Закарпатські лялькарі підготували колоритне веселе дійство "Зустрічаймо Коляду!" (ФОТО)

На Різдвяні свята у Закарпатському академічному обласному театрі «БАВКА» підготували яскраве колоритне веселе дійство «Зустрічаймо Коляду!»

Закарпатські лялькарі підготували колоритне веселе дійство "Зустрічаймо Коляду!" (ФОТО)

Постановник дійства, головний режисер театру, заслужена артистка України Наталія Орєшнікова розповідає: «Приступаючи до постановки, ми керувалися переконанням, що  маємо підтримувати традиції, прищеплювати дітям любов до українських народних звичаїв та обрядів, при цьому намагалися передати своє узагальнене театралізоване бачення новорічних дійств. Отже, нашу роботу можна визначити як новорічну різдвяну містерію, що включає вертепне дійство, закарпатських «бетлегемів», а також стародавню містичну українську традицію «водити козу», що прийшло до нас ще з дохристиянських часів і продовжує жити у виступах сучасних колядників і щедрувальників.

Над постановкою також працював режисер, педагог Академії культури і мистецтв, заслужений артист України Олександр Куцик. Потрібно щиро подякувати за безкорисливу допомогу в роботі над дійством концертмейстеру Галині Шевченко (постановка вокальних партій), музиканту Геннадію Донецькому (запис фонограм).

Окремо треба відзначити участь студентів спеціальності сценічного мистецтва кафедри мистецьких дисциплін та відділення фахової передвищої освіти (1, 2, 3 курси)  Академії культури і мистецтв (ректор — заслужений працівник культури Наталія Шетеля), які у час своїх зимових канікул з ентузіазмом беруть участь в напруженій репетиційної роботі, і створили разом з досвідченими акторами-професіоналами яскраві образи і характери своїх персонажів,  а також найменших учасників з молодшої групи театральної студії «Бавка», для котрих виступ у даній постановці став дебютом на  професійній сцені (керівник  студії — заслужена артистка України Світлана Кобзиста).

Директор-художній керівник театру Мирослав Петій, позитивно оцінюючи останню роботу творчого колективу, відзначив:

 - Закарпатський академічний обласний театр ляльок надзвичайно ретельно готувався до Новорічно-Різдвяних святкувань, подбавши про підготовку для юних глядачів різноманітних оригінальних постановок: до свята Святого Миколая — виставу «Чарівні ліхтарики», до Нового року —  інтермедію «Пригоди казкових героїв», і ось тепер Різдвяне дійство «Зустрічаймо Коляду!». Такі безумовні досягнення — результат напруженої репетиційної роботи, злагодженої праці всіх виробничо-творчих цехів і підрозділів театру. Також безсумнівно плідною є наша багаторічна співпраця з Академією культури і мистецтв.

Окремо треба зазначити — увесь період святкових представлень вистави відбуваються згідно з розкладом — на випадок відключення світла театром  придбана автономна електростанція.

Підсумовуючи вищенаведене, закарпатські лялькарі закликають не пропустити цікаве представлення «Зустрічаймо Коляду!» та запрошують глядачів — великих і маленьких — відвідати затишну глядацьку залу театру ляльок на площі Театральній, 8 в Ужгороді у неділю, 8 січня (початок об 11:00 та 13:00) та у середу 11 січня о 16:00 год. Вартість квитків - 70 грн, які також можна придбати онлайн на сайті https://uzhgorod.karabas.com/ua/

Ніна Малишка

06 січня 2023р.

Теги: кооляда, вистава, бавка, орєшнікова, Петій

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини