба,Горват,Грицик і т д всі вони в тємі. Пані Девіцька яка розносила гроші за яника теж в долі. А скільки гум допомоги розікрала? Девіцька де чіпси?кола? де буси з європи? Ви розкрадаєте все. цю стару аферистку треба гнати з отг Турї Ремета.Лаба незаконно заволодів карʼєром в Камʼяниця всі мовчать. ліси вирізають всі мовчать розкрадають все. Для когось війна а комусь бабло на рахунках

Знаючий 2023-07-24 / 00:38:22
Кажуть, що свій кусок отримав і Лаба на рівні з Горватом. Дуже може бути, бо він теж був на усіх сходках із краматорськими. Хлопці відбивають вкладені у вибори п'ятсотки і заробляють нові.

Продали б і маму свою 2023-07-24 / 00:20:55
Судячи з наглості, співдружність Єфімов-Горват-Микита під час воєнного стану, коли мож заткати рота кожному розпорядженням начальника ОВА, є схемою доволі ефективною.
Кажуть, що Горват і Ко з Тур'ї-Ремети отримали немалий ласий шматочок від вітрових парків за просування проекту. Не залишились без фінансової мотивації ті депутати сільради, які пргголували за надання дозволу на розробку документації із землеустрою.
Так закарпатці продають зайшлим свою землю. Би ся наїли тими грошима!

злий 2023-07-23 / 22:56:44
В деяких осіб жадібність не має меж

НОВИНИ: Соціо

20:14
На війні з росією поліг Василь Головчак з Міжгір'я
19:53
У словацькому ПП "Вишнє Нємецьке" полагодили сканер і відновили пропуск вантажівок
09:18
/ 2
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Юрієм Семиряжком
23:45
/ 1
Українська мова у шкільництві на Закарпатті австро-угорського періоду (ДОКУМЕНТ)
21:00
/ 5
"Хуліганки" з циганського табора в Оноку вибачилися за свої дії біля ТЦК у Виноградові, а інші учасники безчинств власноруч полагодили ворота
10:50
Великоднє привітання предстоятеля ПЦУ Блаженнішого Митрополита Епіфанія
21:41
/ 1
"Вітаю вас усіх зі святом Христової перемоги", – глава УГКЦ у Великодньому привітанні
19:34
На словацькому пункті пропуску "Вишнє Нємецьке" вийшов з ладу сканер, пропуск вантажівок зупинено
19:04
/ 51
Перелік парафій МГКЄ, які святкують Великдень з усією Україною 5 травня
15:52
/ 11
Верховний Суд визнав незаконним будівництво вітряків на Боржаві на Закарпатті
17:28
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
11:04
/ 3
Графік освячення великодніх кошиків у храмах Православної церкви України в Ужгороді
10:59
У Мукачеві також відкрили центр рекрутингу української армії
13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 3
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
» Всі новини