Прокурор-фермер, що захистив Іллю Киву від правосуддя

Професійний і бізнесовий бекґраунд нового керівника Закарпатської прокуратури Анатолія Ковальчука

Прокурор-фермер, що захистив Іллю Киву від правосуддя

Нового керівника Закарпатської обласної прокуратури призначили 4 січня. До цього, після звільнення попереднього прокурора Віктора Говорухи, це відомство крайньої західної області України на кордоні чотирьох країн Євросоюзу понад два місяці було без керівника. Шукали підходящого. 

У підсумку, обласну прокуратуру очолив 51-річний Анатолій Ковальчук, котрий до цього з короткою перервою більше 20-років працював органах прокуратури.

До 2005 року Ковальчук працював у прокуратурах Вінницької та Чернівецької областей. Того ж 2005-ого був призначений першим заступником прокурора Полтави.

У 2014 році як заступник прокурора Полтавської області врятував одіозного нардепа-втікача від ОП-ЗЖ Іллю Киву від правосуддя, відкликавши апеляційну скаргу своїх колег на переглянутий вирок за отримання хабаря у 2011 році, коли шанувальник «русского міра» працював заступником начальника Управління захисту справ споживачів у Полтавській області. У 2019 році на запитання журналістів, чому він відкликав апеляційну скаргу, Ковальчук сказав, що отримав таку вказівку: «Мене викликав керівник і сказав відкликати апеляцію, тому що там є якісь порушення… Керівник приймав рішення». 

Досвід керівника прокуратури області отримав у 2015-16 роках, очолюючи прокурорське відомство Рівненщини. У 2016 році, за місяць до звільнення, нагороджений орденом «За мужність та професіоналізм» прокуратури України – відзнакою Всеукраїнської громадської організації «Спілка ветеранів та працівників силових структур України «ЗВИТЯГА».

З декларацій Анатолія Ковальчука, доступних у аналітичній системі You control, вбачається, що, ймовірно, прокурор не працював у органах з 2016 по 2021 рік та претендував на посаду у Житомирській обласній прокуратурі у 2020 році. 

З червня 2021 року Ковальчук працював у Офісі Генпрокурора, де очолював другий відділ управління організації процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення в обласних прокуратурах Департаменту нагляду за додержанням законів НПУ та органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю Офісу Генерального прокурора. Тоді ж входив до складу міжвідомчої робочої групи, що аналізувала стан досудового розслідування та процесуального керівництва у судах щодо кримінальних правопорушень, вчинених проти журналістів.

До слова, на "круглому столі" в Національній спілці журналістів України у жовтні 2021 року Ковальчук прозвітував, що лише 8% кримінальних проваджень за фактами злочинів проти журналістів доходять до суду. Найчастіше правоохоронці закривають провадження відносно журналістів у Києві, Закарпатській, Львівській, Донецькій, Чернігівській, Полтавській та Херсонській областях. 

У бурштинових війнах

У 2016 році, будучи керівником прокуратури Рівненської області, теперішній головний прокурор Закарпаття потрапив у епіцентр бурштинового скандалу. Перед спецоперацією «Бурштин» його відсторонили від роботи, а після її успішного проведення прокурору дали написати заяву на звільнення. Тоді у пресслужбі Генпрокуратури зазначили, що звільнення Ковальчука пов’язане із зловживаннями його підлеглих та через зв’язки Рівненської прокуратури із бурштиновою мафією.

У рамках спецоперації Генпрокуратура та СБУ провели понад сто обшуків, у тому числі у керівників прокуратури та районних відділів поліції. У той же час про зв’язки очільника прокуратури із організованою злочинністю не йшлося. Упродовж року роботи Ковальчука, відомство регулярно звітувало про вилучені помпи і бурштин. Однак після роботи Гепрокуратури та силовиків стало зрозуміло, що звіти не відповідали реальним масштабам видобутку і вилучення «сонячного каміння». Розслідуванням фактів займалась військова прокуратура.

Як повідомляли рівненські журналісти, після звільнення прокурор мав намір зайнятися підприємництвом. «Піду в сільське господарство», - цитують журналісти прокурора.

З прокуратури на ферму і назад

Анатолій Ковальчук дійсно офіційно подався у сільське господарство. Проте не одразу і не надовго.

У 2020 році він зареєстрував ФОПа з основним видом діяльності «виробництво олії та тваринних жирів», але вже за рік підприємницьку діяльність згорнув. 

Тоді ж він зареєстрував фермерське господарство «САДКІВСЬКЕ» у Шаргородському районі Вінницької області, що займається вирощуванням зернових, бобових культур і олійних культур. А у травні 2021 року, перед своїм поверненням до органів прокуратури, перереєстрував фірму на дружину – Оксану Ковальчук. 

Згідно з даними з You control, станом на 2022 рік у власності Ковальчука був один об’єкт нерухомості, п’ять земельних ділянок загальною площею понад 6 га та автомобіль Lexus RX 350 2017 року випуску. У його дружини – два об’єкти нерухомості у Вінницькій та Полтавській областях, п’ять земельних ділянок та автівка BMW Х3 2015 року випуску. Також у декларації 2016 року, поданій прокурором після звільнення, вказані спортивно-оздоровчий комплекс, виставково-торгівельна зала з офісними приміщеннями площею майже 900 кв.м та приміщення кафе площею 173 кв.м.

