У неділю в Ужгороді "Бавка" "прем'єрно" покаже ековиставу про кажанів (ФОТО)

Жовтень у Закарпатському обласному театрі ляльок видався напрочуд насиченим.

У неділю в Ужгороді "Бавка" "прем'єрно" покаже ековиставу про кажанів (ФОТО)

Успішно відбувся Відкритий дистанційний  Міжнародний фестиваль театрів для дітей «ІНТЕРЛЯЛЬКА-2022», який тривав з 1 по 4 жовтня. (Нагадаємо, що «ІНТЕРЛЯЛЬКА» - перший Міжнародний фестиваль театрів ляльок в Україні, який пройшов через роки з 1990 року і нині відбувся у вісімнадцяте, але, с огляду на війну в Україні, у незвичному дистанційному форматі, і мав особливу присвяту — Перемозі України!).  Закінчення  місяця планується прем'єрою вистави у новому мистецькому форматі — читанням драми українського сьогодення  "Коти біженці", яка суголосна подіям в країні.

Водночас не забувають в театрі ляльок і про своїх найменших глядачів з категорії 3+, а також про одну з найважливіших проблем людства — екологію довкілля.

Вистава "Пригоди Кожика і Летика", прем'єра якої відбудеться вже цієї неділі, 16 жовтня, хоча й адресована найменшим, але підіймає  надзвичайно серйозну тематику екології та захисту природи. Питання це давно набирає популярності, особливо у великих місцях, але  у "глибинці" все ще сприймається населенням як щось абстрактне та часто відірване від повсякденної практики. Люди звикли до побутової експлуатації природи, ставляться до питань екології все ще з настороженістю та навіть побоюванням, часто не усвідомлюють своїх звичок, надто вкорінених  у поведінці, досить важко змінюють усталені звички та забобони. Проте саме діти стають важливою соціальною групою для поширення екологічних цінностей — вони є найбільш відкритою і сприйнятливою частиною суспільства з погляду засвоєння нових загальнолюдських цінностей – захисту природи та відповідальності за Творіння. Через них можна достукатися до дорослих, батьків.

Саме тому лялькарі з радістю взялись працювати над проєктом, узявши за основу мотиви казки Наталії Гумен-Біланич "Кажанчики". Ідею розробили разом з  ГО "Інститут еколого-релігійних студій" (керівник Олександр Бокотей), з яким директор-художній керівник театру ляльок Мирослав Петій уклав Угоду про творчу співпрацю.

Відтак розпочалась активна робота над проєктом — написана  екоп'єса для театру ляльок "Пригоди Кожика і Летика"  (авторки Ніна Малишка та Наталія Орєшнікова) з дійовими особами — Бодею Розуменком, Ганцею Запитайкою, Дмитриком  Дзеничем та персонажами — кажанчиками  Кожиком, Летиком, Мамою Кажанихою, Татом  Кажаном та інші їхніми родичами, а також комахами: Комаром, Москітом та їх зграєю, а також Совою, Світлячками, Метеликом. Попри розповсюджені думки про кажанів як про щось небезпечне та неприємне, міфічно-забобонні та несправедливі обвинувачення як «співучасників» пандемії вистава доводить, що це милі й дуже корисні тваринки. Як говорить головний персонаж Кожик: "Доброго дня всім! Гадаєте, що я — летюча миша? Ні! (гордовито) Я — кажан! Вірніше — поки ще маленький кажанчик Кожик. На вашу думку,  чим я й мої родичі  займаються? Адже нам не треба ходити в дитсадок, до школи, не треба ходити на роботу заради зарплати. Думаєте, ми, кажани, нероби? А от і ні. Ми дуже заклопотані, від самого народження і до зрілості щоденно вчимося життєвої мудрості, досліджуємо світ, тренуємося вправно літати, хапаючи на льоту комах. Дрібні комахи для нас – їжа, і людям же від цього тільки користь, бо коли «попрацюють» кажани, наївшись досхочу, та й комарів і всіляких шкідливих для рослинності жучків менше стає..."

Одним з головних запорук успішної вистави є її візуальний ряд, тобто сценографія. Художниця-постановниця Паола Полуденна разом з режисеркою придумали сценографічний образ майбутньої вистави, її персонажів-ляльок, декорації, костюми акторів. Незвичайним таїнством є творча робота над створенням майбутньої вистави. В процесі залучений вся постановча частина, починаючи із завідувача постановчої частини Романа Кадара, художників-бутафорів Олени Ремгільд, Наталії Чепурної, конструктора ляльок Андрія Іштвані, художників з освітлення Ірини Осокіної та Світлани Бєлікової.  Ляльки практично всі готові, тепер їх розмальовують, одягають. Навіть розглядаючи незакінчені ляльки, очевидно, що виходять дуже симпатичні милі лялькові персонажі.

Паралельно йдуть репетиції. Режисерка, заслужена артистка України Наталія Орєшнікова, визначила акторський склад виконавців — це чудові актори Юлія Чеховська, Дарія Голяна, Микола Карпенко, Дмитро Ємець, які вивчають ролі, засвоюють можливості своїх лялькових персонажів. У постановці вистави для дітей дуже важливим є підбір музичного та звуко-шумового оформлення, чим, виходячи із загальної режисерської концепції, займався Вячеслав Григор'єв.  Отже, творча робота над виставою  добігає завершення й очікує на свого юного глядача.

В день прем'єри ековистави "Пригоди Кожика і Летика" для дітей дошкільного і молодшого шкільного віку, яка відбудеться у неділю, 16 жовтня 2022 року, об 11:00 та 13:00, у фоє буде розгорнута виставка, присвячена кажанам у природі та з дітьми проводитиметься майстерклас з виготовлення домівок для тварин.

Ніна Малишка, театрознавець

13 жовтня 2022р.

Теги: кажан, вистава, прем'єра, Бавка, Кожик, Летик

НОВИНИ: Культура

18:11
/ 1
Андрій Любка написав книжку казок у "співавторстві" з 3-річною донькою
10:57
/ 1
В Ужгороді відкрито персональну виставку робіт художниці Нати Попової "Хранитель візерунка"
19:11
/ 9
В Ужгороді обговорюють проєкт спорудження на однойменній площі пам’ятника князю Федору Корятовичу
06:20
/ 1
Хустяни вразили
11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
» Всі новини