Туалети, час та якість спілкування – основні проблеми на пунктах пропуску на кордоні Закарпатті

Соціологи ГО «Карпатські обрії» упродовж вересня-грудня 2022 року здійснювали моніторинг та оцінку роботи Закарпатської митниці. Результати роботи проекту «Сприяння покращенню та оцінка роботи регіональної митниці Закарпаття. Проблеми та перспективи» презентували в Ужгороді.

Туалети, час та якість спілкування – основні проблеми на пунктах пропуску на кордоні Закарпатті

Метою досліджень було проведення аналітичного та емпірико-соціологічного моніторингу по оцінці реформи митниці та окремих аспектів роботи територіальних органів Держмитслужби України в Закарпатській області. Як розповіла Руслана Джуган, керівниця проєкту, голова правління ГО «Карпатські обрії», кандидат соціологічних наук, «Карпатські обрії» виграли субгрант на проведення досліджень від Інституту економічних досліджень та політичних консультацій. Подібні проекти здійснювали ще 5 організацій в Україні, що стосувалися роботи інших митниць.

«Ми брали до уваги усі пункти пропуску, які є на Закарпатті. Наше дослідження складається із чотирьох частин: щомісячне опитування громадян України: із серпня по листопад, проведення двох фокус-груп із суб’єктами зовнішньої економічної діяльності, (імпортери та експортери), глибинне інтерв’ю очільника Закарпатської митниці, а також щодвотижневий огляд новин, які стосувалися митниці, - каже Руслана Джуган. - Найбільше респондентів перетинали кордон через пункт пропуску «Ужгород-Вишнє Нємєцке», «Тиса-Загонь», «Малий Березний – Убля», серед них найбільше автомобілем та автобусом, а також пішки, потягом та мікроавтобусом. Згідно з опитуванням, на самому пункті пропуску іноземної держави найдовше довелося чекати 8 годин, найменше- 0 хв. У черзі перед українським пункті пропуску – найбільше -12 год, найменше- 25 хв. Тривалість перебування на самому пункті пропуску склала від 4 хв. до 1 год. На запитання, яким чином відбувся паспортний та безпековий контроль: у 60%  - співробітник взяв паспорту у руки, 41,5% попросили вийти із транспортного засобу, 40% самостійно підходили до віконця паспортного контролю. Особистий огляд був у 9% пасажирів, до 7,6% приходив службовий собака. Згідно з дослідженнями, якість обслуговування на пункті пропуску з українського боку оцінкою «5» оцінили 43%, «4» – 27,7%, «3» -14%, «2» – 3%, решта поставили «1». Якість обслуговування з боку іноземної держави: «5» – 33,8% респондентів, «4» – 30,7%, «3» – 6,5%, «2»-6,1%, решта- на «1».  

 Можна зробити висновок, що якість обслуговування з боку українського респонденти стабільно за 4 місяці оцінювали краще, ніж якість обслуговування іноземною стороною». 

  За даними досліджень, усі респонденти вказували на існуючі проблеми на кордоні. Найбільше зазначали про наявність черг на кордоні, повільну роботу працівників митниці та прикордонників, а також закритий або відсутній туалет. Серед проблем також відсутність або низька якість українського мобільного зв’язку, відсутність місць для прийому їжі. 3% респондентів вказали про випадки вимагання неправомірної вигоди (це на пункті пропуску Чоп Тиса – Загонь). Стільки ж відзначили хамство з боку працівників митниці. 

Третина респондентів в анкеті залишили побажання щодо умов покращення роботи митниці. Зокрема, це належне ставлення до людей, які перетинають кордон, не затримувати час; наявність смітників, нормальних санітарних умов; покращення санітарних умови у вбиральня; ввічливе спілкування з громадянами; зробити асфальт, покращення умов очікування. Опитування охопило 60 жінок та 5 чоловіків, віком від 17 до 72 років. 

Мар’яна Химинець, дослідник-польовик, ГО «Карпатські обрії» детальніше розповіла про результати проведення двох фокус-груп із суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності. За її словами, взяли участь представники компаній, які здійснюють транспортні пасажирські та вантажні перевезення, а також надають логістичні послуги.  «На питання «Як змінилися обсяги експорту» підприємства відзначили скорочення на 50% пасажирських перевезень, вантажні збільшилися, одне з підприємств (логістичне передали свій склад для потреб Червоного Хреста.  Щодо вантажних перевезень, об’єми скоротилися незначно – на 5%. Як зазначали представники підприємств з пасажирських перевезень, змінилася категорія людей, які користуються послугами, більшість транспортувалася після 24 лютого на евакуаційних рейсах, туристичні запити значно зменшилися, доходи впали, - зауважила Мар’яна Химинець.- Стосовно проблем на кордонах, то підприємці відзначили великі черги, низьку якість комунікації представників митниці з представниками бізнесу, подорожчання логістичних послуг. З нововведень: всі перевізники повинні реєструватися у програмі «Шлях». 

Олексій Шафраньош, комунікаційний менеджер проєкту, кандидат політичних наук детальніше зупинився на моніторингу ЗМІ, які висвітлювали діяльність митників та прикордонників. «Ми проводили монторинг інформації, яка була у відкритому доступі. Частина матеріалів поширювалася безпосередньо митницею, інші матеріали- це журналістські публікації. Ще одна категорія- це повідомлення у соцмережах, зокрема, Телеграмі, які потім коментували вже офіційні структури, - каже Олексій Шафраньош. – Основні інфоприводи матеріалів- черги на кордонах, запровадження «митного безвізу», корупційні скандали та хабарі ( у листопаді) та нові призначення. «Тематика плинності кадрів така, то що за останні 3 роки ми маємо 8 керівників Закарпатської митниці. За останній рік вже змінилося троє людей. 4-5 місяців середній період керування», - додав експерт.

 

 

 

Ужгородський пресклуб

28 грудня 2022р.

Теги: пункти пропуску, спілкування, проблеми

Коментарі

Роман 2022-12-29 / 13:19:33
Я нічого незаконного не перевожу, тому корупцію і побори не відчуваю, але! ТУАЛЕТИ - проблема номер один! Ну і якість спілкування. Хочу більше посмішок і добрих слів!

passing by 2022-12-28 / 22:44:07
розповідали б один одному про субгранти, фокус-групи та інший моніторінг, якщо вже натрапили на дурні гроші
навіщо дратувати людей у важкий час абсолютно очевидними речами? хто про це не знав?

Bred 2022-12-28 / 22:04:01
Без туалетів корупцію не побороти

Іван 2022-12-28 / 17:21:16
Основною проблемою є побори і корупція

НОВИНИ: Соціо

09:18
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Юрієм Семиряжком
23:45
Українська мова у шкільництві на Закарпатті австро-угорського періоду (ДОКУМЕНТ)
21:00
/ 2
"Хуліганки" з циганського табора в Оноку вибачилися за свої дії біля ТЦК у Виноградові, а інші учасники безчинств власноруч полагодили ворота
10:50
Великоднє привітання предстоятеля ПЦУ Блаженнішого Митрополита Епіфанія
21:41
/ 1
"Вітаю вас усіх зі святом Христової перемоги", – глава УГКЦ у Великодньому привітанні
19:34
На словацькому пункті пропуску "Вишнє Нємецьке" вийшов з ладу сканер, пропуск вантажівок зупинено
19:04
/ 40
Перелік парафій МГКЄ, які святкують Великдень з усією Україною 5 травня
15:52
/ 10
Верховний Суд визнав незаконним будівництво вітряків на Боржаві на Закарпатті
17:28
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
11:04
/ 3
Графік освячення великодніх кошиків у храмах Православної церкви України в Ужгороді
10:59
У Мукачеві також відкрили центр рекрутингу української армії
13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 3
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
» Всі новини