У коментарях журналістам у 2016 році Анатолій Ковальчук статки своєї сім’ї пояснював заможністю своїх батьків та батьків дружини, бізнес яких зосереджений у сільському господарстві. Зокрема, батьку прокурора належить агрофірма «Джерело» із земельним фондом понад чотири сотні ділянок площею до 3,8 га (сам прокурор заявляв про площу 1300 га – ред.). Також, згідно з даними You control, у власності фірми – 18 автівок, серед яких позашляховик Renault Duster 2021 р.в. та Toyota Land Cruiser 200 2020 р.в.


 

4 січня 2023 року, під час свого представлення на посаді керівника Закарпатської обласної прокуратури, Анатолій Ковальчук серед своїх основних завдань окреслив боротьбу зі злочинами проти основ національної безпеки, проявами колабораціонізму, із правопорушеннями у земельній, бюджетній та екологічній сферах, а також із явищами корупції, контрабанди. 

Сьогодні на Закарпатті багато такої роботи. Справи через незаконно забудову в Ужгороді роками губляться у судах, тоді як справи про корупцію у районах – у кабінетах слідчих райвідділів; об’єкти Смарагдової мережі, хребти Боржава і Свидовець, та гірські карпатські річки – під загрозами забудови; на Вододільному хребті незаконно почали розвідувальні роботи потенційного газового родовища; а до втеч політиків і бізнесменів, а також перевезення ними крупних сум готівки без декларування через кордони на Закарпатті на початку широкомасштабної війни, причетні як служби на кордоні, так і найближчі родичі місцевих нардепів. 

Олена Мудра

24 січня 2023р.

Теги: прокурор, Ковальчук

Коментарі

****** 2023-04-08 / 21:55:11


А чи проходив Ковальчук конкурс на посаду у Офіс Генерального прокурора після перерви у роботі? Пропоную журналістам поцікавитися щодо цього питання. Які були у нього результати під час проходення конкурсу?


Прокурор 2023-02-25 / 15:59:34
Майже за два місяці роботи підвели підсумки роботи за минулий рік, зібраними пожертвами від колективу шеф задоволений, кадрових змін не буде,на координаційній нараді правоохоронних органів обговорили участь прокуратури у %, у всіх схемах, на семінарських зайняттях обговорили причини прийняття судами виправдувальних вироків стосовно фігурантів, які відмовились платити прокурорам, порахували скільки мільйонів потрібно їм відшкодувати з коштів платників податків за незаконне притягнення до відповідальності. За участі прокурорського касіра Русняка провели робочу зустріч із представниками бізнес-асоціацій області, запросили з числа підприємців напівпритомну Марту Гнатівну і пяницю Пазину. Працюємо далі.

Запитання??? 2023-02-12 / 09:08:47
Розкажіть на загал детальніше, а що ж там трапилось такого у Львові з мажориками???

Демянчук 2023-02-12 / 08:27:51
Я би ся розібгав із цими малими зсганцями-мажогиками, але мою посаду займає Сакалош. Коли я займався внутгішньою безпекою такого багдака не було.
А Сакалош слабак і падкий на ті пану копійок, що мажогняк кидає йому як на папегти щоби мовчав.
Шеф призначте мене внутгішнім інспектором я погядок наведу.

Піпашу 2023-02-12 / 02:41:27
Акуратно по трасі Ужгород-Київ, наступного разу дорослий дядя може не пробачити

Іра 2023-02-11 / 23:44:38
Повитягали з БМВ і Рейнджровера, тупо били

Ірина 2023-02-11 / 23:39:15
Так у Львові Піпаша з Мегелом мотлошили, як грузини бочками з апельсинами перемітували і не слухали ко чій кум.

Кукіс 2023-02-11 / 22:52:47
Залиште в спокоі піппу 8888 він кум замгенпрокурора, а жінка його нехай утішає мигелу;-)

Ковальчуку 2023-02-11 / 22:13:01
Ви свому мажорняку поясніть, що нарвуться. Потім стоять на дорозі, ксіви показують, пояснюють чиї вони діти, звонять. Наступного разу в трусах і ліфчиках підуть по трасі ногами.

Сакалош 2023-02-11 / 22:00:42
Всім мовчати! Працює Генінспекція!

Християнин 2023-02-11 / 21:28:53
То, що малий Мегела пре періодами, по пяні жону альфонса Піпаша з прокуратури то не секрет, но якщо будуть бутилки під чужі авто викидувати, набють їм табло.

Воєнком 2023-02-11 / 21:15:11
Хто на BMW білого кольору з номерним знаком 8888 по Львову літає з малим Мегелою? І бутилки з під шампанського з авто викидує?

Воєнком 2023-02-11 / 21:05:30
Хто на BMW з номерним знаком 0044 так сміливо літає по Ужгороду, зі швидкістю метеорита?

Петруні 2023-02-11 / 20:43:00
Шукай план С!::))

Руслан 2023-02-11 / 19:33:16
Шановні працівники прокуратури! Заходять в заклад PLAN B, замовляйте, що душа забажає безкоштовно, це Вашим трудом зароблено, скоро ми закриваємося як і Синя Мавпа, нас в п'ятий угол заганяють.

PLAN B. 2023-02-11 / 19:10:47
Наш тато також дуже Косейку хвалить

Синя Мавпа 2023-02-11 / 19:07:15
Дуже крута Наталка Косей і тато її хвалить, каже що Косей після обіду на одне око лише бачить

Русняк 2023-02-11 / 17:54:20
Косей вже давно місто малого Домніцького займає, наш, молодьожний но у Домніцького-батька бабла, мама не горюй. Поносив лапсердак, дай другому поносити.

Косей 2023-02-11 / 17:19:48
У Петруньової не сісі не пісі, на чужих дивиться

Пеируня 2023-02-11 / 17:04:57
У швагра Косея Наталка агонь. Як би свінгером Матвійович не став.

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини